`Yumurtaları aynı sepete koymayın`

29.07.2013 - 09:06 | Son Güncelleme :

Yatırım araçlarının 7 aylık getirileri oldukça düşük...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin-gold1.jpg">Yatırım araçlarının 7 aylık getirileri oldukça düşük. Döviz kazandırırken mevduat faiz getirisi sınırlı kaldı. Altın ve borsa ise kaybettirdi. Kazanmak için yatırım sepeti oluşturup riskleri dağıtmak şart.

Temmuz ayı tamamlanırken son yedi aydaki yatırım araçlarının getirileri hiç de arzu edilen bir tablo çizmiyor. Döviz ve dövize bağlı yatırım enstrümanları yılın ilk yedi ayında kazandırırken, gösterge faizi, mevduat ve reponun getirisi oldukça sınırlı kaldı. Parasını mevduata yatıranlar yedi ayda sadece yüzde 3.95 getiri elde ederken diğer yatırım araçları kaybettirdi.

Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; BIST 100 Endeksi mayıs ayında tarihi zirvesini görse de şimdilerde yılbaşındaki seviyesinin altında bulunuyor. Altın yatırımcısı ise Kasım 2012’den bu yana kaybetmeye devam ediyor. Haziran ayında altın 1.185 dolar/ons’u test ettikten sonra gelen tepki alımları ile birlikte tekrar yükseldi. Cuma kapanışını 1.325 dolar/ons seviyesinden gerçeklestirse de ocak ayının ilk günü işlem gördüğü 1.690 dolar/ons seviyesinin çok uzaklarında bulunuyor.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar ise ısrarla “yumurtaları aynı sepete koymayın!” diyerek yatırımcıları uyarıyor. Uzun süre yatırımcısına ciddi bir getiri sağlamayan dövizin, yılın ilk yarısında sağlamış olduğu yüzde 7.26’lık getiri bu uyarının ne denli haklı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Dövizi yatırım aracı statüsünden dahi çıkarılması gerektiği yönünde düşüncelerin dile getirildiği bir dönemde en fazla kazandıran yatırım aracının döviz olması, oluşturulan portföydeki çeşitliliğin önemini bir kez daha gösteriyor. Zira çeşitlendirilen portföy, riski azaltırken dalgalanmalara karşı koruyucu bir nitelik de kazandırmakta.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dengeyi korumalı

Öte yandan düşen enstrümanların olduğu dönemlerde çıkan diğer yatırım enstrümanları portföydeki dengeyi korumakta. Meseleye bu çerçeveden bakıldığında yılın ilk yarısındaki gelişmeler yatırımlarını sadece borsaya yapanlar açısından zarar olarak gelişirken döviz ya da döviz enstrümanlarına yatırım yapanlar kazandı. Yatırımlarını tek tip olmaktan ziyade çeşitlendirenler ise riski dağıtmaları nedeniyle yükselişlerde olduğu kadar düşüşlerde de belli bir dengeyi yakalamasını bildi.

Çeşitlilik nedeniyle piyasalardaki aşırı dalgalanmalar portföye belli oranlarda yansırken risk unsuru da belli seviyede kalmakta. Kuşkusuz yatırımları profesyonel mantıkla yürütmeye çalışanlar çıkışta olduğu kadar düşüşlerde de kazanma yönlü manevralar yapma imkanlarına sahip bulunuyorlar. Bu hareketlerin en fazla görüldüğü pazar ise hiç kuşkusuz hisse senetleri pazarı.

Örneğin geçtiğimiz nisan ayında 13.11 seviyesinde olan fiyat/kazanç oranının şimdilerde 11.66’ya gerilemiş olması oldukça anlamlı. Söz konusu veriye göre nisan ayında hisseler, ortalama karlarının 13 katına satılırken şimdilerde daha ucuza yani 11 katına satılmakta. Öngörüde bulunabilen ve hızlı hareket etmesini bilen bu farkı kâra dönüştürmesini de başarabilmekte.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.