Yellen sürpriz yapar mı?

04.02.2014 - 17:06 | Son Güncelleme :

ABD Merkez Bankası Başkanlığı görevine başlayan Yellen`in önünde zorlu bir yol var

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/janet_yellen_1.jpg" align="right">ABD Merkez Bankası Başkanlığı görevine başlayan Yellen`in önünde zorlu bir yol var.

ABD Merkez Bankası`nın (Fed) ilk kadın başkanı olarak yemin ederek göreve başlayan Janet Yellen`in Bernanke dönemi para politikası uygulamalarına bağlı kalırken büyüme öncelikli yaklaşımlarla işsizlik oranını aşağı çekmesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlık koltuğunu görev süresi 31 Ocak`ta dolan Ben Bernanke`den devralan Yellen, doların patronu olarak bankanın iki temel görevi olan enflasyonun kontrol altında tutulması ve işsizliğin düşürülmesi alanlarında güçlü sınavlar verecek.

Yellen, görevi süresince uygulayacağı politikalar konusundaki ilk ipuçlarını ABD kongresi önünde önümüzdeki hafta yapacağı konuşmalarda verecek. Fed başkanlarının yılda iki defa Temsilciler Meclisi ve Senato`ya para politikaları konusunda bilgi verip soru cevapladığı bu değerlendirme toplantıları 11 Şubat`ta Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde, 13 Şubat`ta da Senato Bankacılık Komitesinde yapılacak.

Fed başkanlığına atanma sürecinin bir parçası olan ve 14 Kasım tarihinde gerçekleşen Senato Bankacılık Komitesi önündeki sunumda ve soruları yanıtladığı bölümde Yellen işsizliğin azaltılmasına büyük önem verdiğini ve sorunun çözülmesi amacıyla büyüme öncelikli politikalar izleyeceğini açıklamıştı. İşgücü piyasasının işleyişi ve işsizlik konularına hem akademik hem de kişisel olarak ilgi duyduğu bilinen Yellen`in Fed`in iki temel görevinden biri olan işsizliğin azaltılması yolundaki çabaları desteklemesi bekleniyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Fed başkanı olarak Yellen`in Bernanke`den devraldığı en önemli görevlerden birisi 2012 yılında ekonomiye destek amacıyla başlatılan ve miktar rahatlaması (Quantitative Easing - QE) adıyla bilinen parasal genişleme politikasına kontrollü bir şekilde son vermek.

Fed`in her ay 75 milyar dolarlık hazine bonosu ve konut kredisi tahvili alarak hükümete daha fazla harcama kapasitesi, bankalara da likit olmayan varlıklarını daha fazla likitleriyle değiştirip kredi piyasasını ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi destekleme olanağı sağlayan parasal genişleme politikası bir süredir etkinliği ve içerdiği riskler konusunda farklı görüşlere sahne oluyor.

Bankanın uyguladığı genişleme politikası sürecinde bilanço büyüklüğünün yaklaşık dört kat artarak 4 trilyon dolar düzeyine ulaşması hem bazı akademik çevrelerde hem de özellikle Cumhuriyetçi politikacılar arasında içerdiği enflasyon riski dolayısıyla eleştiri konusu oldu. Yellen, Kasım ayında kongre üyelerine yaptığı konuşmada, genişleme politikasının risklerinin farkında olduğunu ancak bir bütün olarak bakıldığında faydalarının sakıncalarından daha fazla olduğunu söylemişti.

Fed`in önce aralık ardından da ocak ayında yaptığı Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantılarında tahvil alımlarını 10`ar milyar azaltarak aylık 65 milyar dolara indirip parasal genişlemeden çıkış politikasının geleceğinin Yellen`in gündemindeki en önemli konu olması bekleniyor. Piyasa oyuncularınca genel beklenti genişleme politikasında Bernanke`nın en büyük destekçilerinden biri olan Yellen`in gelişmekte olan piyasalarda yakın zamanda görülen dalgalanmaya ve son dönemde ABD ekonomisiyle ilgili verilerdeki zayıflığa karşın son iki aydır uygulanan tahvil alımını azaltmaya yavaş ama kararlı bir hızda devam etmesi yönünde şekilleniyor.

Faiz cephesinde ise Fed`in son aylarda verdiği mesajların daha net olduğu gözlemleniyor. Fed, mevcut yüzde 6,7 düzeyinde bulunan işsizlik oranı yüzde 6,5`un üzerinde kaldığı ve uzun vadeli enflasyon oranı da yüzde 2`yi geçmediği sürece yüzde sıfır düzeylerinde bulunan hedef faiz oranlarını değiştirmeyeceği konusunda oluşturduğu görüşünü tahvil azaltım kararı verdiği toplantılarda da korudu. Yellen`in senatoya yaptığı konuşmada ideal işsizlik oranı olarak Fed`hedefi olan yüzde 6,5`in da altında yüzde 5-6 aralığını işaret etmesi analistlerce faiz artırımının daha uzunca bir süre gündeme gelmeyeceği şeklinde yorumlanıyor.

Önümüzdeki hafta Senato`ya bilgi verecek olan Yellen politikalarını ilk olarak 18-19 Mart tarihlerinde yapılacak olan ve ilk defa başkan sıfatıyla yönetecek olduğu FOMC toplantısında uygulamaya başlayacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.