Türkiye bilişimin Avrasya merkezi oluyor

21.03.2002 - 08:45 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük bilgi teknolojileri fuarı CeBIT 2002`de, Türkiye Avrasya`nın bilişim merkezi ilan edildi

Dünyanın en büyük bilgi teknolojileri fuarı CeBIT 2002`de, Türkiye Avrasya`nın bilişim merkezi ilan edildi. ‘A CeBIT Event’ adıyla Interpro ve Deutsche Messe AG tarafından düzenlenen İstanbul`daki Bilişim etkinlikleri artık, CeBIT Eurasia adını alacak.

Dünyanın en büyük bilgi teknolojileri fuarı olan Almanya`nın Hannover kentindeki CeBIT 2002`de, Türkiye Avrasya`nın bilişim merkezi ilan edildi. Son iki yıldır ‘A CeBIT Event’ adıyla Interpro ve Deutsche Messe AG ortaklığında düzenlenen İstanbul`daki Bilişim etkinlikleri bundan böyle, CeBIT Eurasia adını alacak.

Yaklaşık 850 bin kişinin ziyaret ettiği ve dün sona eren CeBIT 2002`de düzenlenen bir basın toplantısı ile CeBIT Eurasia`nın da duyurusu yapıldı. CeBIT`in ilk uluslararası etkinliğinin İstanbul`daki Bilişim Fuarı olduğunu belirten CeBIT Genel Müdürü Jörg Schomburg, şöyle konuştu:

‘‘Bizim planımız, Türkiye`yi Doğu Avrupa ve Karadeniz bölgesinin telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri merkezi haline getirmek. Bu konuda çok önemli adımlar atıyoruz’’ dedi.

CeBIT 2002`ye katılan ve Deutsce Messe ile Interpro`nun ortak kuruluşu olan Hifas`ın Genel Müdürü Erdem Özel de, bu yıl CeBIT Eurasia`nın pek çok yeniliği de beraberinde getireceğini belirtti.

OTEL DESTEĞİ

Bugüne kadar Bilişim etkinliklerinde seminerlerin ve fuarın ayrı alanlarda yapıldığını hatırlatan Erdem Özel, Beylikdüzü`ndeki fuar alanının yanında inşaa edilen otel sayesinde, bundan böyle her iki etkinliğin de aynı bölgede gerçekleştirileceğini söyledi. Hizmete giren yeni otel, çok sayıdaki konferans salonuna sahip bulunuyor.

‘Eurasia’ adının İstanbul`daki bilgi teknolojisi etkinliklerine büyük katkısı olacağını belirten Özel, Türkiye`nin Avrupa`deki elektronik devlet projesi içinde de etkin bir rol üstleneceğini sözlerine ekledi.

TÜRK KATILIMCILAR

Bu yıl, Türk firmalarının CeBIT 2002`ye ilgisi de geçen yıllara göre daha yüksekti. 30 Türk firması İstanbul Elektrik, Elektronik ve Makina Sanayi Mamulleri İhracatçıları Birliği (İMMİB) organizasyonunda bir Türkiye pavyonu kurdu.

İMMİB Yönetim Kurulu Başkanı Göksen Körezlioğlu Birliğin CeBIT Fuarı`na 6 yıl önce katılmaya başladığını ve bu yıl 500 Türk firmalarının metrekarelik alanda ürünlerini sergilediğini belirtti. Körezlioğlu, şunları söyledi: ‘‘Hedefimiz Türkiye‘yi ‘elektroniğin kapalıçarşısı` haline getirmek. Gerek Avrupa`da, gerek dünyanın diğer ülkelerinde elektronik konusunda satın alma kararı verecek biri, Türkiye`ye uğramadan karar vermesin istiyoruz. Hem bitmiş ürün bazında, hem de telekomünikasyon ve yazılım alanında yavaş yavaş Uzakdoğu`nun üstünlüğünü kırmış vaziyetteyiz. Çok rahatlıkla Uzakdoğu ile boy ölçüşebiliyoruz.’’

Üçüncü Kuşak`ın ikinci kuşağı

Üstün özellikleriyle gerek telekom operatörlerine, gerek cihaz ve altyapı üreticilerine, gerek içerik ve servis sağlayıcıları, gerekse tüketicilere çok şey vadeden Üçüncü Kuşak (3K) teknolojisine sahip ilk cep telefonu modellerinden biri Motorola tarafından tanıtıldı. Motorola A820 mevcut GSM şebekeleri (900, 1800 v 1900 MHz) ile de kullanılabilen ilk 3K cep telefonu olma özelliği taşıyor. Dünyanın çalışır ilk 3K şebekesine (UMTS) sahip Japonya`da kullanılan NEC marka 3K cep telefonları mevcut GSM şebekelerinde kullanılamıyorlar. Motorola A820, UMTS kapsama alanından çıkıldığında İnternet bağlantısındaki yüksek hızı, GPRS`e geçerek koruyabiliyor. Görüntülü telefon görüşmesi yapmayı olanaklı kılan A820, küresel yer belirleme sistemi GPS`e de sahip.

Üç boyutlu tabela

CeBIT`te sergilenen ilginç ürünlerden biri de, özel gözlük gerektirmeyen, üç boyutlu ekrandı. Heinrich Hertz Enstitüsü tarafından geliştirilen `CabrioScreen` üç boyutlu görüntü sağlıyor. Ekran filtrelerine benzeyen portatif bir cihaz olan `CabrioScreen` önüne takıldığı sıradan LCD ekranları, 3 boyutlu ekranlara dönüştürüyor. Özel bir yazılımın da kullanıldığı yeni teknolojide, üç boyutlu görüntü özel lensli bir panel tarafından sağlanıyor. Bu panel sayesinde kullanıcıların üç boyut gözlüğü takmasına gerek kalmıyor. Odaklama problemi ise, kullanıcının ekrana olan uzaklığını otomatik olarak saptayan kızılötesi ışınlar tarafından çözümleniyor.

Havalı kulaklık

Airwave Technologies tarafından üretilen RadFree adlı bu kulaklık, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkilerini azaltma iddiasında. Her türlü cep telefonu ile kullanılabilen kulaklık, belli bir yere kadar normal telefon kulaklıkları gibi çalışıyor. Ancak, kulaklık kablosunun ortasından itibaren, ses dalgaları kullanıcının kulağına içi boş bir kablonun içindeki hava ile iletiliyor.

Linux 007

CeBIT`i gezenler arasında James Bond da olsaydı, eminiz bu saate hayran kalırdı. IBM ve Citizen`in Japonya`daki araştırma laboratuarlarında ortaklaşa geliştirilen ve WatchPad kod ismiyle anılan saat Linux işletim sistemine dayalı Linux Saat Teknolojisi ile çalışıyor. Kişisel ajanda, adres defteri gibi uygulamaları barındıran saatle, mesaj alıp gönderilebiliyor ve haber sunucularına bağlanılabiliyor. Mavidiş`i de destekleyen WatchPad, sesle kumanda edilebiliyor, kullanıcısının parmak izini tanıyor. Ekran ve veri giriş birimleri dahil olmak üzere tüm görüntüsü Citizen tarafından tasarlanan WatchPad`in donanım mimarisi, sistem tasarımı, ve Linux`la geliştirilen yazılımı IBM tarafından geliştirilmiş.

Dizüstü ile cep telefonu şarjı

APC adlı firmanın geliştirdiği bu cihaz sayesinde, dizüstü bilgisayarınız ile cep telefonunuzun pilini şarj edebiliyorsunuz. Herhangi bir bilgisayar yazılımına ihtiyaç duymayan ve dizüstü bilgisayarların USB portuna bağlanan ürün, Nokia, Ericsson ve Motorola`nın tüm modelleri ile kullanılabiliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
987 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.