Tarım arazileri için borsa kuruluyor

30.03.2010 - 09:31 | Son Güncelleme :

Tarım arazilerini toplulaştırmak için düğmeye basan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımda yeni bir döneme imza atmaya hazırlanıyor

Tarım arazilerine ihale yolu açılıyor. Miras yoluyla parçalanan<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349tarimbugday3.jpg"> tarım arazilerini toplulaştırmak için düğmeye basan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımda yeni bir döneme imza atmaya hazırlanıyor.

Selma Bektaş / REFERANS

Yeni yönteme göre bakanlık, tarım arazilerinin ihale yöntemi ile alımı, satımı ve kiralanmasını sağlayacak. Bakanlık bu amaçla, "Tarımsal Arazi Edindirme Ofisi" adı altında yeni bir yapılanmanın hazırlıklarına da başladı.

Ofisin örnek modeli ise Fransız Kırsal Alan Gelişimi ve Düzenleme Fonu (SAFER) oldu. Özünde işletme ölçeğinin büyütülmesini hedefleyen SAFER, arazi alım, satım, kiracılık ilişkilerini düzenliyor. Fransa dışında da kullanılan sistemi mercek altına alan bakanlık, Tarımsal Arazi Edindirme Ofisi`nin oluşumunu en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyor. Bakanlığın bu adımı, toprak ağasından sektör temsilcilerine kadar farklı tepkilere yol açtı.
 
Türkiye modeli oluşmalı

SAFER`in mevzuat ve kurumsal yapısının incelendiğini doğrulayan bakanlık yetkilileri, "mevzuat hazırlıkları sürdürülen oluşum gerçekleştiğinde, kurulacak ofisin tarım arazileri ile kısıtlı ‘gayrimenkul kıymetler borsası` gibi çalışacağını" söyledi. Bakanlık, ofisin çalışma alanlarını tarım arazisinin alımı, satımı ve kiracılık işlemleri ile sınırlı tutmadı. Ofis aynı zamanda, hazine arazileri ile terk edilmiş, kullanılmayan tarım arazilerini değerlendirmeyi de hedefliyor. Ofis, bütün bu işlemleri üçüncü özel ya da tüzel kişiler adına da gerçekleştirebilecek.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği de (TZOB) SAFER`i yakından tanımak için Fransa yolunu tutanlar arasında. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, SAFER modelinin Türk tarımına örnek olabileceğini ancak modelin Türkiye`ye uyarlanması gerektiğini söyledi.
 
Ayaklardan biri kredi olacak

Arazi toplulaştırma çalışmalarının önemli ayaklarından birinin krediler olacağına dikkat çeken Bayraktar, "SAFER`in işleyişinde kredi ayağı yok. Bu durum Avrupalı çiftçinin satın alma gücünün Türk çiftçisine göre yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ancak bütün bu çalışmalarla eğer çiftçiye arazi satın alma yolunu açmayı planlıyorsak, Türkiye`de mutlaka kredi ayağının oluşturulması gerekiyor" diye konuştu. Araziyi toplu olarak alacak kişiye uzun vadeli kredi imkânı sağlanmadığı müddetçe bu işin başarılı olma şansının zayıf olacağını söyleyen Bayraktar, "Bakanlığın ve bankaların bu konuda hazırlıklı olması gerekiyor" dedi.
Sürecin Türkiye`de sancılı geçeceğini kabul etmek gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Arazinin bölünmüş olması, verimliliğin önünde en büyük engel. Buna rağmen hâlâ bölünmeyi engelleyecek hukuki altyapı yok. Bu, Avrupa Birliği (AB) sürecini de olumsuz etkiler" dedi.
 
İhale yöntemli yanlış olur

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin`e göre de tarım arazilerinin bölünmesi artık kangren olmuş bir sorun. Bu konuda ortaya atılan üç farklı yöntemden en uygun olanının arazinin büyük kardeşe devri olduğunu söyleyen Yetkin, "İhale yöntemi ile satış çok doğru değil. Bu yöntemle kimlerin toprak sahibi olacağı ortada. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde ihaleye sıradan çiftçi giremeyecek, parası olan kişi araziyi alacaktır" dedi.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın`a göre de istihdam bu sorunun en önemli başlığı. "Tarım arazilerini 60 dekardan 250 dekara çıkarırsak buralardan boşalacak kişileri ne yapacağız" diyen Günaydın, arazilerin kooperatifler aracılığıyla bir araya getirilebileceğini kaydetti.

SÖZ SAHİBİ AİLE BÜYÜĞÜDÜR

Arazi toplulaştırma konusu büyük çiftçinin de gündeminde. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Diyarbakırlı Şükrü Boylu, 13 bin dönüm arazisiyle Şükürlü Köyü`nün en büyük toprak sahibi. Boylu, Diyarbakır bölgesinde ihale yöntemi ile arazi satışının mümkün olmayacağını belirtti. Boylu "Bizde söz sahibi büyüktür. Araziyi baba varsa o, yoksa en büyük kardeş işletir" dedi.
 
TARIMSAL ARAZİ EDİNDİRME OFİSİ NELER YAPACAK

* Tarım arazisinin alımı, satımı, yarıcılık, ortakçılık, kiracılık işlemlerini düzenlemek.

* Alıcı, satıcı, kiracı, ortakçı, yarıcıları bilgilendirmek ve tarafları birbirleriyle ilişkilendirmek.

* Hazine arazilerini, terk edilmiş, kullanılmayan tarım arazilerini değerlendirmek.

* Ölçek altı işletmeleri uygun organizasyonlar çatısı altında toplayarak ölçek büyüklüğü sağlamak.

* Bir tür tarım arazileri ile kısıtlı, "Gayrimenkul Kıymetler Borsası" gibi çalışmak.

* Gerektiğinde arazi alıp satmak.

* Üçüncü özel ve tüzel kişilerin tarım arazilerini, onlar adına kiralamak, ortakçı ve/veya yarıcılar eliyle işletilmesini sağlamak ve satışını gerçekleştirmek.
 
17 TOPLULAŞTIRMA PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

* Arazi toplulaştırma ve dağıtımı için hazırlanan tüzük 2009 Haziranı`nda yürürlüğe girdi.

* Bu kapsamda bugüne kadar toplam 179 bin 709 hektar alanda 17 adet toplulaştırma projesi gerçekleşti.

* 2009 içerisinde GAP kapsamında yaklaşık 2.1 milyon hektar alanda çalışmalar devam ediyor. Proje 2012`de tamamlanacak.

* Türkiye`de işletme büyüklüğü ortalaması 56 dekar. Avrupa`da bu ortalama 140 ile 160 dekara kadar çıkıyor.

* Tarım Bakanlığı, Miras Hukuku üzerinde yaptığı değişiklikler ile 30 dönüme kadar arazilerin parçalanmasını yasakladı.

* Türkiye`deki işletmelerin yüzde 70`inden fazlası küçük işletmelerden oluşuyor. Türkiye`de tarımsal arazinin büyüklüğü 17 milyon hektar
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.