Serdengeçti, Satıcı`ya dalgalı kur dersi verdi

08.05.2002 - 09:17 | Son Güncelleme :

MB Başkanı Serdengeçti`nin Türkiye`yi kur rejimleri değil, ödevlerini zamanında yerine getirmemesi krize soktu sözlerine tepki gösteren TİM Başkanı Satıcı salonu terk etti


Ekonomi Muhabirleri Derneği`nin Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı ile iş dünyasını bir araya getiren toplantısı, kur kavgasına dönüştü. İTO`nun sivri dilli başkanı Mehmet Yıldırım`ın Milli Güvenlik Kurulu`nu göreve çağırarak, Ülkenin egemenliği tehlikede, Türkiye bir sömürge ülkesi oldu sözleri toplantı salonunda soğuk duş etkisi yarattı. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ise TL`nin aşırı değer kaybettiği için kendilerini suçlayan ihracatçı ve turizmcilere kur dersi vermek zorunda kaldı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı`nın Serdengeçti`nin konuşmasına müdahale etmesi ise gerginliğe son noktaya koydu.


REHAVETE KAPILAN KİM?
Ekonomik krizde kur politikalarının etkili olmadığını söyleyen Serdengeçti, Program çok başarılı gidiyordu. Ama biz rehavete kapıldık deyince, Satıcı yerinden kalkarak, Rehavete kapılan kim? Yapılması gerekenleri yapmayan kim? diye sordu. Bundan sonra Satıcı`yı salondan çıkaran şu diyalog gerçekleşti:

Serdengeçti: Lütfen sözümü kesmeyin, ben sizi sözünüzü kesmeden dinledim.

Satıcı: Sözünüzü kesmedim.

Serdengeçti: Eğer sorunuz varsa lütfen siz de zahmet edin, yazılı olarak sorunuzu verin. Usule uyun.

Satıcı: Ben usule uyuyorum. Siz niye saatinde toplantıya gelmediniz?

Sergengeçti: Biz söz verdiğimiz saatte geldik.

Bu atışma üzerine Oğuz Satıcı toplantıyı terk etti.


Oğuz Satıcı Hata yapıyorlar
Oğuz Satıcı, toplantı salonunu terk etmesinin ardından Serdengeçti`yi oldukça sert bir şekilde eleştirdi. Merkez Bankası Başkanı`nı görevini yapmaya çağıran Satıcı, Ders verir gibi konuşuyor. Gitsin üniversitede konuşsun. Programın arkasında duruyorsa tam manası ile durmalı. Krizden önce de Beyefendi Merkez Bankası Başkan Yardımcısı idi. Uygulanan programın mimarı idi. Onun yaptığı hatayı bugün bir işadamı yapsaydı batmıştı, işi de fabrikası da kalmamıştı. Serdengeçti bu işi bilmiyor. Gördüğüm kadarı ile yapacak yüreğe sahip ama ne yapacağını bilmiyor dedi.


Süreyya Serdengeçti: Önce enflasyon
Gergin geçen toplantıda Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Hazine Müsteşarı Faik Öztrak büyük bir uyum içindeydi. Serdengeçti, Türkiye`de fiyat istikrarı sağlanmadan şey yapmanın mümkün olamayacağını söylerken, Öztrak da sürdürülebilir büyümenin yıl sonu itibariyle başlayacağını ifade ettti. Serdengeçti, ``Fiyat istikrarına ulaşmadan Türkiye`de hiçbir şey yapmak mümkün değildir. Ne büyüme ne istihdam ne ihracat ne mali sistemin sağlığı ne de kamu maliyesinde sağlık... Bugüne kadar bu sorunları çözemememizin nedeni de zaten fiyat istikrarı önceliğimizi başka önceliklere kurban etmemizden kaynaklanıyor dedi.


Mehmet Yıldırım: Sömürge olduk
Türkiye`nin sömürüldüğünü anlatan ve doların dalgalı kur ortamında yüzde 100 getiri sağladığını söyleyen İTO Başkanı Yıldırım şöyle konuştu: Böyle bir faiz hangi ülkede var. Perşembe günkü Meclis Genel Kurulu`nda Milli Güvenlik Kurulu`na sesleneceğim. Ülkenin egemenliği tehlikede. Misak-ı Milli sınırlarını korumak yeterli değil. Döviz bizi sömürmektedir. Bugün dalgalı değil baskılı kur uygulanıyor. Kasımda bu kur yine patlayacak. Dalgalı kur bizimle dalgasını geçiyor. 2000 yılı Kasım ayında aynı uyarıyı yapmıştım. Rezervlerimiz var dediler, 7.5 milyar dolar gitti. Bu ülkenin parası peşkeş çekildi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.