Santralda YİD`den MİD`e tartışması

30.03.2006 - 11:12 | Son Güncelleme :

Yap-işlet-devret modeliyle kurulan ve 2010 yılında devlete geçecek olan doğalgaz çevrim ve hidroelektrik santrallarının, şu andaki işleticilerine ihalesiz devri planlanıyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşmeleri süren Enerji Piyasası Kanunu`nda öngörülen bir değişiklik tasarısı ile, Sayıştay`ın raporunda, devleti 2.2 milyar dolar zarara uğrattıkları belirtiler, 18 santralın, işleticilerine, maliyeti karşılığında ihalesiz devri öngörüldü.

Fatura şişirme
Devir bedeliyle ilgili düzenleme, tasarının geçici 11`inci maddesinde yapıldı.
Buna göre, şirketler, devlete sattıkları elektrik faturalarına yansıttıkları ve devletten tahsil ettikleri santral yapım parasını geri ödemeleri halinde santralların sahibi olabilecekler. Böylece, yapı-işlet-devret (YİD) yöntemiyle yapıldıkları için beş yıl sonra tamamı devletin olacak 18 santral, maliyetine-ihalesiz-devir (MİD) yöntemiyle el değiştirecek.
Muhalefetin görüşüne göre, öncelikle kamu malı `ihalesiz` satılamaz. İkinci konu ise elektrik faturalarına yansıtılarak devletten haksız yere alınan 2.2 milyar dolarla ilgili sorumluluk konusu... Muhalefet, Bunun faiziyle birlikte geri tahsil edilmesinin, `fatura şişirme` ile ilgili usulsüzlük sorumluluğunu ortadan kaldırmadığı görüşünde.

İhalesiz satış olmaz
TBMM Plan Bütçe Komisyonu`nun CHP`li üyesi Kemal Kılıçdaroğlu, Sayıştay`ın 2004 tarihli Enerji Raporu`nda, devleti 2.2 milyar dolar zarar uğrattığı belirlenen şirketlere devir yapılmadan önce, zararın tahsilinin gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle dedi:
Maliyetlerini şişirdikleri yalnız Sayıştay değil, Devlet Denetleme Kurumu ve Enerji Bakanlığı incelemeleri ile kesinlik kazanmış. Bu 2.2 milyar doların geri alınması için hiçbir şey yapılmamış, Enerji Raporu görüşülmemiş. Bu santralların ihalesiz verilmesi çok büyük tartışmalara neden olur. 2010 yılında devlet bunların sahibi olacak. Beklense ve zamanı geldiğinde ihaleyle satılsa kamunun yararı büyük olur. Ama bürokratların itirazları bile göz ardı ediliyor. Rapor yarın (bugün) görüşülürse her şey daya kolay anlaşılacak dedi.


Kemal Unakıtan`ın tavrı
Doğalgaz çevrim santrallarının devrini öngören yasal düzenleme, santralların üzerinde kurulu Hazine arazilerinin satışı şeklinde gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bu haliyle konu Maliye Bakanlığı görev alanına girmiş oluyor. Bu nedenle tasarının görüşmelerine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı.
Yasa ile ilgili alt komisyon görüşmelerinde DPT, Hazine ev EPDK yetkilileri devir işlemine kamu zararı gerekçesiyle sıcak bakmamıştı.
Meclis Plan Bütçe`de de bürokratlar karşı oldukları ifade ettiler. DPT Temsilcisi, Tartıştığımız kanun alt komisyonda da gündeme geldi ve üzerinde mutabakat sağlanmadığı için reddedildi. Normalde DPT, EPDK ve Hazine karşı çıktı dedi. Söz alan Maliye Bakanı Kemal Unıkatan ise, Yalnız ben burada hükümet adına oturuyorum dedi.
CHP`li Kılıçdaroğlu, Unakıtan`ın bu sözleri üzerine, Sayın Bakanım siz hükümet adına buradayım dediğiniz andan itibaren senin konuşmaya hakkın yoktur anlamı çıkar dedi.


İhalesiz devri öngören madde:
...Bu taşınmazlar rayiç bedeli ile üzerlerinde bulunan yapı ve tesislerin Hazineye geçmesi gereken kısmı için tespit edilecek bedel üzerinden, Maliye Bakanlığı`nca hak lehdarına doğrudan satılabilir. Yapı ve tesislerin Hazineye geçmesi gereken kısmı için şirketten alınacak bedel, bu yapı ve tesisler için tarife yoluyla Bakanlıkça şirkete yapılan ödemeler ile kanuni faiz uygulanmak suretiyle bulunacak toplam tutardır...

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.