Sorun, Faaliyet Kârının Olmayışı

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Teknik kârlarla, genel giderlerin karşılanamadığını belirten Ray Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya: Sorun, faaliyet kârının olmayışı

Ray Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya, sigorta şirketlerinin süratle sigortacılıktan kâr sağlayıcı önlemleri almaları gerektiğini söyledi. Çetin Alanya, 1999 sonu itibariyle teknik kârların personel ve genel giderlerin sadece yüzde 69`unu karşıladığını, aradaki açığın ise yatırımlardan elde edilen gelirlerle kapatılabildiğini belirtti. Bu açığı kapatmada ihtiyatları kuvvetli, kuruluşu eskiye dayanan şirketlerin başarılı olduğunu ifade eden Alanya, ihtiyatları teşekkül edememiş, sermayesini kuruluş ve hasar ödemesinde tüketmiş, yakın tarihlerde kurulmuş şirketlerin başaramadıklarını vurguladı. Alanya, Bu şirketler haklı olarak ya sermayedarına başvurarak taze para girişi sağlamakta, ya da zarar açıklamaktadır. Kısacası problemin adı; esas faaliyet kârının olmayışıdır. Çözüm ise, süratle esas faaliyetten, yani sigortacılıktan kâr sağlayıcı önlemleri almaktan geçmektedir. Tam rekabet şartları içinde zor ve cesur kararları gerektirir ki, bu da kısa vadeli düşünmeye alışmış beyinlere uymayan bir özellik dedi.


FİYAT REKABETİ;

Hükümetin uygulamaya koyduğu ekonomik programın sigorta sektörüne etkilerini de değerlendiren Ray Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya, programın hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu kaydetti. Alanya, enflasyon oranlarının altında seyreden faiz hadlerinin, sektörün bundan önceki dönemlerde bilanço kârlarının oluşmasındaki en önemli faktör olan mali kârların düşmesine yol açtığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


Buna bağlı olarak artık şirketlerin esas faaliyet kârı olan teknik kârlarını artırıcı önlemleri almaları, anlamsız ve hesaba kitaba gelmeyen fiyat rekabetinden vazgeçmeleri beklenir. Öte yandan önceden ilan edilmiş kur politikası hem yatırım kararlarındaki belirsizliği ortadan kaldırmakta, hem de önceki yıllarda düşük seviyelerde seyreden ithal parça fiyatlarındaki artışı limitli tutarak kasko branşının hasar oranlarının daha müsbet seyretmesine neden olmaktadır.


TEKNİK KAR;

Çetin Alanya, Ekonomik program çerçevesinde, sektörün teknik kârlılığı artıyor mu? sorusunu ise, Bu yıl yayınlanan altı aylık bilanço ve kâr-zarar hesaplarına bakıldığında teknik kârlılık oranlarının arttığını gözlemlemekteyiz şeklinde yanıtladı. Çetin Alanya, bunun başlıca nedeninin ise, kasko sigortalarında banka kredileri nedeni ile görülen yüksek orandaki prim üretim artışı olduğunu vurguladı. Alanya, bu olgunun yıl sonuna kadar devam edeceğinin de altını çizerek, bu konuda şu açıklamayı yaptı:


Ayrıca yangın, tekne, emtea, mühendislik sigortaları branşlarında da önemli hasar, ekim ayı itibariyle görünmedi. Bunlar teknik kârlılığa müsbet etki eden hususlardır. Ancak tüketici talebini kısma yönünde IMF politikaları ve bunların hükümet tarafından benimsenmesi sonucu gelecek yıl talebin kısılması halinde başlıca kaskoda görülen prim artışı tekrarlanmazsa problem yaşanacaktır. Esasen yüzde 33.5 gibi gerçeğe pek uymayan bir rezerv oranı ile hesaplanan teknik kârın ne olduğu 2001 yılında ortaya çıkacaktır. Dolayısı ile 2000 yılı doğru rezerv ayırmanın, çok dikkatli bir rezerv politikası takibinin son derece önemli olduğu bir yıldır. Buna önem veren şirketler 2001 yılını daha rahat geçirecekler, bu hususa önem vermeyen şirketler korkarım zor durumda kalacaklardır.


SEKTÖRÜN GELECEĞİ PARLAK;

Ray Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya, bazı şartların yerine getirilmesi halinde Türk sigorta sektörünün geleceğinin parlak olduğunu belirterek, bu konuda şunları söyledi:


Sigorta sektörünün geleceği için kehanette bulunmak, falcılık yapmak istemiyorum. Hayalimde; sigortacılığı teori ve uygulama düzeyinde iyice özümsemiş, gerekli yasal mevzuatla donatılmış, makro denetim mekanizmaları ile sektörü denetleyen, objektif ölçülerde aldığı kararları özgürce uygulayan bir kamu denetimi, finansal açıdan güçlü, kısa vadeli perspektiflerle yönetilmeyen sigorta şirketleri, gelir bölüşümü adaletsizlikleri bir ölçüde giderilmiş, okullar düzeyinde sigorta eğitimli bir sigortalı topluluğu var. Bunlar gerçekleştiğinde sektörü çok parlak bir gelecek bekliyor. (DÜNYA)





Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.