Stratejik değeri en yüksek ihraç malımız demokrasi

12.06.2003 - 09:32 | Son Güncelleme :

Abdullah Gül`ün Tahran`da yaptığı konuşmayı `mükemmel` diye tanımlayan TÜSİAD YİK Başkanı Kayhan, demokrasinin Türkiye`nin stratejik değeri en yüksek ihraç malı olduğunu söyledi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Muharrem Kayhan, demokrasinin Türkiye`nin stratejik değeri en yüksek ihraç malımız olduğunu söyledi. Bilindiği gibi ünlü spekülatör George Soros da geçen yıl mart ayında Türkiye`nin en iyi ihracat ürünü ordusudur demişti.
Kayhan, TÜSİAD YİK`teki konuşmasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül`ün Tahran`daki İslam Konferansı`nda mükemmel bir konuşma yaptığını belirterek, İslam dünyasına içeriden seslenerek çağdaş normları, temel hak ve özgürlükleri, cinsiyet eşitliğini öne çıkaran bu konuşma `İslam dünyası içinde bu sözleri Türkiye`den başka söyleyebilecek ülke yok` denerek karşılanmıştır. Benzetmenin sınırlarını zorlamamak kaydıyla, demokrasimizin, bölgede, stratejik değeri en yüksek ihraç malımız olduğunu söyleyebiliriz.
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan da ABD temasları hakkında bilgi verirken, Türkiye`den Ortadoğu, Irak konusunda, ABD`nin öncelikleriyle uyumlu, en azından ona ters düşmeyen, yeni bakış açısı beklendiğini kaydedip, ABD`nin yeni öncelikleri arasında yer alan Suriye ve İran konularındaki kaygılarının, Türkiye tarafından ne kadar paylaşıldığı bilinmek istenmektedir. Türkiye`nin korkularını üzerinden atıp bölgesinde yeni atılımlarla ortaya çıkması gerektiği dile getirilmiştir. Türkiye`nin, Ermenistan`a uyguladığı ambargoyu kaldırarak, yeni açılım gerçekleştirmesi, Amerikan yönetiminin eline Türkiye aleyhtarı lobilere karşı koz vermesi gerektiği dile getirilmekte dedi.

`Biz de umutluyuz`
Özilhan, rota doğru tutulduğu takdirde hükümete desteğin süreceğini, umutlanmakla birlikte ekonomide ibrenin kesin olarak döndüğünü söylemenin erken olduğu belirtti.


6`ncı Paket tatilden önce çıkacak
TÜSİAD YİK`in ardından verilen öğlen yemeğinde konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan demokratikleşme ve insan haklarının teminat altına alınmasını öngören çeşitli yasal değişiklikleri içeren AB 6`ncı Uyum Paketi`ni süratle çıkaracaklarını söyledi.

`Yeri gelince açıklanır`
Erdoğan, Bu yıl üç ay yerine bir ay tatil yaparak (Meclis`te) kesinlikle bu yasaları çıkartma kararlılığındayız dedi. Terörle Mücadele Kanunu`nu da kaldırmış bulunuyoruz diyen Erdoğan, ana dilde yayın konusunda içeriğin Adalet, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarından oluşan mercilerce hazırlanacağını belirtti. Erdoğan, apartman gibi yapılarda ibadethane açılmasına ilişkin `apartman mescit` yakıştırmasının hükümetten kaynaklanmadığını belirterek, Birileri bunları hükümete fatura ediyor. Toplumun hassasiyetleri nedeniyle konuşmak istemiyorum. Yeri geldiği zaman onlar da açıklanır. Buradaki hassasiyet göz önüne alınarak, hükümetimiz bunu, imar planlarındaki cami kavramını ibadethaneye çevirmek suretiyle çözmüştürdedi. TÜSİAD Başkanı Özilhan da Türkiye artık korkularından sıyrılarak (AB) yolunda cesaretle yürüyüşünü tamamlamalı diyerek hükümete destek verdi.


`Adalet mi, ayrıcalık mı istiyorsunuz?`
Başbakan Erdoğan TÜSİAD üyelerine, Adalet mi, ayrıcalık mı istiyorsunuz? sorusunu yönelterek, Adalet istiyorsanız hizmetkârınızız dedi. Türkiye`nin hem devletçilikten yakınıp hem devletçiliğin zaaflarından yararlananlardan çok çektiğini belirten Erdoğan, Tepeden tırnağa yolsuzluk ekonomisi yaşanırken, kusura bakmayın sizin sesiniz daha fazla çıkmalıydı diye konuştu. Her şey para pul değil diyen Erdoğan, işadamlarına İşsiz milyonların sorunları sizin sorunlarınızdan ayrı değil. Onurunu yaraladığınız bir çıraktan rekabet etmesini beklemeye hakkımız yok diye seslendi.


Patronlara profesyonellik dersi...
TÜSİAD`a üye şirketlerin üst düzey yöneticileri, işletme eğitimlerine kaldıkları yerden devam edecek. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve İngiliz Institue of Directors (IoD) ile anlaşma imzalandı ve proje start aldı. IoD Yürütme Kurulu Üyesi Andrew Main Wilson, temel hedeflerinin Türk firmalarının daha profesyonel davranarak verimli ve yabancı sermayeyi daha çok çeken bir konuma gelmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.