Türk hissesi, bonosu `al` diyenler, şimdi `sat` diyor

29.03.2006 - 11:24 | Son Güncelleme :

Borsadaki payları yüzde 66, bonodaki payları yüzde 20`yi bulan yabancılar, Merkez Bankası Başkanlığı atamasında yaşanan belirsizlikten endişeli.
Cumhurbaşkanı Sezer`in `faiz bankacılığı alanındaki deneyimsizliği` gerekçesi ile Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz`in atama kararnamesini veto etmesi, olumlu karşılandı. Ancak başkanla ilgili belirsizlik sürüyor. Bu da yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor.

Alım önermiyor
Citibank, geçen hafta borsada işlem gören banka hisseleri için yatırımcıya yönelik tut tavsiyesini sata çekerken, Bank of Austria Credit Anstaldt, yayınladığı raporda yatırımcılarına Türk bonolarının ağırlığını artır tavsiyesini, tut olarak değiştirdi. Merrill Lynch ise YTL ile ilgili olarak risk - getiri açısından cazibenin şimdilik YTL cinsi enstrümanları almaya yeterli olmadığı düşüncesiyle YTL cinsi enstrümanların alımını önermiyor.

Piyasa geriliyor
AKP hükümetinin bu kadar önemli bir kurumun başına gelecek kişiyi politik motivasyonla belirlemeye çalışması iç piyasayı da dalgalandırdı.
Dolar 1.350 YTL`ye yükselirken, bono faizi de yüzde 14`ün üstüne çıktı. Piyasadaki düşüşte yabancı işlemlerinin de etkili olduğu biliniyor. Özellikle son günlerde yabancılarla işlem yapan aracı kuruluşlarda para çıkışı gözleniyor.
Borsada hisse senetleri dün yüzde 2.27 değer kaybederken, İMKB-100 Endeksi de 968 puanlık düşüşle 41.742`ye geriledi.


Likidite koşulları değişiyor
Japonya`nın faiz artırım sinyali ve Amerikan Merkez Bankası FED`in faiz artırımlara devam edeceğinin görülmesi önümüzdeki dönemde Merkez Bankası başkanlığını daha da önemli bir hale getiriyor.

25 milyar dolar girdi
Yabancıların da merkez bankası başkanlığı sürecini yakından izledikleri görülüyor. Yabancı kurumların yayınladıkları raporlara bakıldığında ise merkez bankası başkanının atama kriziyle birlikte tedirginliğin arttığı görülüyor.
Yabancılar geçen son üç yılda Türkiye`ye 25 milyar dolar kadar portföy yatırımı yaptı. Bu yatırımın altında yatan en önemli sebebin Türkiye`nin AB çıpası ve uygulanan ekonomik program olduğuna dikkat çeken yabancı bir analist, Bürokrat atamalarında partizan seçimlerle bu sürecin kesintiye uğrayabileceğinin görülmesi yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor.
Yaklaşan seçimlerde göz önüne alındığında popülist politikalara geri dönüş yaşanır mı korkusu hakim dedi. Raporlardaki tespitlere bakıldığında merkez bankası başkanlığı atamasının gecikmesi ve vekaleten yönetimin sürdürülmesi durumunda yabancı satışlarının daha da artmasından korkuluyor.


Başçı: Bağımsız olarak konuşmuyorum
Merkez Bankası Başkanlığı`na atanacak isim konusundaki belirsizlik sürerken, başkanlığa vekalet eden Erdem Başçı soruları yanıtlamadı. Başçı, Konuşma yasağı mı konuldu? yönündeki sorulara, Hayır, bağımsız olarak konuşmuyorum karşılığını verdi.
Dünya Bankası Enstitüsü`nce düzenlenen konferansa katılan Başçı, gazetecilerin konuşma isteğini eliyle ağzına fermuar çekme işareti yaparak reddetti.
Konuşma yasağı mı konuldu? sorusu üzerine Başçı, Hayır, bağımsız olarak konuşmuyorum dedi. Babacan da, Merkez Bankası Başkanlığı`yla ilgili soruları yanıtlamadı.
Neden konuşmadığına ilişkin soruya Babacan, Ne açıklayacağımızdan çok, ne zaman açıklayacağımız önemli karşılığını verdi.


Yabancı yatırım bankaları ne dedi?
Morgan Stanley
Kurum, Türkiye Merkez Bankası`nın politize edilmesi başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda bankaya başkan atanmasının siyasi bir savaşa dönüştüğü ve bağımsızlığı lekelenen ülkenin en önemli kurumunun idari bir çıkmaz içinde olduğu kaydedildi.

Merrill Lynch
Geçen hafta yayınladığı raporunda Merkez Bankası başkanlığı atama sürecinin itinasız yürütüldüğü ifadelerini kullandı. Hükümetin bu konuda siyasi bir tercih yapmasının kalıcı hasarlar yaratabileceğini kaydeden kuruluş, her şeye rağmen Türkiye`nin temelden iyileştirilmis görünümünü bozmanın zor olduğuna vurgu yaptı.

Deutsche Bank
Hükümetin merkez bankasının başına faizsiz bankacılık yapan birisini atamaya çalışmasını anlamadığını belirtti. Kurum raporunda Türkiye`ye dikkat, kredibilite risk altında açıklamasını yaptı.

Bank of Austria
Bank of Austria Credit Anstaldt, yayınladığı raporda Türk bonolarının ağırlığını artır tavsiyesinden tuta çekti.

JP Morgan
Merkez Bankası`nın vekaleten yönetilmesi bankanın kredibilitesine ve bağımsızlığına gölge düşürecek en kötü senaryo olur.

Bear Stearns
Atama tam bir skandala dönüştü. Cumhurbaşkanı Sezer`in adı geçen adayların hiçbirini kabul etmeyerek bir sürpriz yapabileceğinin de altını çizdi.

Dresdner Kleinwort
Dresdner Kleinwort Wasserstein, hükümetin vetonun geleceğini bilmesine rağmen yanlış bir tercih yaptığını vurguladı.

Citibank
Türk bankalarının değerinin mevcut riskler düşünüldüğünde pahalı göründüğünü tavsiyelerinin sat olduğunu söyledi. Bazı Türk şirketleri içinde sat önerisinde bulundu.


FT: Atama süreci beceriksizceydi
<ı>EKONOMİ SERVİSİ
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in Merkez Bankası (MB) atamasını veto etmesinin dış basındaki yankıları sürüyor. MB Başkanlığı sorununu değerlendirmeyi dün de sürdüren İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT), vetonun Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasındaki çatlağı büyüttüğünü öne sürdü. FT, Becerisizlikle yürütülen atama sürecinin, kalıcı bir başkanın bulunmasını zorlaştırmasından ve faizlerin düşürülmesine engel olmasından korkuluyor yorumunu yaptı.
Gazete, `Piyasalar, Türkiye`deki MB tartışması nedeniyle gergin` başlıklı ve Vincent Boland imzalı haberinde Başbakan Tayyip Erdoğan`ın, siyasi kazanç uğruna ülkenin ekonomik istikrarını tehlikeye atmakla suçlandığını yazdı.
MB Başkanlığı`na ilişkin tartışmanın finansal piyasalarda gerginlik yarattığını belirten gazete, bazılarının Sezer`in, genel seçim öncesi hükümetin bağımsız Merkez Bankası`nı yanına alma çabasını boşuna çıkartmış olabileceğini savunduklarını anlatan gazete, Hükümetin en güçlü destekçileri arasında bulunan küçük sanayiciler ve ihracatçılar, para politikasının gevşetilmesi ve faiz oranlarının daha hızlı düşürülmesi için müdahale çağrılarını yapıyor dedi.

`Hayranlık duyulan`
FT, Merkez Bankası`nın beş yıl hayranlık duyulan Süreyya Serdengeçti tarafından yönetildiğine dikkat çekerek, Şimdi ise beceriksizlikle yürütülen atama sürecinin, kalıcı bir başkanın bulunmasını zorlaştırmasından ve faizlerin düşürülmesinden engel olacağından korkuluyor yorumunu yaptı.
Bu arada gazete, Morgan Stanley`nin Londra`daki analistlerinden Serhan Çevik`in yatırımcılara yönelik bir notta Merkez Bankası Başkanlığı tartışmasının bankayı İdari boşlukta ve kirlenmiş bir bağımsızlık ve şeffaflık siciliyle bıraktığını belirttiğine de dikkat çekti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.