Spekulatorlerin Cekismesi.

29.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ekonomiye makro verileracisindan bakildiginda artilar oldukca fazla. Enflasyon inis trendinde. Hukumet yetkilileri, haziran enflasyonunun yuzde 2`nin bile altinda bekliyor. Doviz rezervi 26 milyar dolarin uzerinde. Bazi burokratlar, bu rezervden hareketle, IMF`ye parasal destek bile saglayabileceklerini ifade edebiliyorlar. Faizler iniste. Gecelik oranlar, birkac istisna disinda, son haftalarda yuzde 50`lere geriledi. Bono oranlari ise yuzde 80`e kadar indi. Hazine`nin temmuz ortasina kadar buyuk odemesi bulunmuyor. Bono oranlari onumuzdeki gunlerde 80`in de altini deneyebilir. Uluslararasi arenada da Turkiye aleyhine simdilik olumsuz bir gelismeden sozedilemez. Asya ve Rusya`daki olumsuzluklarin aksine, OECD, IMF ve rating kuruluslarinin Turkiye`ye iliskin olumlu mesajlari biliniyor. Ustelik IMF`yle beklenen 18 aylik `Yakin Izleme Anlasmasi` da imzalandi. Fakat tum olumlu gelismelerin piyasalara, dahasi borsaya yansidigini soylemek zor. En azindan Turkiye icin arti sayilabilecek bu gelismelerin, borsayi ateslemesi beklenirdi. Ama henuz olmadi. IMKB endeksi 4 bin puan seviyesindeki sikisikligini gecen hafta da surdurdu. Dahasi IMKB`nin yonu, son gunlerde paralellik sergiledigi dunya borsalarindaki gelismeyle ayni dogrultuda olmadi. Ozellikle hafta sonunda Rusya disinda kalan, Asya`dan Avrupa`ya ve ABD`ye uzanan borsalar yukselerek kapanirken, IMKB dususteydi. IMKB`nin dunya borsalarindaki cikis dalgasinin disinda kalmasini, hukumet ortagi DTP`nin `sert` yapmasina baglayanlar da oldu. DTP`liler, `hukumet krizi yaratmayiz` dese de... Aslinda IMKB`nin sorunu, parasizlik. En azindan kisa vadede ic ve dis gelismeler Turkiye acisindan olumlu seyretmesine karsin, IMKB`nin yon bulamayisinin temelinde, taze para girisi olmayisi yatiyor. Ne kadari gercek yatirimci oldugu tartisilabilir, fakat yerli yatirimcinin gucunun, borsayi tasimaya yetmedigi ortada. Borsada son donemde, 5-10 trilyonluk portfoyleri ile 8-9 buyuk spekulatorun agirligi var. Her spekulatorun portfoyunde de bazi hisselerin agirligi daha fazla. Enflasyon, faiz ve ozellestirmeye iliskin bugunlerde ortaya cikacak taze gelismelerin yanisira alti aylik bilanco beklentileriyle borsa, belki geciken haziran cikisini baslayabilir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.012 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.