Yüksek Kâr Faiz Ve Kurdan

30.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Borsa şirketlerinin net kârı bir yılda yüzde 92.5 yükseldi. Büyüyen kârlılıkta satışlar değil, düşen faiz ve yavaşlayan kur artışlarının küçülttüğü finansman giderleri başrol oynadı.


Uygulanan ekonomik programa paralel düşen faizler ve yavaşlayan kur artış hızı şirketlerin de kurtarıcısı oldu. Yılbaşında yapılan projeksiyonlarda faiz düşüşü diğer faaliyet gelirlerini azaltacağı için şirket karlılıklarının azalacağı öngörülüyordu. 99/2000 9 aylık bilançolarına göre diğer faaliyet gelirleri son 1 yılda sadece yüzde 1.1 arttı. Ancak karlar yükseldi. Çünkü banka borçları karşılığında yüksek finansman gideri ödeyen firmalar faizdeki hızlı gerilemeden olumlu etkilendi. Borsa şirketlerinin finansman giderleri İMKB tarihinde ilk kez nominal olarak geriledi. Geçen yıla göre yüzde 7.8 azaldı. Bu da direkt olarak karlılığa yansıdı. Şirketlerin esas faaliyetlerinden elde ettikleri kardaki artış yüzde 65.2`yle sınırlı kaldı. Ancak net karlılık rakamı yüzde 92.5 arttı.


NEDEN DÜŞÜYOR?

Finansman giderlerindeki hızlı düşüşün iki nedeni var:

* Uygunlanan ekonomik program çerçevesinde nominal faizler yüzde 100`ün üzerinden yüzde 30`lara indi. Bu da sanayiciye yeni borçlarda düşük maliyet ve eski borçlar da kolaylık sağladı. Borçların çoğunluğunu rotatif denilen faizi piyasa şartlarına göre değişen kredilerden oluşuyor. Bu da oranlardaki inişi bilançolara çabuk yansıtıyor.

* Bir başka gelişme de kur artışının düşük olması. Döviz borçlarında sadece faiz değil, kur artışı da bir maliyet oluşturuyor. Bu giderler bilançoya kur farkı gideri olarak yansıyor. 1999-2000 Eylül döneminde döviz sepetindeki kur artış hızı yüzde 33.5 düzeyinde. Oysa bu rakam 1998-1999 Eylül döneminde yüzde 60 civarındaydı. TL`deki devalüasyon hızının gerilemesi de bilançolardaki finansman giderlerini törpüleyen bir diğer etken oldu.


SATIŞLAR EN ÇOK OTOMOTİV VE TURİZMDE ARTTI;

Borsaya 9 aylık bilançolarını gönderen 202 şirket içinde satışlarını en çok artıranlar otomotiv ve turizm şirketlerinden çıktı. Otomotivde düşen tüketici kredisi faizlerinin yarattığı talep artışı, bu sektörde faaliyet gösteren firmaların satışlarını reel olarak büyüttü. Yan sanayi ve pazarlama şirketleri de canlılıktan paylarını aldı. Ancak oto satışındaki patlama büyük ölçüde ertelenen talep ve kredilerin etkisiyle oldu. Bu nedenle otomotiv sektöründeki yüksek büyüme hızının 2001`den itibaren azalması beklenebilir. Turizmde ise bu yıl yaşanan doluluk 9 aylık bilançolara olumlu yansıdı. Turizm şirketleri satışlarını en çok artıranlar arasında yer aldı. Bu sektörü 2001`de en çok zorlayan etkenlerin başında düşük kur artışının pazardaki rakip ülkelere göre yarattığı göreceli pahalılık gelecek. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.