Sadece 8 hisse yükseldi! Risk ortadan kalktı mı?

04.06.2013 - 09:07 | Son Güncelleme :

Haftasonu büyük gerginliğe yol açan Gezi Parkı olaylarının piyasalara etkisi sert oldu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imkb.jpg">Haftasonu büyük gerginliğe yol açan Gezi Parkı olaylarının piyasalara etkisi sert oldu. Borsa yüzde 10.5 düşüş kaydetti. Borsadaki gerileme 33 milyar dolarlık erimeye yol açarken, yerli-yabancı analistler riskin ortadan kalkmadığını kaydetti.

Geçen hafta Gezi Parkı’nda başlayan ve haftasonunda Türkiye geneline yayılan protestolarla artan siyasi gerilim piyasalara da yansıdı. BIST endeksi bir günde yüzde 10.5 değer kaybetti. Dolar 1.90 TL’ye çıkarken, gösterge tahvilin faizi ise yüzde 6.51 ile Kasım 2012’den beri en yüksek seviyeyi gördü.

Milliyet`ten Ayfer Yıldız`ın haberine göre; geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını yavaşlatabileceği sinyali vermesi ile başlayan ve daha sonra beklentilerin oldukça üzerinde gelen nisan ayı dış ticaret açığının etkisiyle BIST’te sert satışlar yaşanmış ve endeks 5 işlem gününde yüzde 5.5 değer kaybıyla haftayı tamamlamıştı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

10 yılın en sert değer kaybı

Ancak, haftasonunda İstanbul Taksim’de Gezi Parkı’nda başlayan ve daha sonra birçok ilde hükümete yönelik protestoların etkisiyle piyasalar haftaya yüksek tansiyonla başladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamaların yanı sıra sendikaların grev haberleri de piyasaları sarstı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bir günde yüzde 10.5 (9.006) değer kaybederek 76.983 puana gerileyen BIST 100 Endeksi’nde son 10 yılın en sert değer kaybı yaşandı. Borsada ağırlıkla banka hisselerine satış geldiği görüldü. Banka endeksinin kaybı ise yüzde 11’i buldu.

33 milyar dolar eridi

Özellikle yabancıların satışa geçtiği ifade edilirken, dün kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar da piyasalarda moralleri bozdu. Borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri de bir günde 33 milyar dolar eriyerek 291 milyar dolara geriledi.

Analistlere göre, Türkiye’de yaşanan olayların yurtdışında da yankı bulması, yabancı yatırımcıları tedirgin etti ve panik satışlara neden oldu.

Sadece 8 hisse yükseldi

Dün borsada tarihi kayıp yaşanırken sadece 8 hissenin yükselmesi dikkat çekti. Ostim Endüstri hisseleri yüzde 19 prim yaparken, Finansbank yüzde 1.9, Dentaş Ambalaj yüzde 1.8, SilverPlus yüzde 1.4, İstanbul Gold B tipi fon yüzde 1.1, Kuveyt B tipi Gold yüzde 1, ABD Hazine Bono fon yüzde 0.67, Yazıcılar Holding yüzde 0.37 prim yaptı.
Öte yandan, Başbakan  Erdoğan, dün yaptığı basın toplantısında borsadaki düşüşle ilgili sorulan soruya, “Borsa iner çıkar. Her zaman istikrarlı çizgi takip etmez. 90 binin üzerini gördük. Kimse bunu sormuyor. 3 bin-5 bin puan iner, sonra 100 bini yakalar. Siz bu sürecin bütününe bakın” yanıtını verdi.

Merkez’in tavrı...

İki hafta önce yüzde 5’in altında bulunan gösterge tahvilin faizi 44 baz puanlık yükselişle 6.51’i gördü, bu oran Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviye oldu.

1.90’ı gören dolar/TL ise gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Analistlere göre, dolardaki yükselişin sürmesi durumunda Merkez Bankası’nın adımları izlenecek.

‘FED’den kaynaklanan satış baskısına tuz-biber oldu’
Murat Barışık Ata Yatırım Analisti
“Piyasaların genelinde geçtiğimiz haftadan bu yana satış baskısı vardı. Olumsuz haberler global piyasalarda satış baskısını artırmıştı. Haftasonu yurtiçinde yaşanan olaylar da üstüne tuz biber oldu ve BIST’te yoğun satış yaşandı. Endekste 200 günlük ağırlıklı ortalama olan 77.660 seviyesi çok önemli bir nokta bu seviyelerde tutunma isteğini görmekteyiz.

Fakat olumsuz bir haber akışı olması durumunda 200 ağırlıklı ortalamasını kırabilir o zaman 77.000 gündeme gelir. Teknik olarak kısa vadede endeksin dip seviyelerini bulması için volalite artacaktır. Bu kadar sert satışın ardından hemen kalıcı yükselişler gerçekleşmez volalite artacak ve endeks dip seviyesi oluşturup yukarı doğru ivme kazanacaktır.

77.600 ile 79.000 arasında dip yapma olasılığı yüksek görünüyor. Ayrıca yabancıların geçtiğimiz haftadan itibaren özellikle bankalarda satış yaptığını ve yabancı payının kısmi olarak azaldığını görüyoruz.”

‘Belirsizlik hem TL hem borsada baskı yaratıyor’
Burak Demirpehlivan Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Uzmanı

“Yükselen ABD tahvil faizlerinin endeksler üzerinde baskı yarattığı ortamda, dolardaki küresel talebe ek olarak Türkiye’de gerileyen faizlerin dolar/TL için yükselişi tetiklediği izlendi. Ancak son yaşanan gelişmeler ile ortaya çıkan belirsizlik, hem endeks hem de TL üzerinde sert bir baskı yaratıyor. Bu noktada ABD’de FED’in varlık alım programından çıkma ihtimalinin artık daha fazla tartışılıyor olması Tarım Dışı İstihdam rakamının önemini bir kat daha artırırken, Türkiye’de yaşanan politik belirsizliğin akıbeti de TL’nin geleceği için kritik olacak.
Şu ortamda doların TL’ye karşı değer kazandığı bir sürecin muhtemel olduğu izlenmekte. Yukarıda 1.9000 seviyesinde dirençle karşılaşan kur için bu seviyenin aşılması durumunda alımların hızlanması beklenebilir. Burada Merkez Bankası’nın tavrı dikkatle takip edilecektir.”

‘Değer kaybı ağırlıkla banka hisselerine geldi’
Yunus Kaya Gedik Yatırım Analisti

“Piyasalar geçen hafta başında bankalara getirilen sınırlamalarla değer kaybetti. Merkez Bankası’nın kredili mevduat faizlerini aşağı çekmesi daha sonrasında Tüketicinin Korunması Kanunu taslağında sayıları 65’i bulan banka komisyonlarının BDDK tarafından eleneceği haberiyle banka hisseleri geçen hafta yüzde 9 değer kaybetti. Hafta sonu geriliminin piyasalara etkisini görüyoruz. Özellikle banka ve İMKB 30 hisseleriyle endeks düşüyor.

Banka hisseleri bir günde yüzde 8 değer kaybetti. Türkiye’nin siyasi gerilimin artması satışlarda tetikleyici unsur oldu. Öte yandan yurdışında da durum karışık. FED’den kaynaklanan bir satış dalgası gelirse bunun BIST’e negatif etkisi sürer. Kredi notunun etkilenmesi ise bir -iki günde olmaz. Olayların devam etmesi durumunda kredi kuruluşları değerlendirmelerini yapacaktır.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.