Piyasalari Korfez Ve Apo Iyimserligi Sardi.

17.11.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalarhaftaya suni bir iyimserlikle basladi. Cete basi Abdullah Ocalan`in Italya`da yakalanmasinin ardindan gecen hafta sonunda baslayan piyasalardaki iyimserlik dun de devam etti. Cete basinin yakalanmasiyla simdilik hukumet krizini unutan borsa, dun yuzde 9.2 oraninda sicrama yapti. Sabah seansindan itibaren gelen alim dalgasi ile yukselis gun boyu surdu. Borsa endeksi gunu 192 puan birden artisla 2 bin 308 puandan tamamladi. Borsada endekste yasanan patlamanin islem hacmine yansidigi soylenemez. Gunluk toplam islem hacmi sabah seansinda 28.5 trliyon lira ve ikinci seansta da 29.5 trilyon lira seviyesinde olmak uzere toplam 58 trilyon lira duzeyinde kaldi. Borsadaki yukseliste dis borsalardaki gelismelerin de etkisine dikkat ceken uzmanlar, ozellikle Korfez krizinin cozulmus olmasinin uluslararasi piyasalardaki tansiyonu birden dusurdugunu belirtiyorlar. Irak Lideri`nin geri adim atarak, BM`nin denetimine izin vermesinin ardinadn dun Asya`dan Avrupa`ya butun borsalarda yukselis yasandi. Tokyo Borsasi`nda baslayan yukselis, Avrupa borsalarinda devam etti. Brezilya`nin duzluge cikmasi icin uygulayacagi reform paketini acmasi ve IMF`den bu ulkeye 45 milyar dolarlik kaynak aktarimi da dunya borsalarinda moralleri artiran onemli gelismelerin basinda geliyor. Ayni sekilde Japonya`nin bir kismi zordaki sirketlerin kurtarilmasina aktarilmak uzere 195 milyar dolarlik yeni ekonomik paketi d un devreye sokmasi da dis piyasalari sevindiren gelismeydi. Dis piyasalarda artan iyimserligin, simdilik siyasi krizi unutan bizim borsaya da buyuk olcude yansidigi soylenebilir. Fakat IMKB`deki yukseliste, endeks hisseleri basi cekiyor. Hisse bazi hareketlerden kaynaklanan bu yukselisin genele yayilmasi simdilik beklenmiyor. Korfez krizinde Irak`in geri adim atmasiyla bir suredir tirmanan ABD Dolari da inise gecti. Gecen hafta 1.69 markin da uzerine cikan dolar, dun dis borsalarda 1.66 marka geriledi. Paritedeki bu gelisme ic piyasalara da yansidi. Gecen hafta 297 bin liraya kadar tirmanan dolar, dun doviz interbankinda 295 bin lira seviyesine dustu. Merkez Bankasi da paritedeki bu gelisme paralel piyasaya dolar satarak mudahale etti. Merkez Bankasi`nin mudahalesi dolardaki dususu hizlandirdi. Dolar serbest piyasada da 1050 lira gerileyerek 295 bin 750 liradan satildi. Korfez krizinin bitmesi ve PKK Liderinin yakalanmasi ile piyasalarda baslayan iyimserlik faiz cephesinde de gozlendi. Gecen hafta yuzde 144`e kadar gerilemenin ardindan yuzde 148 yukselen bono oranlari dun iki puan duserek yuzde 146 seviyesine indi. Gecelik faizler de yuzde 90 seviyesinden yuzde 85 seviyesine geriledi. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.