Sahte hasara karşı birleşilmeli

28.03.2006 - 10:00 | Son Güncelleme :

AVIVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, sigorta şirketlerini hileli hasarlar ve riskli müşterilere karşı ortak tavır almaya çağırdı. Riskli müşterilerin takibi için, kasko hasarlarının ortak bir veritabanında toplanması gerektiğini belirten Fırat, yüzde 30’lara tırmanan hileli hasarlara karşı da sektörün ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Sigorta şirketlerinin ortak çıkarları için birlikte hareket etmesinin rekabeti ortadan kaldırmak anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Ertan Fırat şu değerlendirmeyi yaptı: “Kasko sigortalarındaki zararlı gidişe dur demenin tek yolu sektörün ortak paydada hareket etmesidir. Sektörümüzdeki müşterilerin belli bir oranı riski yüksek müşteri grubu, belli bir oranı da riski düşük müşteri grubu. Riski yüksek müşteri grubu gezen müşteridir. Sigorta şirketleri kişinin hasar oranı yüksek ve tekrarlıyorsa onun fiyatını artırıyorlar. Ama kişi o şirketten bir başka şirkete gidiyor. Biz de bunu izleyemediğimiz için gittiği şirketten daha düşük bir prim alabiliyor. Biz riski yüksek müşteri grubunu yüksek fiyattan fiyatlamadığımız zaman riski düşük müşteri grubunu daha yüksek bir noktaya taşımak zorunda kalıyoruz. Çünkü portföyün tamamına ortalama bir maliyet artışı sunuyoruz.”

ORTAK HAREKET

Kaskoyu kârlı bir trende sokmak için şirketlerin müşterilerin geçmişini takip edebildiği ortak bir bilgi bankası oluşturması gerektiğini savunan Fırat şunları söyledi: “Kaskodaki hasar bilgilerini, ki şirkete ait özel bilgileri kastetmiyorum, müşterinin geçmişini takip edecek bir veritabanı yaratabilmeliyiz. Sektör hafızasını yaratacak bir ortak girişim olması gerekiyor. Burası sektöre ciddi kan kaybı oluyor ve kaynaklarımızı bu alanda yitiriyoruz. Ortak hareketle bir hafıza sarmalı yaratarak riski düşük müşterinin ödül aldığı, riski yüksek müşterinin ise cezalandırıldığı bir yapıya sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Buradaki amaç bilgi paylaşımı olmalı. Bence rakip olsak bile çıkarlarımız adına bazen ortak hareket edebilme basiretini gösterebilmeliyiz.”

Hasar/prim oranı düşer

ORTAK aksiyon gerçekleşirse, doğru fiyatlandırmanın tüm şirketlere fayda sağlayacağını vurgulayan Fırat şunları söyledi: “Sahte hasarlar sektörün kanayan yarası. Otomotiv sektörünün önüne dikilip orada bir takım iskontolar almak veya risklerin yönetiminde onların da devrede olduğu kontrol mekanizmaları oturtmak, kötü niyetli araç tamir servislerini sistem dışına çıkarmak zorundayız. Bunu, otomotiv sektörünü de yanımıza alarak yapmak bize çok ciddi artılar kazandıracaktır. Yüzde 25-30’lara yakın bir kaynağı sokağa atıyoruz. Bu kaynağın şirketin bünyesinde kalması, hasar prim oranlarının çok ciddi anlamda aşağıya indirir. Siz hasar primde yüzde 60-50’lere geliyorsanız zaten fiyatınızı ucuzlatma gereğini duyarsınız. Ucuzlattınız daha fazla kitlenin sigorta almasını sağlayacak bir yapı sağlarsınız.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.