Varlık barışına ‘Gezi’ uzatması

26.07.2013 - 08:41 | Son Güncelleme :

Yurtdışındaki Türklerin 130 milyar dolarını Türkiye’ye getirmeleri için çıkarılan varlık barışı 31 Temmuz’da sona eriyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira_758.jpg">Yurtdışındaki Türklerin 130 milyar dolarını Türkiye’ye getirmeleri için çıkarılan varlık barışı 31 Temmuz’da sona eriyor. Ancak Yurtdışından paralarını getirmek isteyenlerin Gezi olaylarından olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. Bunun için de barışın 31 Ekim’e kadar uzatılması gündemde.

Yurtdışındaki Türkler’in paralarını getirmesi için çıkarılan varlık barışında yeni uzatma gündemde. Varlık barışı yasası çıktıktan sonra yurtdışından paralarını getirmek isteyenler için 31 Temmuz’a kadar süre verilmişti. Bu süre önümüzdeki hafta çarşamba günü doluyor.

Hürriyet`ten Neşe Karanfil`in haberine göre; Gezi olaylarından sonra yurtdışından paralarını getirmek isteyenlerin olumsuz etkilendiği bu nedenle paralarını getirmediği ifade ediliyor. Bakanlar Kurulu’nun süreyi 3 ay uzatma yetkisi var. Kurul süreyi uzatırsa yurtdışındaki paralar 31 Ekim 2013’e kadar getirilebilecek. Aynı şekilde yüzde 2’lik verginin ödenmesi de ötelenmiş olacak. Eğer uzatılmazsa verginin de ağustos sonunda ödenmesi gerekiyor.

YETKİ YASADA VAR

6486 sayılı yasanın 13’ncü maddesinde varlık barışına ilişkin düzenleme yer alıyor. Yasada, “Bu maddede yer alan bildirim ve beyan sürelerini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” ifadesi Bakanlar Kurulu’na süreyi uzatma yetkisi veriyor. Süre uzatılırsa yurtdışından getirilen paralar için ödenen yüzde 2’lik verginin ödeme süresi otomatik uzayacak. Bakanlar Kurulu süreyi 31 Ekim olarak belirlerse vergi için de süre 30 Kasım olacak.

KANAAT VERİCİ BELGE ŞART

Varlık barışı kapsamında para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar beyan edilebilecek. Yasaya göre varlıkların yurtdışında olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Bunun için de kanaat verici belge isteniyor. Kanaat verici belge: “Devlet tarafından veya Devlet güvencesinde tutulan kayıt ve sicilleri; banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri mali kurumlar ile posta idaresi, noter gibi kurum ve kuruluşların kayıt ve belgelerini, 213 sayılı Kanunun İkinci Kitabının Üçüncü kısmındakiw belgeler ve muadili belgeler ile bilgi değişiminde bulunulan yabancı ülkelerde yetkili makamlardan alınarak mahallindeki Türk elçilik ya da konsoloslukları, yoksa ilgili ülkenin Türk menfaatini koruyan aynı nitelikteki temsilcilerince tasdik olunan belgeleri ifade eder” diye tanımlanıyor.

‘Gezi’ eylemleri masadan kaldırttı

Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenlerin önemli bir kısmının ‘Gezi Parkı’ eylemleri öncesinde, parasını Türkiye’ye getirerek, burada tutmayı planladığını söyleyen sektör temsilcileri, artık bu durumun değiştiğini belirtmişti. Bu konuda görüş veren ancak adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum yöneticisi, “Bizim görüştüğümüz çok sayıda yatırımcı düzenlemenin başladığı ilk günlerde parasını burada tutmayı planlarken, şimdi tedirgin oldu ve bundan vazgeçti. Parasını başta ABD tahvili olmak üzere, dışarıda hazine bonosunda tutan büyük bir yatırımcı kesimi var. Bunların bir kısmı, Varlık Barışı’ını bir fırsat bilerek, parasını en azından getirip kaydettirmek istiyor. Ancak bu yatırımcılar son günlerde bize, paralarını Türkiye’de tutmayı istemediklerini, yüzde 2
vergisini ödeyerek yine yurtdışına çıkarmayı istediklerini söylüyor” dedi. Gezi olayları öncesi iki işadamının varlık barışı için  görüştüklerini kaydeden bir aracı kurum yetkilisi de, “Olayların ardından bu iki işadamı görüşmeleri sonlandırdı. Epey büyük bir meblağ getirmeyi planlıyorlardı” dedi.

Deloitte: 100 milyar gelir

DELOITTE Türkiye Vergi Hizmetleri Şirketi Ortağı Serdar Aksoy, Türkiye’de uygulanan en son varlık barışı ile yaklaşık 48 milyar liralık kaynağın beyan edildiğini hatırlatarak, bu yıl uygulamaya konulan ve yurt dışındaki kaynağın ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan yeni varlık barışında ise beyan edilecek rakamın 100 milyar liraya kadar çıkabileceğini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.024 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.