Yüzde 11 zam!

21.10.2013 - 08:44 | Son Güncelleme :

2.3 milyona çıkan dizel otomobil adedi, mazota yapılan zamlarla beraber sahiplerini hayal kırıklığına uğratıyor.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349benzinpompa2.jpg">2.3 milyona çıkan dizel otomobil adedi, mazota yapılan zamlarla beraber sahiplerini hayal kırıklığına uğratıyor.

Geçen seneye göre mazotun litre fiyatı yüzde 11.1 artarken benzin ile olan fark 36 kuruşa kadar indi. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 7.88 oldu. Buna karşın otomobillerde kullanılan bazı yakıt türlerindeki artış, enflasyon oranını geride bıraktı. Enflasyon sepetinde yer alan yakıt türleri içerisinde son 1 yılda fiyatı en fazla artan ürün mazot oldu.

Mazotun litre fiyatı bu dönemde yüzde 11.1 arttı ve TÜFE’nin yaklaşık 4 puan üstünde gerçekleşti. Böylece Eylül 2012’de 4.1 lira olan mazotun litresi, geçen ay itibariyle 4.5 liraya yükseldi. Litre fiyatındaki artışa bağlı olarak geçen yılın eylül ayında 50 litre mazot için 205 lira ödenirken, bu yılın aynı ayında bu miktar 225 liraya çıktı.

FARK 36 KURUŞA İNDİ

Buna karşın bir diğer akaryakıt türü olan benzinde fiyat değişimi ise daha farklı bir seyir izledi. Söz konusu dönemde benzin fiyatlarındaki artış, enflasyonun, mazot ve LPG fiyat artışlarının gerisinde kaldı. Benzin fiyatında son 1 yılda yaşanan artış yüzde 6.4’le sınırlı kaldı. Böylece Eylül 2012’de 4.6 lira olan benzinin litre fiyatı, geçen ay 4.9 lira oldu.

Fiyatlardaki bu artışa paralel olarak 2012 yılı eylül ayında 50 litre benzin için 230 lira ödenirken, bu yılın aynı ayında bu miktar 245 liraya yükseldi. Böylece benzin ve mazot arasındaki fiyat farkı son yıllardaki en düşük seviyeye indi. Benzin ve mazot arasında 2005 yılı başından bu yana en yüksek fiyat farkı Ağustos 2009’da 76 kuruş olarak gerçekleşti. Eylül ayındaki 36 kuruşluk fark, Aralık 2008’den bu yana kadar 5 yılda kaydedilen en düşük değer oldu.

Dizel araç artıyor

TÜRKİYE’deki dizel otomobil adedi artarken benzinli otomobil adedi düşüyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre geçen sene eylül ayında trafiğe kayıtlı olan dizel otomobil sayısı
2 milyon adet civarındaydı. 2013 Eylül itibariyle Türkiye’deki dizel otomobil sayısı geçen sene aynı döneme göre yüzde 11.9 artış gösterek 2.3 milyon adede ulaştı. Trafiğe kayıtlı benzinli otomobillerin adedi ise 2.95 milyon civarından 2.9 milyona geriledi. Paylaşılan verilere göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı LPG’li otomobil sayısı ise eylül ayı itibariyle 3.7 milyon adet olarak paylaşıldı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.