Unakıtan: Bana yamuk yapmayın

28.11.2008 - 09:30 | Son Güncelleme :

Unakıtan, altın sektörü temsilcilerine, Hepinizi suçlamayayım ama kayıt dışındasınız, kendinize çekidüzen vermek zorundasınız dedi

Yazı boyutu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, altın sektörü <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/unakitan111.jpg" align="right" vspace="5">temsilcilerine, Hepinizi suçlamayayım ama kayıt dışındasınız, kendinize çekidüzen vermek zorundasınız dedi

Unakıtan, Uluslararası Altın Zirvesi`nde, sektörün en önemli dertlerinden birisinin piyasalar, diğerinin de Maliye Bakanı olduğunu söyledi.

Unakıtan, Vergiler şöyle, vergiler böyle... Sayın İmam Altınbaş bunları sıraladı. `Kıymetli taşlar, bir endüstri ham maddesidir.  Onun için vergi olmaz` diyor. Sayın Altınbaş, endüstri ham maddesi olup da vergi almadığım bir madde yok. Hurda demirden bile alıyorum diye konuştu.

Dünyanın veya bulunulan ekonominin en yüksek alım gücüne sahip insanlar tarafından alınan bir metadan vergi almamanın olmayacağını ifade eden Unakıtan, İhracat için yapalım bir şeyler... Çalışalım dedi.

Sektörün kayıt içi alınması konusuna da değinen Unkakıtan, kendisinin istatistik müdürü olmadığını ifade etti.

Unakıtan, kayıt içine almanın da vergi almak demek olduğunu vurgulayarak, Vergi almamışım, kayıt içine almışım ne yapayım ben öyle kayıt içini... İstatistik müdürümüz var. Her şeyi sayıyor, vergi yok, bir şey yok. Ne işe yaradı o. Biz sektörün gelişmesinden, ilerlemesinden memnunuz. Dünya çapında başarılar sağlamanız bizi gururlandırıyor. Ama bana da bir şey düşmesi lazım. Maliye Bakanı olduğumda ilk yaptığım şeylerden biri altın ile ilgili kazancın tespitinde... Eskiden altın durduğunda fiyat arttı, kazandım, fiyat düştü, kaybettim yok. Kilosunda bir şey artıyor mu? Senin kazancın odur. Ona göre düzenleme yap. Ben o adımı attım. Bekledim, bekledim karşı bir adım yok. Bana azıcık orada yamuk yaptınız. `Bu ortalamalara bakma, önüne gelen kendini kuyumcu yazdırıyor, ortalamalar düşüyor` dediniz. Peki kardeşim o da tamam. Baktım baktım yok. Sonra maliyeciler o uygulamayı kaldırıvermişler dedi.

KDV`deki sorunla ilgili tebliğ

Kemal Unakıtan, sektör temsilcilerine bir müjde vermek istediğini de ifade ederek, Altın madencileri bakımından KDV`de bir sorun vardı. O sorunu biz kanunla kaldırmıştık. Şimdi tebliğin çıkması lazım. Herhalde tebliği de 15-20 güne kadar çıkar dedi.

Altında ne ÖTV, ne de KDV aldıklarını hatırlatan Unakıtan, altının cazibesi bulunduğunu, kendisini bile buraya getirdiğini, bir çok programı olmasına rağmen, altın zirvesine katıldığını söyledi.

Bu sektör bir araya gelecek, Maliye Bakanı ile oturacak, belli uzlaşmanın içine girecek diyen Unakıtan, Türkiye`ye önemli miktarda yabancı sermaye girdiğini, ancak bu sektöre gelmediğini söyledi.

Unakıtan, sektör temsilcilerine hitaben, Hepinizi suçlamayayım ama kayıt dışındasınız, kayıt içinde değil ondan gelmezler. Kendinize çeki düzen vermek mecburiyetindesiniz. Dünya çapında adamsınız fakat bir tane kayıt içinde tam olmadığınız için... Yabancı sermaye geliyor size, konuşuyor, ediyor, `Çıkar bakalım defterleri`... Yok bir şey. İşte orada ip kopuyor. El ele verelim. Bana yamuk yapmayın. Hep beraber bu sektörü ilerilere, dünyanın 1 numarası haline getirelim. Olur mu? Olur... Artık üçüncüsünüz, ikincisiniz, birinci niye olmayasınız? Birinciler gökten zembille inmedi. El ele verme zamanıdır. Ya siz kendinizi çevirin, ya ben sizi çevireyim. Otobana girelim. Siz de memnun olun, ben de memnun olayım dedi.

Yastık altındaki altın

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye`de altını yastık altındaki tasarruf olarak saklamamak gerektiğini belirtti.

Unakıtan, yapılan araştırmalara göre dünyadaki altın rezervinin 42 bin ton olduğunu, Türkiye`deki altın rezervinin de 6 bin 500  ton olarak ifade edildiğini hatırlatarak, Türkiye`de altın üretiminin başladığını, arama çalışmaları sonunda 700 tonluk bölümün hazır hale getirildiğini bildirdi.

Sektörün 250 bin kişiye istihdam sağladığını, Türkiye`nin altın ve mücevherat ürünlerinde de 141 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Unakıtan, Bazı çulsuz ülkeler hariç hepsine satıyor, çünkü her yerde bunun alıcısı var. Hanımların olduğu yerde bu alınır dedi.

Unakıtan, sektördeki ithalat ve ihracat rakamlarına da değinerek, 6 milyar doları aşkın ithalat, 1 buçuk milyar dolar oranında da ihracat bulunduğunu kaydetti.

Kemal Unakıtan, altının para gibi olduğunu, tasarruf amaçlı bir yerde saklandığını da ifade etti:

Haberin Devamı



Türkiye`yi bu alışkanlıklardan vazgeçirmemiz lazım. Yani altını yastık altındaki tasarruf olarak saklamamamız lazım. Çünkü yastık altındakilerin ekonomiye hiçbir faydası yok. Onları ekonomiye kazandıracak, ivme verecek bir araç haline getirmemiz gerekir. İstanbul Altın Borsası bu anlamda çok önemli. Önemli ama oradaki işlemleri arttırmamız altın üzerinde yaptığımız muameleleri çoğaltmamız türevlerini yapmamız lazım. Bunun için de kayıt içi çok önemlidir.

Haberin Devamı



Unakıtan, Türkiye`nin kuyumculuk sektöründe Hindistan`dan sonra en fazla altın işleme kapasitesine sahip ülke olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı



Kamu vicdanın çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Unakıtan, Bana `etten, sütten, sudan, ekmekten vergi alıyorsun, mücevherattan almıyorsun. Bu ne biçim iş?` diyor. Halbuki bilmiyor ki, mücevherat üzerinde yüzde 20 gibi ÖTV var. KDV yok ama ondan çok daha fazla ÖTV var. Onu da bazı art niyetliler görmek istemiyor, istismar ediyor. Kamuoyunu etkiliyorlar diye konuştu.




Bu duruma engel olmak gerektiğini, sektörün buradaki gayretlerinin önemli olacağını dile getiren Unakıtan, sektör temsilcilerinin kendilerine geldiğini ve onlarla çeşitli toplantılar yaptığını anlattı.




Maliye Bakanlığı olarak çok yükleri bulunduğunu ifade eden Unakıtan, Ümit ediyorum bir çözüm buluruz ve bu sektörün önünü daha da açarız. İnanın sizin kadar isteyenlerden birisi de benim ama buna adaletli bir çözüm bulalım. Bu çözüm herkesi rahatlatsın şeklinde konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.