Seçim ABD Piyasalarını Tedirgin Etti

12.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Hafta boyunca Amerikan ve dünya piyasaları A.B.D.’deki başkanlık seçimine endekslendi. Normal şartlarda salı günü yapılan seçimlerin sonucu çarşamba sabahı belli olmalıydı. Ancak kamuoyu yoklamalarında da birbirlerine üstünlük sağlayamayan adaylardan hangisinin kazandığı henüz belli olmadı. Amerikan siyaset tarihinde daha önce hiç karşılaşılmayan bir durum söz konusu. Bush ve Gore’un aldığı oyların farkı 1000’in altında olması yoğun itirazları da beraberinde getirdi.


Belirsizlikten hoşlanmayan borsalar bu durumu hafif de olsa düşüşle karşıladılar. Seçim sonuçlarındaki belirsizliğe bilanço beklentilerindeki olumsuzluklar da eklenince Wall Street keyifsiz bir haftayı geride bıraktı. Florida Eyaleti’nde oyların yeniden sayımının bir türlü sonuca ulaştırılamaması, A.B.D. dışından posta ile gelecek oyların da 17 Kasım tarihine kadar beklenecek olması Wall Street’deki tedirginliğin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.Önümüzdeki hafta gözler yine Florida Eyaleti’nde ve Euro/$ paritesinde olacak. Bu nedenlerden dolayı yaşanacak düşüşler tepki alımlarını da beraberinde getirebilir. Tedirginlik yaratan bir diğer konu da Euro’nun durumu. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası alışılagelmiş müdahalelerinden birini daha yaptı. Fakatetkisi Euro üzerinde oldukça kısa süreli oluyor. Kısa vadede Euro değer kazansa bile güven duyulmadığı için müdahale öncesi fiyatına geri dönüyor. Geçmiş deneyimler Avrupa Merkez Bankası’nın bu şekildeki müdahaleleriyle Euro’nun yönünü yukarı çevirmenin imkansız olduğunun gösteriyor.Uluslararası Enerji Ajansı’nın, kuzey yarım küredeki kış petrol stoklarının yapmasından sonra, petrol fiyatlarında önemli bir hareket görülmedi. Brent türü ham petrolün varili, Nijerya ve Irak’tan yapılacak sevkiyata ilişkin son günlerdeki kaygıların azalmasıyla 8 cent artarak, 31.40 dolar oldu.


Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı bir raporda, eylül sonu itibariyle ısınma amaçlı petrol stoklarının düşük seviyelere indiği uyarısında bulunmuş, ancak tahminlerin kış boyunca petrol arzının, talebin önünde olacağını gösterdiğini belirtmişti. Bu arada; Dünya Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nın (OPEC), 12 Kasım’da Viyana’da yapacağı toplantıda, varil başına 28 dolarlık ham petrol fiyat sınırının yukarıya çekilmesi fikrini askıya alma meselesini tartışacağı bildirildi.
(TREND)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.