Piyasanın gözü kulağı Ecevit`te

15.05.2002 - 09:08 | Son Güncelleme :

Başbakan Ecevit`in 10 günlük hastalığı, bono faizlerini 4 puan yükseltti. Kulağına kar suyu kaçan piyasa, dünkü ihaleden olumsuz etkilenince dolar 1.400`ü aştı


Başbakan Bülent Ecevit`in on gündür devam eden rahatsızlığı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş`in seçim tarihinin belli olmasına yönelik açıklamaları ile piyasanın üzerine düşen siyaset gölgesi giderek yayılıyor. Kulağına kar suyu kaçan piyasa artık, Ecevit`e yönelik her türlü açıklamaya şüphe ile bakmaya başladı. Politik risklerin gölgesinde geçen on günün sonunda mayıs başında bileşik bazda yüzde 51.49`a kadar inen iç borçlanma faizleri, 58`lere kadar tırmandı. Başbakan Ecevit`in rahatsızlığından bu yana faizlerdeki artış ise 4 puanı aştı. Döviz, 28 Şubat`tan sonra ilk kez 1 milyon 400 bin seviyesine oturdu.

Aslında piyasa sabah saatlerinde Başbakan`ın perşembe günü yapılacak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısına katılacağı haberleri ile iyimser bir havada açılmıştı. Herkesin gözü 2 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesine çevrilmişken, Kemal Derviş, Paris`teki OECD toplantılarını gerekçe göstererek YPK toplantısının bir kaç gün gecikeceğini açıkladı. Ardından gelen ihale sonuçları da piyasanın moralini bozdu. Beklentilerin aksine ihaleye gelen talep 1 katrilyon düzeyinde kalırken, Hazine yüzde 13.74 dönem faizle 590.8 trilyonluk satış yapmayı tercih etti. Talep ve satışın düşüklüğü doların fiyatını bir anda 1 milyon 390 binlerden 1 milyon 400 binin üzerine çıkarttı. Gösterge bono olarak kabul edilen 9 Nisan 2003 vadeli kağıtların bileşik faizleri ise yüzde 57`nin altına inmişten yeniden yüzde 58`lere çıktı .Kapanış ise yüzde 57.19`dan gerçekleşti.


PİYASAYI KORKUTAN NE?
Üç ayda bir dönem ödemeli, iki yıl vadeli kağıdın yüzde 13.74 olan dönemsel getirisi yüksek olduğu halde talebin düşüklüğü piyasada bir miktar hayal kırıklığı yarattı. Bankacılara göre buradaki sorun, faizi beğenmemekle ilgili değil. 2001 yılında yaşanan ağır krizde bonoya boğulan bankalar aynı hataya düşmek istemiyor. En önemli endişe Başbakan Ecevit`in evinden çıkıp iş başı yapmaması. Doktorunun, istese işinin başına dönebilir açıklamalarına karşılık Başbakan`ın evinde dinlenmeyi tercih etmesi, dün de sağlığı ile ilgili spekülasyonların devam etmesine neden oldu. Faizlerdeki yukarı çıkışın kâr satışlarını getirdiği belirtilirken, Ecevit`in sağlıklı bir şekilde ortaya çıkması ile gerek faizde gerekse dövizde bir miktar gerileme olabileceği ifade ediliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.