Yabancı yatırımcı `icraat` istiyor

21.12.2001 - 10:34 | Son Güncelleme :

OECD Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Robert Priddle, Türkiye`nin enerji sektöründe yapmış olduğu reformlardan etkilendiklerini, reformların güven aşıladığını ifade ederek, hükümetin bu önlemleri desteklemesini tavsiye ettiklerini söyledi. Yabancı yatırımcının gelmek için yeni piyasa koşullarındaki ilk tecrübeleri ve rekabetin ne olduğunu görmek isteyeceklerini belirten Priddle, `Sistemin test edilmesi gerekiyor. Eski tekelci sistemden rekabetçi piyasaya geçiş var. Önce uygulama görülecek sonra adımlar atılacak. Yapılan değişiklikler yatırımcının nerede güven duyduğunu nerede duymadığını gösterecek` dedi.

Priddle, dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında `2000 yılı Türkiye Enerji İncelemesi Raporu` nu açıkladı. Priddle, UEA olarak her 4 yılda bir üye ülkelerin durumlarını incelediklerini ve çalışmalarını rapor haline getirdiklerini belirterek, Türkiye`nin son dönemde yapmış olduğu değişiklikleri özetledi. Türkiye`nin 1980`li yıllardan beri yabancı sermayeyi çekmek için çalışmalar yaptığını vurgulayan Priddle, Elektrik Piyasası Kanunu`nun çıkarıldığını, tahkim imkanın getirildiğini, Elektrik Piyasaları Düzenleme Kurulu`nun oluşturulduğunu anlattı.

Doğalgazda 2009 tarihi çok uzun
Türkiye`ye son olarak 1997 yılında geldiğini bu arada Bakü - Tiflis - Ceyhan, Mavi Akım ve Doğu Anadolu Gaz Projesi gibi projelerin tamamlanma aşamasına geldiğini kaydeden Priddle, projelerin Batı Avrupa açısından da önemini vurguladı. Bu çerçevede Boğaz geçişlerini de unutmamak gerektiğinin altını çizen Priddle, `Boğazlar bu yükü kaldıracak güçte değil` dedi. Priddle, doğalgaz sektörüne ile ilgili olarak BOTAŞ`ın en kısa sürede bölünerek ticari faaliyetlerinin özelleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, 2009`a kadar tanınan süreyi uzun bulduğunu söyledi. Türkiye`nin zehirli gaz emisyonu konusunda taahhüdünün olmadığını dile getiren Priddle, `Emisyon oranları ile ilgili taahhüde girilmesini destekliyoruz` dedi. Priddle, enerji tasarrufuna da değinerek, 2.3 milyar dolarlık yatırımla yılda 1 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.

Çakan: Yatırımcının önünü açacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da, uyum yasalarının çıkarılması ve alınacak kararlarla piyasanın önünün açılacağını söyledi. Çakan, Türkiye`nin enerji ihtiyacının her yıl yüzde 8 arttığını bunun için finansmana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yabancı yatırımcının önünün açılması için her türlü önlemin alınacağını bildirdi. Yine yatırımcının ülkeye çekilebilmesi için 2009`a kadar BOTAŞ`ın piyasadaki payının yüzde 20`ye düşürüleceğini ifade eden Çakan, `BOTAŞ, 2009`a kadar tekel olmaktan çıkacak` dedi. Çakan, Petrol Piyasası Kanunu değişikliği ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini bildirdi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.