Piyasalar diken üstünde

22.03.2006 - 09:41 | Son Güncelleme :

İMKB’de dün, Merkez Bankası (MB) Başkanı’nın atama kararı ile ilgili belirsizlikle güne başlandı. Sabah saatlerinde sıkışık ve hafif satıcılı seyreden endeks, saat 11 sıralarında Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen açıklama ile hareketlendi. Köşk’ten gelen, MB Başkanlığı’na yapılacak atama kararnamesinde, MB Başkanvekili Erdem Başçı’nın adının olmadığı açıklamasıyla 43,800 seviyesinden hızlanan satışlarla endeks, sabah 43,628 puana kadar geriledi. Bu gelişmelerden sonra ilk seans kapanışa doğru Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen açıklamalarla toparlanan İMKB 100 endeksi ilk seansı yüzde 1,25 kayıpla 43,871 puandan kapadı. İkinci seans sonunda kayıpların azalmasıyla toparlanan endeks 44,399 puana kadar topralandı ve günlük kaybı yüzde 0,06 oldu.

DÜŞÜŞ 40 BİNE KADAR SÜREBİLİR

Öte yandan piyasalarda, endekste yaşanan bu hareketliliğin tek nedeni olarak MB Başkanı’nın belirsizliği olmadığı görüşü de hakim. Piyasa uzmanları, yaşanan hareketlenmenin tek başına MB başkanı sorunu olmadığını söylüyor. Uzmanlar, piyasalarda yeni beklenti yaratılmaması, ABD’den gelen faiz artırımı beklentileri ve global likiditede daralma endişesi gibi nedenlerin de endeksi aşağıya doğru ittiği görüşündeler.

Piyasa oyuncuları, endeksteki düşüş trendinin sürme riskinin devam ettiği ve endeksin 40 bin seviyelerine kadar gerileyebi-leceğini söylüyor.

SİYASET TEKRAR SAHNEDE

İMKB’de dün yaşanan hareketlenmenin bir başka önemli noktası ise uzun süredir ilk kez piyasalarda siyasetin ön plana çıkmasıydı. Çünkü, piyasalarda geçen haftalarda yaşanan düşüşler global piyasalardaki gelişmelere bağlanıyordu. Ancak dün, Köşk’ten gelen açıklamayla dibe vuran endeks, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla çıkış yakaladı. Yaşanan bu gelişmede piyalarda ‘siyaset tekrar sahnede’ yorumlarına neden oldu. Piyasa oyuncuları ise piyasalarda yaşanan bu tip dalgalanmaların siyasi çıkışlar nedeniyle devam etmesinden endişeleniyor.

DÖVİZ CEPHESİ SAKİN

Borsada bu gelişmeler yaşanırken döviz cephesinde ise sakinlik hakimdi. Önceki günü 1,3340 seviyesinden kapatan dolar gün içinde yaşanan gelişmelerden pek etkilenmedi ve günü hafif yükselişle 1,3420’den kapattı. Güne 1,6230 seviyesinden başlayan euro ise kapanış saatlerinde 1,6260 değerine ulaştı. Öte yandan uzmanlar, önümüzdeki günlerde piyasada yaşanan hareketlenmeleri de göz önüne alarak dolar kurunun 1,35-1,36 seviyelerini zorlayacağını söylüyor.

PİYASA UZMANLARI NE DİYOR?

Zeynel Balcı / Acar Menkul

değerler Araştırma Müdürü



Yaşanan hareketlilik tek başına MB başkanı sorunu değil. Yeni beklenti yaratamamak, ABD’deki faiz artırımı beklentileri, global likiditede daralama endişesi gibi nedenlerin üstüne MB Başkanlığı’na yönelik spekülasyon endekse satış olarak yansıdı.

Volkan Kuğucuk / Ekinciler

Menkul değerler yatırım uzmanı



MB Başkanı’nın hâlâ belirsizliğini koruması piyasalar tarafından kabul görmüyor. Özellikle dünya piyasalarının çalkantılı olduğu bir dönemde bu belirsizlik piyasalardaki sıkıntıyı artıyor. Endeksteki bu dalganın sürme riski var.

Halit Kadir Acartürk / K Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü


MB’deki belirsizlik belirsizlik ve hükümet ile Cumhurbaşkanlığı gerginliği çözülmedikçe piyasalardaki tedirginlik sürer. Borsa puslu havayı sevmez. Yaratılan bu puslu hava tedirginliğe yol açıyor ve yatırımcının geleceğe korkarak bakmasına neden oluyor. Düşüş trendi sürebilir.

Murat Özer / Alternatİfbank

Genel Müdür Yardımcısı



Parite çok hareketli. Dövizin önümüzdeki dönemde geleceği seviye konusunda bir şey söylemek çok zor ama benim tahminim özellikle orta vadede YTL değerli olmaya devam edecektir. Dövizin çok fazla değer kazanacağını düşünmüyorum. Geçtiğimiz yıl YTL’de kalanlar daha başarılı bir yatırım yaptılar. Bu yıl da benzer bir gelişmenin yaşanacağını tahmin ediyorum.

Ahmet Turan/ Fortİs Dövİz ve Para PİyasasI Müdürü


Geçtiğimiz bir iki hafta içinde döviz piyasalarında bir düzeltme oldu. Dün dolar kuru 1,3450 seviyesiyle en yüksek seviyelerdeydi. Piyasalarda devam eden belirsizlik ve 10 yıllık ABD tahvillerinin faizlerinde yaşanan belirsizlik dolar kurunu biraz daha yukarı çekecek gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde 1,35-1,36 seviyeleri görülebilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.