Piyasalarda sular durulmuyor!

19.12.2013 - 09:51 | Son Güncelleme :

Yurtiçi piyasalar, Fed`in varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltmasının ardından satıcılı...

Yurtiçi piyasalar, Fed`in varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltmasının ardından satıcılı...

Yurtiçi piyasalar, Fed`in dünkü toplantısında varlık alım miktarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirmesi sonrası satıcılı açıldı.

Fed kararı sonrası gelişen ülke para birimlerindeki düşüşle birlikte değer kaybeden Türk Lirası, diğer piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor.

Öte yandan, yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan kaynaklanan belirsizlikler de piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor.

Bu ortamda, Borsa İstanbul`da BIST 100 Endeksi güne önceki kapanışa göre 582,37 puanlık düşüşle 70.834,89 puandan başladı. Borsa İstanbul`da işlem gören hisse senetleri önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,82 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 0,79, holding endeksi ise yüzde 0,77 oranında düşüş kaydetti.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Satışların devam etmesi ile birlikte endeks yüzde 1.4 düşüşle 70,400 puanın altına indi. Daha sonra sakince yükselen ve 71,800 seviyesine kadar çıkan endeks, daha sonra yeniden gerilemeye başladı.

Borsa İstanbul 100 Endeksi ilk seansta önceki ikinci seans kapanışına göre 661,84 puan azalarak günün ilk yarısını 70.755,42 puandan tamamladı. Birinci seansta, hisse senetleri ortalama yüzde 0,93 oranında değer kaybetti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dolar-TL kuru, Fed`in varlık alımlarını azaltma kararının doları yükselteceği endişesi ile, diğer gelişen ülke paraları ile birlikte değer kaybetti. Dün 2,04 seviyesinin üzerinde seyreden kur, Fed sonrası 2,06 seviyesini test etti. Ancak Merkez Bankası`nın ek parasal sıkılaştırma gününde dolar satım ihalesinin miktarını artırması sonrası kur 2,05 seviyesinin altını gördü. Ancak yurtiçindeki siyasi belirsizliğe bağlı olarak tekrar yükselen dolar, 2,06 seviyesini aştı. Sepet kur 2,4460`a yükseldi.

Gösterge tahvilin faizi de dün yüzde 9,36 seviyesine sıçradıktan sonra bugün de yüzde 9,45`e kadar yükseldi.

TCMB bugün, 26 Aralık vadeli ve 1 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu. İhaleye 9 milyar 125 milyon liralık teklif geldi. Merkez Bankası 23 Aralık`taki ek parasal sıkılaştırma gününde döviz satım tutarını 250 milyon dolara çıkardı.

İstanbul merkezli operasyon nedeniyle yurtiçi piyasaların küresel piyasalardan negatif ayrıştığını belirten analistler, bu konuda belirliliğin arttıkça piyasalarda dengelenme sağlanabileceğini ve tepki alımlarının etkisini artırabileceğini belirtiyor.

Analistler, BIST 100 endeksinin 70.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu vurgulayarak, bu seviyenin üzerinde kalınmasının kısa ve orta vadeli yön açısından kritik olduğunu dile getiriyor.

İntegral Menkul Değerler Analisti Batuhan Başavcı, Bloomberg HT`nin canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, Fed kararı sonrası belirsizliğin azaldığını ve piyasaların yatay seyre geçebileceğini söyledi. Başavcı, endekste 70,000-68,500 bölgesinin önemli olduğu ve bankacılık sektörü hisselerine tepki alımlarının gelebileceğini belirterek, "Pek veri kalmadı. Yatay seyir olabilir. Piyasalar Fed`i kanıksadı. 68,500`ün altına düşüş olmazsa, Borsa tarafında çok olumsuz değilim. Fed ve yyurtdışı biraz geri plana düşebilir" dedi.

ALB menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Bloomberg HT`ye yaptığı yorumda, Fed kararının ardından geçen haftaki tarım dışı istihdam verisi sonrasının fiyatlamalarının benzerinin görüldüğünü söyledi. Karabulut, Fed kararı sonrası Dolar-TL`nin 2,06 seviyesini test ettiğini ve bu seviyenin önemli olduğuna dikkat çekerek, "2,06`ın üzerinde 2,08 görülebilir. Yurtiçindeki gelişmelerden dolayı TL diğer gelişen paralara göre daha kötü performans gösteriyor. Kurdaki hareket endeksteki aşağı baskıyı artırıyor. Merkez Bankası`nın kararları takip ediliyor. Hem siyasi belirsizlikler hem de dolar-TL`deki hareket, endeksteki yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Global Menkul Değerler kıdemli analisti Filiz Özcan, telefonla katıldığı Bloomberg HT2nin canlı yayınında, Fed baskısı ve belirsizliğinin kalkmasının olumlu olduğunu söyledi. Özcan, Bernanke`nin açıklamalarının doları desteklediğini, ancak ABD faizinin sakin olmasının piyasaları rahatlattığını söyleyerek, "Yolsuzluk soruşturması tedirginlik yaratıyor. Endeks 67,000-73,000 bandında. 67,000`in altı alım fırsatı yaratabilir. Siyasi risk algılaması oluşmaya başladı. 70,000`in aktı ucuzlayan fiyatları işaret ediyor" dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.