Sorgusuz sualsiz ihale verilmesine Danıştay'dan 'dur'

29.04.2015 - 09:34 | Son Güncelleme :
Sorgusuz sualsiz ihale verilmesine Danıştay'dan 'dur' | Genel Haberler

Kamunun büyüklüğü 40 milyar TL’yi bulan inşaat ihalelerinde aşırı düşük tekliflere sorgusuz sualsiz ihale verilmesine Danıştay “dur” dedi

Kamunun büyüklüğü 40 milyar TL’yi bulan inşaat ihalelerinde aşırı düşük tekliflere sorgusuz sualsiz ihale verilmesine Danıştay “dur” dedi

Geçen yıl sessiz sedasız uygulamaya giren yönetmelikle, kamudaki inşaat ihalelerinin aşırı düşük tekliflere sorgulama yapılmadan verilmesinin yolu açılmıştı. Ancak Avukat Melih Akkurt, bu yönetmeliğin hem yasalara hem de kamu yararına aykırı olduğu idiadasıyla yargıya başvurdu.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

hurriyet.com.tr'den Hatice Boyacıoğlu'nun haberine göre; Akkurt’un başvurusunu inceleyen Danıştay 13. Dairesi de, başvuruyu haklı buldu ve ilgili maddelerin yürütmesini durdurma kararı aldı.  Müeahhitlerin ihalelerdeki en temel sorun olarak gördüğü, aşırı düşük teklifle ilgili olarak tartışma yaratan uygulama bir yıldır yürürlükte. Önce 2014 yılı Şubat ayında çıkarılan torba yasaya bir madde eklendi ve Kamu İhale Kurumu’na  belli koşullarda aşırı düşük teklifle ilgili sorgulama yapmadan ihale sonuçlandırma yetkisi verildi. Kamu İhale Kurumu da yasadaki değişiklikleri dikkate alarak aynı Haziran ayında bir yönetmelik değişikliği yaptı. Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle getirilen en önemli hüküm ise Kamu İhale Kurumu’nun kendisine yasayla verilen yetkiyi ihale yapan idarelere devretmesi oldu. Buna göre işi yapan idare, ihale ilanında aşırı düşük teklifle ilgili açıklanma istenmeyeceğine dair bir hüküm koyarsa; ihaleyi aşırı düşük teklifi veren firma da kazanabilecekti.

KAMU YARARI YOK

Ankaralı Avukat Melih Akkurt, söz konusu düzenleme için hukuk mücadelesi başlattı ve Danıştay’a başvurdu. Danıştay 13. Dairesi’nde görülen davaya geçtiğimiz haftalarda Kamu İhale Kurumu da savunma gönderdi.

Haberin Devamı

Kurum, “Aşırı düşük teklif sorgulaması yapmama yetkisinin bizim değil idareler tarafından kullanılması daha doğru” tezini dile getirdi. Ancak Danıştay konuyla ilgili verdiği ilk kararda Kamu İhale Kurumu’nun savunmasını yeterli görmedi ve uygulamayı hukuka aykırı buldu. Düzenlemenin yürürlükte kalması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceğini belirten Danıştay, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinin yürütmesini durdurdu. Akkurt, Hürriyet’e, “En düşük teklife verilen ihaleler, işin tamamlanmamasına ve daha yüksek bedellerle tekrar tekrar ihale edilmesine neden oluyor. Yürütmenin durdurulmasıyla ihaleler, en düşük teklife değil makul ve mantıklı tekliflere verilecek. Bu da başlı başına kamunun kaynaklarının korunması anlamına geliyor. İhaleye teklif verenler de kahvede okey oynar gibi değil, işin niteliğine göre teklif verecek ve bunun için çalışacak” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.