Piyasalarda bayram havası ne kadar sürer?

20.09.2013 - 08:13 | Son Güncelleme :

Piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sürpriz kararı ile bayram havası esti

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanciyukselis.jpg">Piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sürpriz kararı ile bayram havası esti. Borsa, dolar ve faiz cephesinde son ayların en olumlu seviyelerine gelindi.

Hürriyet`in haberine göre, borsa tek günde yüzde 6.4 sıçrama yaparken 79 bin 466 seviyesinden kapandı. Böylece endeks 4 bin 805 puanlık çıkışla 14 Haziran’dan bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı. Dolarda da Merkez Bankası Erdem Başçı’nın 27 Ağustos’ta ‘yılsonu 1.92 TL olursa şaşırmayın’ dediği seviyeye çok yaklaştı. Uluslararası piyasalarda saatler içinde 2 TL seviyelerinden 1.93 seviyesine kadar inen dolar iç piyasada 1.96 TL’den günü kapattı ve 21 Ağustos seviyesine geri döndü. Gösterge bono faizi de temmuz başından bu yana ilk kez yüzde 8’in altına düştü ve günü yüzde 7,82’den kapadı.
 
FED-PİYASA İLETİŞİMİ SORGULANIYOR

Fed’in etkili olduğu bu çalkantılı süreç sonunda tahvil alımına aynen devam etmesi ekonomistleri ikiye bölündü. Kimi Ben Bernanke’nin bu süreci iyi yönetemediğini söylerken diğer ekonomistler ise piyasaların Fed mesajlarına aşırı tepki verdiğini söyledi. Ekonomist Nouriel Roubini yaşanan bu dalgalanmada Ben Bernanke’nin mayıs ayında Fed varlık azaltımı hakkında erken konuşmasının rolü olduğunu belirtti. Birçok uzman da Fed’in tahvil alım azaltımını gelecek işsizlik, konut satışı gibi verilere bağladığını hatırlatarak bu süreçte piyasa ile iletişimin zayıf kaldığını ve netlik yaratamadığını belirtti. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmet Demirkol’a göre Fed bu süreci özellikle piyasa ile iletişimde iyi yönetmese de tahvil alımına devamı için geçerli gerekçelere sahip. Piyasada çoğunluğun 10 milyar dolarlık bir azaltım beklendiğini hatırlatan Demirkol ABD’nin 10 yıllık hazine tahvillerinin yüzde 2.90’a çıkmasından ve gelişmekte olan ülkelerden çıkan trilyonlarca dolardan ürktüğünü belirtti.

Bazı ekonomistler ise Fed’in bu konuda eleştirilemeyeceğini belirtti. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Fatih Özatay, Fed’in verilere bakarak adım atacağını daha önce söylediğini bu süreçten etkilenen ülkelerin Fed çıkışını yeterince tartışmadığını belirtti. Özatay “Yıllardır yağmur gibi para yağdı. Buna karşılık Fed’in geri çekilme stratejileri yeterince tartışıldı mı emin değilim. G20 toplantılarında bu konuşuldu mu bilmiyorum. Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek Fed toplantılarının etkilerini yine tartışacağız” diye konuştu.

Pozitif hava ne kadar sürer

FED’in tahvil alım azaltımı konusunda hala net tarih vermemesi ve piyaslara tahvil alımı için verilere bakılacağı mesajını vermesi Türkiye’nin de ne yapacağını gündeme getirdi? Türkiye’nin son Fed kararıyla zaman kazandığını belirten İsmet Demirkol kredi kuruluşlarından mayısta gelen not artırımlarının iyi değerlendirilerek doğrudan yabancı yatırım için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.  Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı da “Faizde aşağı hareketin kalıcı olması, küresel sermaye akımlarında ortaya çıkan iyimserliğin korunması kadar, enflasyon risklerinin kontrol altında kalmasına da bağlı. Fiyat ayarlamalarının yapıldığı Eylül-Ekim dönemi, enflasyon açısından önemli sinyaller verecek.” diye konuştu.

Kazanan ABD borsaları oldu

 Piyasalarda Fed kararları sonrası yaşanan bu bayram havasına rağmen bazı uzmanlar ve Fed gözlemcileri “22 Mayıs’tan bu yana bu kadar dalgalanmaya gerek var mıydı” diye sorgulamaya başladı. Fed’in başrolünü oynadığı bu dalgalanma özellikle gelişen ülkeleri çok etkiledi. Küresel krizin patladığı 2008’den bu yana Fed’in uyguladığı politikalar özellikle Türkiye gibi gelişen ülkelere sermaye giriş çıkışında büyük rol oynadı. IMF verilerine göre 2009’dan bu senenin başına gelişen ülkeler piyasalarına 4 trilyon dolar sermaye akışı gerçekleşti. Ancak Bernanke’nin tahvil alımı azaltımı sinyali verdiği mayıs ayından bu yana ise gelişmekte olan ülkeleri hisselerinden 1 trilyon doların üzerinde sermaye çıkışı yaşandı. 22 Mayıs’tan 19 Eylül’e kadar ABD borsalarından Nasdaq yüzde 11, Dow Jones da yüzde 2 değer kazanırken BİST 100 aynı tarihteki rekor 93 bin 178 puan seviyesinden yüzde 14.50 değer kaybetti. Bu 4 aylık süreçte dolar yüzde 11.2 ile en çok Hint Rupisi’ne karşı değer kazanırken TL karşısındaki değer kazancı yüzde 5.6’yı buldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.