Piyasalar işi Allah`a havale etmeye başladı

05.03.2009 - 16:22 | Son Güncelleme :

Newsweek Türkiye`nin Aralık 2008 tarihli kapak haber başlığı Paranın İmanı olarak geçmişti.

Özgür YURTDAŞSEVEN / MERKEZ MENKUL

Haberin içeriğinde ise Din, küresel ekonomik krize karşı devrede. Sosyal hayat, siyaset derken yükselen dini inançların ekonomiye de müdahil olacağı bir dönem başlıyor...Papa 16. Benedikt, tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz mağdurları için Aralık ayı başında Roma`da Meryem Ana heykeli önünde duaya hazırlanıyordu...

Aynı günlerde ABD`de ülkenin üç büyük otomotiv firması (General Motors, Chrysler ve Ford), küresel krize karşı `iktisat bilimi`nin yetersiz kaldığını düşünmüş olacaklar ki, ürettikleri otomobilleri kilisenin içine park ederek ayin düzenlediler...diğer bir otomobil devi Fiat da, krize ilahi ilaç çabalarında geri durmadı ve Kilise`den yardım istedi...
 
O tarihte yapılan saptamanın ne derece doğru olduğunu ilerleyen günlerde test etme olanağına sahip olduk. 2008 yılı sonunda yaşanan toparlanma için Santa Claus rallisi beklentisinin yaratılması ve Şubat 2009`da Papa 16. Benedict`in, küresel mali krizin gerçek Tanrı’nın yerine ihtiras tanrısının konulması yüzünden çıktığı yönündeki açıklaması varolan ekonomik krizi yorumlamakta ve yeni beklentiler yaratmakta dinin etkin bir faktör olarak kullanıldığının net bir işaretiydi.
 
Beklentilerde din motifinin kullanılması ise son bulmuş değil. Son olarak ortaya konan yeni beklenti Wall Street`te endekslerin 17 Mart`taki  Saint Patrick Günü`ne kadar bir yükseliş yaşaması.
 
Aslında Saint Patrick ile ilgili ayrıntılara bakıldığında yükseliş beklentileri ayrı bir anlam kazanıyor. 17 Mart`taki bu gün, Saint Patrick`i onurlandırmak için kutlanan bir İrlanda bayramıdır. Yeşil renk baharın, İrlanda`nın ve yoncanın rengi olduğu için Saint Patrick Günü`nün de sembolü olmuştur. Bu günde üç yapraklı yonca bulmak, yeşil kıyafetler giymek ve blarney stone olarak bilinen taşı öpmek uğur getirmektedir. Bugünde yapılan ilginç olaylardan bazıları ise barlarda biraların yeşil renkte satılması ve nehirlerin yeşil boya ile boyanmasıdır.

Yeşil renk ve Saint Patrick Günü beklentisi piyasalar açısından umutsuzluğun yeni bir zirve denemesi yaptığı noktada küçük de olsa bir umut ışığı olabilir. Biz Allah ile kul arasına girmek istemiyor olsakta, Allah`ın bize verdiği aklı kullanarak eldeki veriler ışığında Mart ayı içesinde hisse senedi marketinde 24.750 ve 26.500 hedeflerimizi güçlü bir şekilde koruduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kur tarafında ise beklentimiz 1.68 ve 1.63. Tabi beklentilerimize şekil verirken küresel kriz koşullarını da göz ardı etmemekteyiz, global dolar talebinde yeni bir yükseliş ve buna paralel endekste 23.400 altı bir trend revizyonu beraberinde getirecektir...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.