Türkiye`nin Bütçe Açığı Konusunda Süratli Davranması Bekleniyor

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF dün yaptığı bir açıklamada Türkiye`nin cari hesap açıklarının gelecek yıl düşeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Bu yıl, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla`sının yüzde 5`i olarak tahmin edilen artışı uluslar arası anlamda kaygı yaratmıştı.
IMF`nin Türkiye masasından sorumlu yetkilisi Carlo Cotarelli, sıkı 2001 yılı bütçesinin planlarının, hükümetin cari hesaplardaki artışların önünü almak için süratli hareket ettiğini gösterdiğini söyledi. Böylece iç tasarruflar artacak.Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, cari hesap açığının gelecek yıl Gayri Safi Milli Hasıla`nın yüzde 3 - 3.5`ine düşeceğini, aynı anda, bu yıl itibarıyla yüzde 6 civarında tahmin edilen büyüme oranının da, yüzde 4.5 düzeyinde gerçekleşeceğini ilan etti.
Cari hesap açığını yüksek petrol fiyatları ve euronun zafiyetine bağlayan Cotarelli, söz konusu açığın tahminlerin ötesine geçmesine neden olarak yerel taleplerde görülen keskin artışı gösterdi.


Ayrıca Cotarelli, hükümetin özelleştirmeye ilişkin planlarındaki gecikmelere de değindi. Geciken özelleştirmeler arasında Türk Telekom da var. Özelleştirmelerden gelecek ek gelirlerin şimdi 5 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. Aynı rakam IMF tarafından desteklenen anti - enflasyon programı çerçevesinde Türk hükümeti tarafından 7.6 milyar dolar düzeyinde tahmin edilmişti. Bu rakam gerçekleşseydi, cari hesap açıklarının kapanmasına yardımcı olabilecek miktarda bir yabancı sermaye akışı sağlanabilecekti. Dünya Bankası`nın finansal sektörde reformlara destek olmak amacıyla, 780 milyon dolar tutarındaki yardım için koyduğu şartı karşılama çabaları gösteren Türk parlamentosu, para kaybeden devlete ait şirketlerin özelleştirmesi için gerekli altyapıyı hazırlamak üzere dün itibarıyla müzakerelere başladı.


Türkiye`nin ekonomik değişikliklerle birlikte siyasi reformları da yerine getirerek Avrupa Birliği`ne girme çabaları, dün bir Türk mahkemesinin, 1995 yılında lise öğrencilerine işkence eden 10 polisi 5 - 10 yıllık hapis cezalarına çarptırmasıyla daha da güçlendi. Ankara dün itibarıyla yaptığı bir açıklamada Avrupa parlamentosunun bundan 85 yıl önce yapıldığı öne sürülen Ermeni soykırım iddialarını reddetti. Ankara sorumsuz inisiyatiflerin AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere zarar verebileceğini belirtti. Söz konusu tartışmalı karar tasarısı, Yunanlı Giorgos Dimitrakopoulos ve diğer Avrupa parlamentosu üyeleri tarafından önerildi ve 213`e karşı 234 oyla kabul edildi. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.