Türk Şeker´in özelleştirilmesine erteleme

31.10.2001 - 11:03 | Son Güncelleme :

Dünyada yaşanan gelişmeler ile Türkiye´deki ekonomik sorunlar, Türkiye Şeker Fabrikalarındaki özelleştirme çalışmalarını da olumsuz etkiledi. 6 Ocak 2001 tarihinde yayımlann Tebliğ ile özelleştirme kapsamınaalınan Türkiye Şeker Fabrikaları´nda bu yöndeki çalışmalar, başlangıçta programlandığı şekilde yürümedi. Şeker Fabrikalarının özelleştirme kapsamına dahil edilmesine ilişkin kararda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´nın 6 aylık bir hazırlık çalışması yapması öngörülmüştü. Bünyesinde 27 şeker fabrikası, 5 makina fabrikası, 1 elektronik manyetik aygıt, 1 tohum fabrikası, 4 alkol fabrikası ve 2 tarımsal işletmeyi barındıran Türkiye Şeker Fabrikaları´nın, bu çalışmalar neticesinde 15 Haziran 2001 tarihinde özelleştirme programa alınması kararının verileceği belirtilmişti. Özelleştirme İdaresi yetkilileri de, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin çalışmalarının 2001 yılı sonunda tamamlanabileceğini ifade etmişti. Ancak söz konusu tarih öncesinde sektörle ilgili çalışmaların bitirilememesi ve gerekli şartların oluşmaması gerekçe gösterilerek, programla ilgili karar, 20 Aralık 2001 tarihine ertelendi.

2. erteleme geliyor

Erteleme sonrasında Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine dönük hazırlıklar sürerken bu defa 11 Eylül saldırıları ile ortaya çıkan gelişmeler ve Türk ekonomisindeki iç sorunlar, söz konusu çalışmaları sekteye uğrattı. Bunun sonucunda da Şeker Fabrikalarının özelleştirme programına alınması kararının ikinci defa ertelenmesi gündeme geldi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Şeker Fabrikaları yetkilileri, bu süreçte olay tüm boyutlarıyla ele alınmadan mevcut işletmelerin özelleştirilme programına girmesinin ileride çeşitli sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Yapılan değerlendirmelerin ardından Şeker Fabrikalarının özelleştirme programına alınmasıyla ilgili kararın 2002´ye bırakılmasıgörüşü benimsendi. Bu yönde hazırlanan ve ilgili işletmelerin 31 Mayıs2002 tarihine kadar programa alınmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı imzaya açıldı.

Yetkililer ne diyor?

Bu arada Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaşanan gelişmeler ışığında gündeme gelen ertelemenin son derece isabetli bir karar olduğunu belirttiler. Genel Müdürlük yetkilileri, bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladılar: ´´Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi çok aceleye getirilmemeli.Olay ekonomik ve sosyal boyutlarıyla birlikte ele alınmalı. Bugün Alpullu ve Uşak gibi ekonomik olma özelliğini kaybetmiş fabrikalarımızvar. Ancak diğer yandan işin sosyal yönü de var. Özellikle Doğu´daki fabrikalarla ilgili bir karara varılırken, sosyal boyut gözönünde bulundurulmalı. Aynı şekilde fabrikalarımızı satın alacak yabancı şirketlerin daha sonra bunları kapatıp, Türkiye´yi kendi ürünleri içinbir pazar haline getirme riski de mevcut. Ayrıca büyük hacimli bir sektör. Böyle bir kriz ortamında bu fabrikaları özelleştirmeye çıkarmak istenen sonucun alınmasını da engeller.´´


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.