Türkiye'nin ana kırılganlık ölçütü artık Avrupa

20.05.2014 - 09:12 | Son Güncelleme :

Yaklaşık bir senedir gözünü Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) ayıramayan piyasalar için gündem Avrupa’ya kayıyor

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/avrupa_birligi_650_5.jpg">

Yaklaşık bir senedir gözünü Amerikan Merkez Bankası’ndan (Fed) ayıramayan piyasalar için gündem Avrupa’ya kayıyor. New York Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı Paul Bennett’a göre Türk ekonomisinin ana kırılganlık ölçütü artık Avrupa olacak. Bennett’a göre Euro bölgesi ekonomik büyümesine yönelik atılan tereddütlü adımlar Türk ekonomisinin gidişatını olumsuz etkileyecek.

22 Mayıs 2013’te o dönemki ABD merkez bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin Fed’in Eylül 2012’den o güne kadar uyguladığı tahvil alım programını sonlandıracağını açıklanması Türkiye’deki piyasalarda tüm dengeleri altüst etti. bu süre zarfı içinde Türkiye’de yurtiçinde bu dönemde Gezi Parkı protestoları, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu gibi önemli yurtiçi gelişmeler yaşansa da yurtdışından ana dinamikler hep Fed’in atacağı adımlarla şekilleniyordu. hurriyet.com.tr'den Barış Balcı'nın haberine göre; Bernanke’nin tarihi kararının yıldönümü yaklaşırken bu durum artık değişiyor; Avrupa Merkez Bankası’nın kararları ve Euro bölgesi ekonomik büyümesinin hızı Türkiye için daha önemli hale geliyor.

##$HABER_936273$##

TÜRKİYE’NİN ANA KIRILGANLIĞI

Eski New York Fed Başkan Yardımcısı ve New York Borsası Başekonomisti Paul Bennett’a göre de Türkiye’nin kırılganlık ölçütünü belirleyen Avrupa olacak. Piri Reis Üniversitesi’nde yeni akademik dönemde misafir öğretim üyeliği görevini üstlenen Bennett “Bence Türkiye’nin ana kırılganlığı Fed’den değil Eurozone’daki büyümenin kötüleşme ihtimalinden geliyor” diye konuştu.

Hürriyet’e konuşan Bennett “Halen Avrupa Merkez Bankası ana politika faizini düşürebileceği kadar aşağı çekmedi. Bu Banka için doğru bir hamleye dönüşebilir ancak bu hamle aynı zamanda Avrupa’daki ekonomik toparlanmanın gecikmesine de yol açabilir. Türkiye’nin önündeki en büyük risk Avrupa reel gayrisafi yurtiçi hasılanın yukarı yönlü trendi yakalamakta başarısız olmasıdır. Bu durum Türk mal ve hizmetlerine olan talebi düşürür.”

FAİZ İNDİRİMİNİ DİKKATLİ YAPMALI

Paul Bennett’a göre Türkiye Merkez Bankası’nın alacağı kararlarda da Fed’den ziyade Avrupa Merkez Bankası’nın rolü büyük olacak. Bu kararların başında da ne zaman yapılacağı merak konusu olan faiz indirimi kararı var.
 
Bennett’a göre bu kararın dikkatli bir şekilde verilmesi gerekiyor. “Bence Türkiye Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimini dikkatli bir şekilde yapması mantıklı gözüküyor. Yüksek faiz oranları liranın üzerindeki spekülatif etkileri durdurmayı başarmıştı. Kurun enflasyona etkisi de sınırlandı” diye konuşan Bennett özellikle Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını düşürmeye hazırlanırken Türkiye Merkez Bankası’nın da faiz oranlarını düşürme fırsatı olduğunu, bunun zamanlamasının iyi ayarlanması gerektiğini belirtti.

PAUL BENNETT KİMDİR?

ABD Fordham Üniversitesi Öğretim Üyesi Paul Bennett New York Fed Başkan Yardımcılığı ve 2001 ile 2008 arası New York Borsası Başekonomistlik ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bennett New York Fed Başkan Yardımcılığı görevlerinde araştırma, istatistik ve operasyonlardan sorumluydu.

Piri Reis Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği görevini üstlenen Bennett bu üniversitede ''Global Economics & Markets” başlıklı bir sunum gerçekleştirirken bu sunumda Avrupa Merkez Bankası’nın gereken zamanlarda piyasaya müdahale etmediğini, FED gibi yeterince proaktif davranamadığını ve sonuçta işsizlik, enflasyon gibi makro hedeflerini yakalamaktan çok uzak kaldığını vurguladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.