`Şunu istiyorum, bunu atayacağız sözü şık değil`

30.03.2006 - 11:14 | Son Güncelleme :

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın bürokratik görevlendirmeler için yöneltilen eleştirilere verdiği Bal gibi atarım yanıtı tartışılırken, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, bu atamalar konusunda farklı bir tutum ortaya koydu.
Şener, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin`in nisan başında dolacak görev süresinin ardından ne yapılacağı sorusu üzerine, atamanın İlgili bakanın önerisi, Bakanlar Kurulu`nun imzası ve Cumhurbaşkanı`nın onayı ile gerçekleştiğini anımsattı. Bu sürecin içinde imzaların biri eksik olursa atamayı yapamazsınız. Dolayısıyla mutlak anlamda birinin iradesi budur diye ortaya bir sonuç çıkmaz diyen Şener, demokrasinin zaten bu anlama geldiğini belirtti. Şener, şunları kaydetti:

`Kararname yetişmez`
Demokrasi tek kişinin yetkili olmadığı, yetkilerin paylaşıldığı bir rejimdir. Demokratik karar süreçlerinde yer alan herkes bilir ki, kimse kendisi mutlak söz sahibi değildir. Karar süreçlerinde yer alan, kararı paylaşan kişilerden biridir. Bunu herkesin içselleştirmesi gerekir. Dolayısıyla, `Ben şunu istiyorum, bunu atayacağız` gibi söylemler bana çok şık gelmiyor. Demokratik kültürü özümsemiş insanların daha ihtiyatlı yaklaşması gerekir diye düşünüyorum.
Erdoğan`a, BDDK`da sürenin yakında dolacağını ve atama yapılması gerektiğini söylediğini belirten Şener, aralarındaki diyaloğu, Şu anda başkan görevini sürdürüyor. `Bir düşünceniz, öneriniz var mı` diye sordum. Bir görüş belirtmediler, `bunu Sudan dönüşü görüşürüz` dedi şeklinde aktardı.
Merkez Bankası için atamanın önceden belirlenmesinin daha doğru olacağı yönünde açıklama yaptığı anımsatılarak, Bu tavırdan, BDDK`da atamanın gecikmeyeceğini mi anlamak gerekiyor? sorusuna Şener, Mutlak söz sahibi ben olmadığım için, süreç devam ettiği için, büyük ihtimalle kararname bu ay sonuna yetişemeyecek, öyle anlaşılıyor yanıtını verdi.

`IMF programı değil`
Şener, IMF Başkanı Rodrigo Rato`nun, `Türkiye`nin kredibilitesinin azaldığı` yönündeki değerlendirmesi hakkında ise şunları söyledi: Bu program, IMF programı değildir, hükümetimizin programıdır. Hem bütçe disiplini hem de sosyal boyutu olan bir programdır.


`SPK Başkanı herkesle kavgalı`
Sermaye Piyasası Kurulu`nda (SPK) başkan ve üyeler arasında yaşanan krizi de değerlendiren Şener, Kurul Başkanı Doğan Cansızlar`ın `sürekli birileriyle karşı karşıya geldiğini` savundu.
Cansızlar`ın İMKB Başkanı Osman Birsen, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve kendi kurul üyeleriyle karşı karşıya geldiğini kaydeden Şener, her tartışmada kendilerinin sorunu çözmek durumunda kaldığını vurguladı.
Şener, TÜRMOB ile ilgili tartışma nedeniyle bağımsız denetime ilişkin tebliği dondurduklarını ve Resmi Gazete`de yayımlamayacaklarını bildirdi.

Köşk bize gönderdi
Cansızlar`ın gönderdiği mektubu Cumhurbaşkanlığı`nın kendilerine havale ettiğini ve Başbakanlık Teftiş Kurulu`nun konuyu incelemeye aldığını açıklayan Şener, şöyle konuştu:
SPK Başkanı`nın kendi kurul üyeleriyle farklı değerlendirmeleri ortaya çıktı. Bununla ilgili olarak bize gönderdiği dosyayı Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu`na gönderdi. Başbakanlık da, Cumhurbaşkanlığı da değerlendirilmesini bizden istediler. Biz de dosyaları Başbakanlık Teftiş Kurulu`na inceleme ve değerlendirmeleri için gönderdik. Ortaya çıkacak görüşlere göre konuyu ele alacağız.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.