Özelleştirme aksarsa karanlıkta kalırız

14.03.2006 - 13:52 | Son Güncelleme :

AKŞAM`ın sorularını yanıtlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, `Varlık içinde yokluk çekiyoruz. Her yıl 5-10 milyar dolarlık suyu boşa akıtıyoruz` dedi.

`Türkiye karanlıkta kalır mı?` sorusunu `Rehabilitasyonlar yapılmazsa, özelleştirmeler yapılmazsa, tabii ki olabilir` şeklinde yanıtlayan Günay, nükleer santralların kurulması sürecine ilişkin olarak da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Nükleer santrallarla ilgili olarak, piyasada haksız rekabet ortamı yaratılması endişesini dile getiren Günay, `Yanlış algılamalara neden olacak kararlardan kaçınılsın. Nükleer santral için de lisans uygulaması gerekir. Piyasayı bozucu teşvik verilmemeli` dedi. Yusuf Günay, Türkiye enerji piyasası ve nükleer enerji ile ilgili olarak AKŞAM Ankara Haber Müdürü Nergis Bozkurt ve Ekonomi Muhabiri Hüseyin Özay`ın sorularını yanıtladı:

Türkiye`yi enerji konusunda nasıl bir gelecek bekliyor, sağlıklı bir enerji piyasası oluşturulabildi mi?

2001 yılından bu yana yapılan yasal düzenlemelerle birlikte enerjinin yeniden yapılandırılması kararlaştırılmış oldu. Bu reform, çok zorlu bir süreçtir. Kurula ait kararlar, 2003 yılının başından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Maalesef özelleştirmeler ayağı gerçekleşmeyince, piyasanın oluşumunda gecikmeler ortaya çıktı.

Elektirik üretiminin yüzde 83`ünü devlet yapıyor. Bulgaristan, Dünya Bankası tarafından Türkiye`ye model gösterilmektedir. Sonuçta özelleştirmeler burada çok önemli rol oynuyor. 2006 yılında dağıtım özelleştirmelerinin en az 6 bölgesinin gerçekleştirilmesi zorunluluktur.

Hükümet sizinle aynı görüşte mi?

Maliye Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bu konuda kararlılar. Beklediğimiz bir yasa var Meclis`te. Yasa çıktıktan sonra özelleştirmeler başlayacak.

Enerji yatırımlarında gecikme var mı?

Arz güvenliği çok tartışılır. Çok doğaldır. Piyasada belirli önlemlerin alınması gerekir. Elektrik Üretim A.Ş.`nin tesislerinin rehabilite edilmesi gerekir. Rehabiliteler, özelleştirme yapılacak diye yapılamamıştır. İkincisi, bizden lisans alan insanların da zamanında üretime geçmesi gerekir. Bunun için de piyasanın cazip olması gerekir. Bu ülkede gerekirse elektrik

ithalatı da yapılacak ihracatı da yapılacak.

Yatırımların desteklenmesi konusunda yeni adımlar atılacak mı?

Yatırımların önünde diğer kurumlarla ilgili herhangi bir engel varsa bunu biz takip edeceğiz. Gerekirse, Maliye Bakanlığı`na Orman Bakanlığı`na gideceğiz. Şirketlerin sıkıntısı olursa, bu arkadaşlar bakanlıklara gidecekler. Özel sektör kuruluşu hala sıkıntı yaşıyor. Bunun için 7-8 kişilik ekip oluşturduk. Müşteri odaklı yapılanmaya gittik. Bu insanlar da bizim müşterimizdir.

Kaçak akaryakıt hangi boyutlara ulaştı?

Türkiye`de 2003 yılında Petrol Piyasası Kanunu çıktı. Kaçakçılık yoktu. Bunu kontrol edecek organ da yoktu. Biz ilk etapta bu konuda bir koordinasyon olmadığını gördük. Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik komutanlığı ile bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde Türkiye`de ilk defa bin kişilik bir ekibi eğittik. Bu ekiple Türkiye`yi baştan sona taradık. Bin beşyüz civarında firmaya ceza kesildi. 100 üzerinde tanker mühürlendi. Yüzlerce soruşturma işlemi devam ediyor. Bir azalma olduğu ifade edilmeye başlandı. Kaçak akaryakıt artmıyor, azalıyor. İlk defa etkin bir denetim görülüyor. Ancak bu çalışmalar artıkça, bir kesim tarafından kaçak akaryakıt arttığı yönünde iddia ortaya çıkıyor. Bir kesimde de denetimler çok fazla bunlar affedilmeli, fikri ortaya çıkıyor. Bizim mücadelemiz devam edecek. Burada tek eleştirildiğimiz konu, ulusal marker`i uygulamaya sokamamamız. Bu da kurumun aradığı teknik şartnamedeki markerın kontrol cihazlarının sağlanamadığı için ortaya çıktı. Ancak TÜBİTAK ile bir anlaşmaya varıyoruz. 6 ay içinde ulusal marker çalışması başlıyor. Yoğun kaçak akaryakıt olduğu illerde operasyonlar devam ediyor. İlk defa sivil ve askeri otorite bir araya gelerek ortak çalışma başlatmıştır.

Af söylentileri gündeme geliyor

Af söylentileri zaafiyet oluşturuyor. Örneğin, bir kamyon sahibine herhangi bir ihlalde 800 milyarlık ceza var; dağıtım şirketlerine de aynı ceza uygulanıyor. Biz kamyonlara cezanın onda biri olmasını istedik. EPDK ceza verirse biz affederiz mantığı olmaması lazım.

Biodizelde sistem oturabildi mi?

Biodizele çok önem veriyoruz. Bu konuyu bir standarda kavuşturmak için çok uğraşıyoruz. Bu üretimin yerli ürünlere dayalı olması lazım. İthal yağlarla biodizel üretilecekse hiç anlamı yok. Yerli ürünlerle üretimden vergi alınmamasını doğru buluyoruz. Biodizel konusunda, kaçak akaryakıta alet edenler olmuştur. Biodizel konusunda mayıs ayında belirsizlikler ortadan kalkmış olacaktır.

Türkiye`de gaz fiyatından şikayet ediliyor. Düşürülmesi konusunda bir çalışma var mı?

Sonuçta gaz fiyatını biz belirliyoruz. Ve gazın maliyetine bakıyoruz. Gazın fiyatını yükselten bir çok etken var. Ancak biz, gaz fiyatının düşürülmesi için her türlü girişimde bulunuyoruz. Bugün, belediyelerin kar oranları 4 cent civarındadır. Bu oranı düşürmek için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde daha ucuz doğalgaz kullanacağız.

ENERJİDE VARLIK İÇİNDE YOKLUK ÇEKİYORUZ

Karanlıkta kalacak mıyız?


Rehabilitasyonlar yapılmazsa özelleştirmeler yapılmazsa, tabii ki olabilir. Ama bunun çaresi, piyasanın oluşturulmasıdır. Bunlar olursa, Türkiye karanlıkta kalmaz. Gerekirse elektrik ithal edebilirsiniz; ihraç da edebilirsiniz. Santrallar rehabilite edilirse karamsarlığa düşmeye gerek yok.

Kriz olur mu?

Kriz olmaz diyorum ama bunun için şartlarım var. Varlık içinde yokluk çekiyoruz. 10 bin megavatın üzerinde santral kurabilecek kömür yatakları vardır. Bu kaynakları özel sektöre açtığımız zaman, bu yatırım süratle gerçekleştirilir. 10 bin megavatlık tesis kazandırılır. Boşa akan su kaynaklarımız var. Geçen yıl 3 bin megavatlık suya dayalı lisans verdik. 500 civarında başvuru var. 400 özel sektör kuruluşu kendi projesini geliştirdi. Suyu hiçbir şekilde değerlendirmiyoruz. Avrupa`da 1 megavatlık sular bile değerlendiriliyor. Yerli kaynakları kapatıp sadece doğalgaza açık bırakırsak yanlış olur. 2005 yılında çok önemli adımlar attık. Bizim geçen yıl 10 bin 500 megavatlık bir gücü özel sektöre açtık. Bir yılda iki yılda yapılacak yatırımları 10 yılda yapmışık. Şu anda her yıl 5-10 milyar dolarlık suyu boşa akıtıyoruz.

NÜKLEER SANTRALLAR İÇİN DE LİSANS ALINMALI

Nükleer santrallar konusunda endişeniz var mı?


Esasen biz kurul olarak enerji kaynakları açısından bir tercih yapma noktasında değiliz. Biz nükleer santralın yapılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Ancak piyasada yanlış algılamalara neden olacak kararlardan kaçınılmalıdır. Bunun mutlaka özel sektör tarafından yapılması gerekir. Nasıl insanlar rekabet içinde elektrik ve doğalgaz için lisans alıyorsa, bu, nükleer santral için de geçerli olmalıdır. Nükleer santrallarda insanlar haksız rekabet ile karşı karşıya kalmamalıdır. Altı dağıtım bölgesi gerçekleşirse, bu insanlar elektriği satın almak zorunda olacaklar. Bu insanlar belki bir araya gelerek, bir nükleer santral kurabilirler. Bunun piyasaya hiçbir olumsuz etkisi olmaz.

Bu süreçte EPDK devre dışı mı bırakılıyor?

Nükleer santralın kurulması konusunda ikili yapı olacak. Atom Enerji Kurumu, nükleer santralin kurulması için izin veriyor. Biz de elektrik üretmek için izin vereceğiz. Elektrik santrallarında nasıl yöntem varsa, nükleerde de öyle olacak. Atom Enerjisi Kurumu ile bu konuda görüşüyoruz. Ortak hareket ediyoruz. Piyasa oluşumunun başlangıcında olduğumuz ve yatırımcıların güven duygusuna ihtiyacımız olduğu için, piyasaya bozucu bir teşvik verilmemesi gerekir.

`Doğalgazda dışa bağlı olmamız çok normal


Doğalgazda dışa bağımlığın azaltılması tartışılıyor. Sizce doğalgazda yurtdışına bağımlılık nasıl engellenir? Dışa bağımlılık tabii olacaktır. Bu ülkede gaz yok ki. Dışa bağımlılık gibi bir söylem doğru değil. 30 milyar metreküplük gaz tüketiyoruz. Ürettiğimiz 800 milyon metreküp. Sorun burada deponun olmamasıdır. Dağıtım ihalelerinde sorun çıkabilir mi? Bu ülkeye doğalgaz 1987 yılında geldi. Gazın gelme nedeni hava kirliliğidir. Hava kirliliği çözülsün diye gaz getirildi. 2003 yılına kadar beş şehirde gaz kullanılıyordu. Biz 2.5 yıllık sürede 60 ile gaz götürdük. Devletten tek kuruş almadığımız gibi devlete trilyonlar kazandırdık. Bugüne kadar bir sıkıntı olmadı. Tabii olabilir. Ben olma riskini çok az buluyorum. Özel sektör yaptığı işi düzgün yapmak zorundadır. Aldatırsa kendisini aldatır. EPDK`nın en büyük başarısı budur. İnsanlar bu ihaleler sayesinde 4 milyar dolar daha az para harcayacak. O kadar ihale yaptık bu ihalelerde bir tek spekülasyon olmadı. Bunun tebrik edilmesi gerekir. Her ilde her ay bir ilde temel atılıyor. Bir ilde gaz götürülüyor. Şehirler şu anda doğalgaz şantijesi halinde. LPG lisans süresi doldu, EPDK denetime başlıyor LPG piyasasında faaliyette bulunan otogaz bayii, dağıtım, depolama, taşıma, tüp imalatı ve muayenesi, tamiri ve bakımı şirketlerinin lisans almak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`na (EPDK) başvurmaları için tanınan süre, dün mesai saati bitimi itibarıyla sona erdi. Lisans başvurularının son günlerde yoğunlaşması ve şirketlerin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları için kurum, bu hafta sonu cumartesi ve pazar günleri de lisans başvurularını kabul ederken, bugüne kadar 3 binin üzerinde başvuru yapıldığı bildirildi. İDARİ PARA CEZASI Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu`na göre piyasada faaliyette olan LPG otogaz bayileri, dağıtıcılar, depocular, taşımacılar, LPG tüpü imalatçıları ve muayenecilerinin, çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturmadığını gösteren izinler ve mevzuatta belirtilen diğer belgelerle birlikte EPDK`ya başvurarak lisans alması gerekiyor. EPDK, lisans verme işlemlerini tamamladıktan sonra Türkiye çapında lisans denetimine başlayacak. Denetimlerde, lisanssız çalışan tesisler mühürlenerek piyasa dışına çıkarılacak, ayrıca idari para cezası verilecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.