Rusya: Nükleer santral ertelenebilir

26.11.2015 - 14:00 | Son Güncelleme :
Rusya: Nükleer santral ertelenebilir | Genel Haberler

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi'nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Alexander Kurdin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin mevcut projeleri etkilemeyeceği belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

Kurdin, son dönemde yaşanan gerginliğin Türkiye-Rusya enerji ilişkilerine olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi. Rus milli şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu projesinin en başından kolay bir proje olmadığını belirten Kurdin, projenin, süreçten dolaylı etkilenebileceğini söyledi.

'PROJE İPTAL OLMAZ'

AA'nın haberine göre; Kurdin, enerji alanında devam eden iş ilişkilerin kesintiye uğramayacağını, fakat gelişmekte olan yatırım projelerinin sekteye uğrayabileceğini ifade ederek, "Bu projeler olumlu siyasi müdahelelerle hayata geçer ama şu anda bu dostane ortam yok. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz, fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

##$HABER_1428124$##

'GAZ SATIŞI TİCARİ BİR OLGUDUR'

Rus milli doğalgaz şirketi Gazprom'un, her koşulda gaz tedarik eden şirket posizyonunda olmak istediği için Türkiye'ye sattığı gazı kesmeyeceğini dile getiren Kurdin, daha önce Ukrayna-Rusya krizinde olduğu gibi paraları ödendikçe Gazprom'un gaz satmaya devam edeceğini söyledi. Kurdin, "Politik tansiyonun yüksek olması bile etkilemez, çünkü gaz satışı ticari bir olgudur" dedi.

'İKİ ÜLKE DE ZARAR GÖRÜR'

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sijbren de Jong da Akkuyu NGS ile alakalı projenin süreçten etkilenebileceğini ifade ederek, Rusya'nın projedeki payının çok yüksek olduğunu ve projenin iptal olması halinde iki ülkenin zarar göreceğini dile getirdi. Türkiye'nin Gazprom'un en büyük ikinci pazarı konumunda olduğunu hatırlatan de Jong, "Rusya'nın gazı kesmesi zaten mantıksız bir durumdur" diye konuştu.

Türk Akımı'na ilişkin yorumlarda da bulunan de Jong, "Rusya bu projeyi hayata geçirmek için finansal ve siyasal olarak yatırımda bulundu. Türkiye bu anlamda güçlü pozisyonda olan ülke konumundadır. Çünkü Gazprom Türkiye'ye geldi ve Türk Akımı'nın yapılmasını talep etti" değerlendirmesinde bulundu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.