TİSK: Devlet prime katılsın kadın istihdamı artsın

13.02.2006 - 11:30 | Son Güncelleme :

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının çağdaş ülkelere göre çok düşük olduğunu tespit eden TİSK, kadın istihdamının artırılması için teşvik sistemi önerdi. TİSK, kadınların işgücüne katılım oranını artırmak için ilk kez işe girecek kadınların çalıştırılması durumunda SSK işveren primlerinin bir bölümünün devlet tarafından karşılanması önerisini getirdi. TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu(TİSK), Türkiye’de kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının çağdaş ülkelere göre çok düşük olduğuna dikkat çekerek, ilk kez işe girecek kadınların çalıştırılması durumunda SSK işveren primlerinin bir bölümünün devlet tarafından karşılanmasını önerdi. TİSK ile Hürriyet-İnsan Kaynakları tarafından düzenlenen Kadın İstihdamı Zirvesi sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranlarının çağdaş ülkelere göre çok düşük olduğu belirtilerek, 1990 yılında her 3 kadından 1’i istihdam edilirken, bu oranın 2004 yılında 4 kadından birine düştüğü kaydedildi. AB ülkelerinde 2 kadından 1’inin istihdama katıldığına dikkat çekilen bildirgede, Kısaca kadınların çalışma hayatına katılımı sağlanamamış, çağdaş anlamda ücretli çalışma yayğınlaşamamıştır. Kırsal kesim ve kayıtdışı sektör temel istihdam alanları olmaya devam etmektedir denildi. Bildirgeye göre, kadınların istihdama katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya neden olan önemli unsurlardan biri yetersiz eğitim düzeyi ve mesleksizlik. Her kadından 1’i okuma yazma bilmiyor. Kadınların mesleki ilerlemeyi sağlayan ileri seviyede öğretime katılımı düşük. OLUMSUZLUK NEDENLERİ: Bildirgede, kadın istihdamında bu olumsuz tabloyu yaratan temel faktörler şöyle sıralandı: Ulusal İstihdam Stratejisinin ve dolayısıyla kapsamlı bir kadın istihdamı politikasının olmaması, Çalışma mevzuatımızın kadınları koruma amacıyla bu alanda işyerlerine aşırı yükümlülükler getirmesi, buna karşılık güvenceli esneklik yöntemlerini AB düzeyinde içermemesi sonucu, keskin rekabet şartlarındaki işyerlerinin kadın istihdamı konusunda çekingen davranmaları, Ağır istihdam vergilerinin kayıtdışı istihdamı cazip kılması, Genel eğitim ve mesleki eğitimin yetersizliği, işyerlerinin işgücü ihtiyaçlarına uygun eğitim verilmemesi, Sivil toplumun, kadın derneklerinin dağınık yapısı. VAROLUŞUN TEMEL TAŞI: Kadın İstihdamı Zirvesi’nde Türk kadınının özgür, çağdaş ve güçlü bir birey olarak ülke genelinde toplumdaki yerini almasının esas olduğu belirtilerek, İstihdam, bu varoluşun temel taşıdır. Bu bakımdan, AB ile uyumlu ’Ulusal İstihdam Stratejisi’ temelinde başta işveren,i şçi kesimleriyle ve diğer ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak uzun vadeli bir ’Ulusal Kadın İstihdamı Politikası’ geliştirilmeli, yıllık eylem planlarıyla yürütülmelidir denildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.009 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.