Yabancilar Riski Azaltmaya Calisiyor.

18.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalardahukumet ortaklarinin uzerinde anlastigi 2000 yili butcesi cesur bulundu. Haftanin ilk yarisinda durgun ve hacimsiz seyreden piyasalar, haftanin ikinci yarisinda hukumet ortagi siyasi liderlerin milenyum butcesi uzerinde anlastigi haberleriyle hareketlendi. piyasalarda asil canlanma ise 2000 yili butcesi uzerinde, haftanin son gunu Bakanlar Kurulu`nda da anlasma saglandigi haberleri ile yasandi. Ongorulen butce hedeflerinin IMF ile bir stand-by anlasmasi yapmaya uyumlu oldugu inanciyla haftanin son gunu borsa ve bono da buyuk bir alim dalgasi yasandi. Borsada yasanan alimlar, endeksi 6 bin puan sinirina tasidi. Cuma gunu, 2000 yili butcesine iliskin alimlar sayesinde borsa, haftayi yuzde 2.3 oraninda primle tamamladi. Endeksteki artisla birlikte, borsaya taze para girisi de gozlendi. Onceki hafta 346 trilyon lira duzeyine gerileyen toplam islem hacmi, gecen hafta yuzde 32`lik bir artisla yaklasik 459 trilyon liraya cikti. Bonodaki alimlar da bir suredir yuzde 95-97 duzeyinde seyreden faizleri, hizla dusurerek, yuzde 90 seviyesine indirdi. Faizler, IMF`nin butce rakamlariyla ilgili tavrinin bagli olarak onumuzdeki donemde yuzde 80`leri de gorebilir. Faizlerin yuzde 80`lere inmesi, Hazine`nin isini isini kolaylastiracaktir. Hazine`nin yil sonuna kadar yaklasik 3 katrilyon liralik borclanma yapmasi bekleniyor. FAizlerin yuzde 80`lere gerilemesi halinde ic borclanma ihalelerinde saglanacak 10 puanlik kazanc. Hazine`ye yaklasik 300 trilyon liralik avantaj saglayabilir. Faizlerdeki gerileme devam ederse, bono ve repodan cikacak paranin alternatif olarak borsaya yonelebilecegi de konusuluyor. Ozellikle yabanci yatirimcilarin, 2000 yili sorunu nedeniyle, Turkiye gibi gelismekte olan piyasalara yeni kaynak aktarmasi beklenmiyor. Aksine yabancilarin bir bolumunun, 2000 yili riskini azaltmak icin onumuzdeki haftalarda, bir miktar satis yaparak piyasadan para cekmesi bekleniyor. Yabancilarin risk azaltma operasyonuna gectigimiz gunlerden itibaren basladigi haberleri geliyor. Bu operasyonu, IMKB`de yabancilara yogun olarak calistigi bilinen bir araci kurum yoneticisi de dogruluyor. Araci kurum olarak bir kac ay oncesine kadar yabancilarla gunluk 8-10 milyon dolarlik islem yaptiklarini ve bunun caginin alis agirlikli oldugunu belirten bu yonetici, `Son gunlerde yabancilarla yaptigimiz gunluk islem hacmi 2-3 milyon dolara kadar geriledi ve bu islemler de satis agirlikli` diyor. Piyasalarda gecen hafta sonunda esmeye beslayan iyimserligin devaminda, IMF`nin 2000 yilib utce hedeflerine iliskin tavri da buyuk onem tasiyor. IMF`nin butce dogrultusunda stand-by`a `evet` demesiyle, beklenen dis kaynagin saglanmasi durumunda, 2000 yilinin ilk aylarinda yabanci alimlarinin da tekrar gelmesine kesin gozle bakiliyor. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.