Yerli ürün isyanına Şimşek sert çıktı

15.12.2011 - 10:25 | Son Güncelleme :

Yerli üretim yerine ithal ürün tercih etmesine tepki gösteren sanayiciler Şimşek sert çıktı.

Yerli üretim yerine ithal ürün tercih etmesine tepki gösteren sanayiciler Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sert tepkisiyle karşılaştı.
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/mehmet-simsek.jpg">
Ankara Sanayi Odası’nın 48. yıl ödül törenine “Yerli üretim yerine ithal ürünler tercih ediliyor” tartışması damga vurdu. Sanayicilerin ‘Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ihalelerde ithal makine alıyor’ eleştirilerine sert yanıt veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “DMO’nun sadece yerli mal alırım şeklinde bir mevzuatı yok. Sadece yüzde 15’lik bir fiyat avantajı var. DMO kendi başına mal alıp satmıyor, talepleri karşılamak üzere aracılık yapıyor” dedi

Hükümetin temel ekonomik program ve planlarında, eylem stratejilerine ve Başbakan’ın yerli ürün kullanılmasına dönük genelgelerine rağmen, kamu kurumlarının yerli üretim yerine ithal ürün tercih etmesine tepki gösteren sanayiciler Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sert tepkisiyle karşılaştı.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) 48’nci yıl ödül törenine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OSBÜK ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in belediyelerin makina alımlarında Türk firmaları tercih etmesi gerektiği, oysa bazı belediyelerin Devlet Malzeme Ofisi (DMO) kanalıyla ithal makina almayı tercih ettiğine ilişkin eleştirilerine beklenmedik bir yanıt verdi. Şimşek, “DMO’nun sadece yerli mal alırım şeklinde bir mevzuatı yok, Türkiye ’de de böyle bir mevzuat mümkün değil. Sadece Başbakanımızın genelgesiyle yüzde 15 ’lik fiyat avantajı var. DMO kendi başına mal alıp satmıyor, talepleri karşılamak üzere aracılık yapıyor. Rekabet istemiyoruz, yaklaşımı ne mevzuata, ne uluslararası ticaret örgütüne ne de AB müktesebatına uygun” dedi.

YABANCI ÖZENTİSİNE ELEŞTRİ

Bakan’ın bu sözleri sanayicilerin tepkisine yolaçarken, bazı makina üreticileri, “Aynı ürünü, sadece yabancı marka diye almanın savunulur bir tarafı olabilir mi?” yorumunda bulundu. ASO’nun 48. yıl ödül töreni, yerli ürün tartışmasına sahne oldu. OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir, konuşmasında yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini ancak bazı kamu kurumlarının yabancı özentisinin sürdüğünü vurguladı.
Özdebir, “En son yaşadığımız bir örneği vereyim”, diyerek Beypazarı Belediyesi’yle ilgili gelişmeyi anlattı. ASO Başkanı, “İş makinesi alımı yapan belediyenin başkanını bizzat aramamıza rağmen yerli üretim yerine yabancı alım tercih edildi. Bu örneği bir çok belediyede yaşıyoruz. Yabancı alımları tercih ettiği için de Devlet Malzeme Ofisi’ni (DMO) eleştiriyoruz” diye konuştu.

ÇAĞLYANA`A DESTEK ÇAĞLYANA`A DESTEK

Konuşmasında ASO Başkanı Özdebir’e destek veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, çok kesin ifadelerle Türkiye’de bulunan malları yurtdışından getirenleri kendilerine bildirmelerini istedi. Çağlayan, “Bunları bize bildirin. Türkiye’de varken, aynı ürünü dışarıdan alanları kınıyorum” dedi.
Ancak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sözlere tepki göstererek, sert bir çıkış yaptı. Bu yaklaşımı eleştiren Bakan Şimşek, sanayicinin “Biz rekabet istemiyoruz” gibi bir yaklaşım içerisine girmesinin doğru olmayacağını söyledi. Şimşek, kendisine yöneltilen eleştirilerin adresinin yanlış olduğunu belirterek, “Böyle bir yaklaşım ne mevzuata, ne uluslararası ticaret örgütüne ne de AB müktesebatına uygun” dedi.

% 15 FİYAT AVANTAJI VAR

ASO Başkanı’nın DMO’ya yönelik eleştirilerine sert çıkan Bakan Şimşek, “DMO’nun sadece yerli mal alırım şeklinde bir mevzuatı yok, Türkiye’de de böyle bir mevzuat mümkün değil. Sadece Başbakanımızın genelgesiyle yüzde 15’lik bir fiyat avantajı var. Dolayısıyla DMO kendi başına mal alıp satmıyor, talepleri karşılamak üzere aracılık yapıyor” cevabını verdi. Bir belediyenin yabancı tercihi üzerine böyle bir yaklaşımın doğru olmadığını ifade eden Şimşek, “Buna karşılık 7 tane yerli malı alan belediye var. Ayrıca mesela, 2 tane büyükşehir belediyesinin, ithal mala ilişkin taleple geldiği için talepleri karşılanmadı. Hassasiyet var” ifadelerini kullandı.
Şimşek ayrıca, “Bir tane ilçe örneğini göstermek bence yanlış bir yaklaşımdır. Verilen bir örneğe karşılık biz 10-15 tane il örneği verebiliyoruz. DMO gereğini yapıyor. Varsa ufak tefek bu türden örnekler onun adresi DMO değil ilgili belediyemizdir” diye konuştu.

VATAN


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.