`Türkiye çıkışına devam edecek`

15.07.2013 - 08:55 | Son Güncelleme :

Binbaşgil, “Türkiye bu çalkantılı süreçte yeni dengesini bulacak ve çıkışına devam edecek” dedi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hakanbinbasgil.jpg">Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Fed’in parasal daralma kararıyla dünya piyasalarında görülen çalkantıda Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerde negatif ayrışmadığını söyledi. Binbaşgil, “Türkiye bu çalkantılı süreçte yeni dengesini bulacak ve çıkışına devam edecek” dedi.

AKBANK Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal daralmaya ilişkin açıklamaları sonrasında piyasalarda yaşanan çalkantının Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını belirterek, “Hatta Türkiye’nin diğer gelişmekte olan ülkelerden hisse senedi ve kur konusunda daha iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. 22 Mayıs-9 Temmuz arasında TL dolar karşısında yüzde 5 değer kaybederken, gelişmekte olan ülke paralarının değer kaybetme ortalaması yüzde 5.2’dir. Aynı dönemde Brezilya’da Real yüzde 10 değer kaybetti. Aynı dönemde TL daha kötü performans sergiledi diyemeyiz” dedi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

GEZİ EYLEMLERİ DÖNEMİ

‘Gezi Parkı’ eylemlerinin devam ettiği sürece de denk gelen döneme bakıldığında, Türkiye’nin aslında diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrışmadığını kaydeden Binbaşgil, “Hisse senedi piyasalarında Türikye’nin 22 Mayıs-9 Temmuz arasında yüzde 22 değer kaybettiğini görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin ortalama düşüşü yüzde 7.9. Ancak Borsa İstanbul’un son yılına bakıldığında yüzde 15 değer kazandığını, diğer gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının yüzde 4.1 olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ PARLAK

Binbaşgil, Euromoney’nin ‘2013 Mükemmellik Ödülleri’ kapsamında ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçilen Akbank’ın davetlisi olarak Londra’da katıldığımız ödül töreni öncesi güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinin bugün hala birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden çok daha iyi olduğunu kaydeden Binbaşgil, “Türkiye güçlü ve dinamik iç pazarı, güçlü bilançolara sahip özel sektörü, mali disiplini ve sağlam bankacılık sektörü ile orta ve uzun vadeli hedeflerinde ilerlemeye ve çıkışını sürdürmeye devam edecektir. Türkiye’nin geleceği parlak ve büyüme potansiyeli yüksek” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ekonomiye etkileri konusundaki soruları da yanıtlayan Binbaşgil, şunları kaydetti:

ABD, DÜNYAYI ETKİLEYECEK “ABD ekonomisi artık büyüme trendine girdi. Bundan sonrasında Amerika kontrollü bir şekilde likiditeyi geri çekecek. Bunun tüm dünyada etkileri olacak. Sağduyuya ve Türkiye’nin geleceğine inanıyorum. Türkiye’de son 10 yılda çok olağanüstü şeyler yapıldı. Şu an Türkiye’nin makro verilerinde aynı başarılı yönetimi sergilersek iyiye gideceğimize inanıyorum. Geleceğimizin açık olduğunu düşünüyorum. Çok büyük hatalar yapılmazsa ve dünyada da çok ciddi olumsuz gelişmeler yaşanmazsa Türkiye çıkışını sürdürecek. Türkiye’nin önünde dikkat  etmesi gereken iki önemli konu var; biri tasarruf oranlarının artırılması diğeri de cari açığın düşürülmesi.”

5’inci kez Türkiye’nin en iyi bankası seçildi

DÜNYANIN önde gelen finans yayın grubu Euromoney tarafından düzenlenen “2013 Mükemmellik Ödülleri” - “2013 Excellence Awards” sahiplerini buldu. Uluslararası bankacılık sektörünün büyük önem verdiği bu prestijli ödülü “Türkiye’nin En İyi Bankası” – “Best Bank of Turkey” seçilen Akbank kazandı. Akbank’ın ödülü almasında 2012 yılını pek çok segmentte pazar payını sektör ortalamasının üstünde büyüterek tamamlaması gösterildi. Akbank son 10 yılda bu ödülü beşinci kez kazanırken ödülü, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Euromoney yetkililerinden aldı.

Yeni denge ile çıkış devam eder

MERKEZ Bankası’nın dövize yaptığı müdahalelerle temel olarak ‘volatiliteyi-dalgalanmayı’ önlemeyi amaçladığını ve burada stabil bir ortam sağlamak istediğini kaydeden Binbaşgil, “Türkiye eskisi gibi kırılgan ülke değil. Türkiye’de bu seviyelerden çok farklı bir şey olacağını düşünmüyorum. Ekonomi yeni denge seviyesi ile, çıkışını sürdürecek” dedi.

Negatif faiz gerçekçi değil

TÜRKİYE’de 10 yıllık tahvilin bileşik faizinin yüzde 8.96’ya yükseldiğini ve bunun 22 Mayıs’a göre 276 baz puan yükselişi ifade etiğini anlatan Hakan Binbaşgil, gelişmekte olan ülke ortalamasının ise 96 baz puan olduğunu belirtti. Binbaşgil “Dünya uzun süre negatif reel faizlerle gitti. Negatif reel faiz çok gerçekçi değil.  Faizde artış devam eder. Borçlanma maliyetleri bir miktar artabilir” dedi.

Borsa İstanbul hâlâ cazip

FED açıklamalarına dünyanın fazla reaksiyon gösterdiğini söyleyen Hakan Binbaşgil, “Türkiye’nin ekonomi yönetimini öncesinde attığı adımlar dolayısıyla tebrik etmek lazım. Düşüşe rağmen borsamız hâlâ cazip” dedi. Merkez Bankası’nın elinde etkin araçlar olduğunu vurgulayan Binbaşgil, zorunlu karşılıkların önemli bir avantaj sağladığını, rezerv opsiyonun önemli silah olduğunu, faiz koridorunu çok yaratıcı bulduğunu ve rezervlerin de kuvvetli olduğunu aktardı.

Bu yıl 1000’inci şubeyi açacak

SEKTÖRÜN üzerinde karlılık içinde büyümeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceklerini vurgulayan Hakan Binbaşgil, “Akbank önümüzdeki yıllarda da yatırımlarına ve büyümesine devam edecek. 2013-2015 arası dönemde aktif, kredi ve mevduatta sırasıyla yıllık ortalama yüzde 16, 20 ve 16 büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2013’te yaklaşık 50 şube açacağız ve şube sayımız 1.000’in üzerine çıkacak” diye konuştu.

Kredinin payı yüzde 65’e çıkacak

2012’de müşteri odaklı bir büyüme gerçekleştirdiklerinin altını çizen Hakan Binbaşgil, “Akbank yıllar boyu Hazine faaliyetlerinde çok başarılı oldu. Bu başarı hikayesi devam ediyor. Ancak müşteriye yönelik bankacılığın da faaliyetlerimiz içindeki payını artırmak istiyoruz. Nitekim kredilerin aktiflerimiz içindeki payı 2012’de yüzde 53.1’den yüzde 56.5’e yükseldi. Bu önemli değişim, ‘müşteri odaklı’ bankacılığın en önemli göstergesidir. Müşteri odaklı bankacılığa devam edeceğiz. 3 yıl içinde kredilerin toplam aktifler içindeki payını yüzde 65’lere çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.