Sultangazi altıya katladı rakam 600 milyon TL oldu

08.07.2010 - 10:13 | Son Güncelleme :

Emlak Konut GYO, son dönemde arka arkaya düzenlediği AVM ve ticaret merkezi arsası ihaleleriyle dikkat çekiyor. Henüz ihale aşamasında olan ticaret merkezlerinin etrafındaki arsalar da ani bir yükselişle değerini katlıyor.

Teberenüş KİREÇCİ

Bunun son örneği Sultangazi arsasının ihalesinde yaşandı. Emlak Konut GYO`nun üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM yaptırmak istediği İstanbul Sultangazi Habipler`deki arsanın ihalesine beklenmedik bir artış oldu. İhalenin tek katılımcısı olan Kuruluş İnşaat-Precast Beton-Doğu İnşaat Ortak Girişimi, ilk oturumda verdiği arsa fiyatını 6 Temmuz`daki ikinci oturumda altıya, kuruma vereceği payı da sekize katladı.

Ortak girişim, arsa fiyatını tam altı kat yükselterek 100 milyon TL`den 600 milyon TL`ye çıkarırken, kuruma vereceği payı da sekize katlayarak ilk oturumda sunduğu 20 milyon TL`lik teklifi ikinci oturumda 162 milyon TL`ye çıkardı.

Emlak Konut`un ihaleye çıkardığı Sultangazi`de arsa 166 bin 692 metrekare büyüklükte. İmar planlarına ve verilen izinlere göre arsa üzerine 180 metre yüksekliğe kadar AVM ve ticaret merkezi yapılabilecek. Özel koşullu ticaret alanı imarına sahip olan arsanın 2.20 emsal değeri var. Bu, arsa üzerine 366 bin 722 metrekare inşaat yapılabileceği anlamına geliyor.

Öte yandan 180 metre yüksekliğe kadar yapı izni olan ticaret merkezinin plan notlarında arsaya iş merkezleri, alışveriş merkezleri, otel, rezidans, konut, konaklama tesislerinin yanı sıra sosyal ve kültürel kuruluşlar da yapılabileceği belirtiliyor.

BAŞAKŞEHİR’DE DE RAKAMLARIN YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

Rakamların yükseldiği bir diğer arsa da Emlak Konut GYO`nun, Başakşehir Kayabaşı`ndaki ticaret imarına sahip 24 bin 532 metrekarelik arsası oldu. 1 Temmuz`da gerçekleştirilen ihalenin ilk oturumuna Makro İnşaat ve Başyapı İnşaat olmak üzere sadece iki şirket katıldı. Arsa ve üzerinde geliştireceği projenin değerini 55 milyon TL olarak öngören Başyapı, bu rakamdan Emlak Konut`a ise 15 milyon 400 bin TL teklif etti.

Diğer şirket Makro İnşaat`ın rakamları ise 50 milyon TL ve 15 milyon TL olarak şekillenirken, açık artırma ve pazarlık sürecinin netleşeceği ikinci oturum için Emlak Konut`un tarih vermesi bekleniyor.

FİNANS MERKEZİ CİVARINDA DA FİYAT İKİYE KATLANDI

Emlak Konut GYO`nun Finans Merkezi`ne yapılması planlanan ticaret merkezi projesinde de benzer bir artış yaşandı. Ümraniye Site Mahallesi`ndeki 20 bin 714 metrekare büyüklükteki arsa için 1 Temmuz`daki ikinci oturumda rakamlar, dikkat çekecek kadar yükseldi.
Emlak Konut GYO`nun kendine bağlı kurumu olan Emlak Pazarlama ile ortağı Yeni Sarp İnşaat, 127 milyon 500 bin TL’lik ilk teklifini rekor bir yükselişle ikinci oturumda teklifini 164 milyon TL’ye çıkardı. Kuruma vereceği payı da ilk oturumda 31 milyon 875 bin TL olan belirleyen ortak girişim, ikinci oturumda bu payı yaklaşık ikiye katlayarak 61 milyon 500 bin TL`ye yükseltti.

Arsa, 2.5 emsal değere sahip olduğundan 51 bin 786 metrekare inşaat iznine sahip. Plan notlarına göre arsada alışveriş merkezi, sosyal ve kültürel tesis, otel ve hastane gibi birimler yapılabilecek.

Emeklilik yaşı 70’e yükseltiliyor Habere Git [Kapat] Sultangazi`de fiyat altıya katladı rakam, 600 milyon TL oldu

Emlak Konut GYO`nun son dönemlerdeki ihalelerinde rakamlar çarpıcı şekilde yükselmeye başladı. Bunun en son örneği Sultangazi arsası için düzenlenen ihalede yaşandı. Arsanın fiyatı altı kat artırılırken, elde edilecek hasılattan Emlak Konut GYO`ya verilecek pay da sekiz kat yükseldi.

Batıda gayrimenkul  durgunluk döneminde

Gayrimenkul Yatırım Oraklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 1. çeyrek 2010 raporu basına açıklandı.
Raporda dikkat çeken ilk açıklama küresel ekonomik krizin kaynağı olarak görülen gayrimenkulün ABD ve Avrupa`da yeni bir durgunluk dönemine girmesi oldu.
Açıklanan raporda Türkiye`de konut kredilerine olan talebin artmasına karşılık, fiyat ve kiralarda genel bir durağanlığın hakim olduğunun altı çizildi.
Haziran ayında düzenlediği Restate İstanbul Gayrimenkul Zirvesi ile sektörde fikir alışverişine zemin hazırlayan GYODER`in yayınladığı raporda, son sekiz çeyrek boyunca küçülen yerli inşaat sektörünün yükseliş trendine girdine vurgu yapıldı. 
Raporun devamında sektörün 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 oranında büyüdüğüne değinilerek, yükseliş sinyalinin 2009`un son çeyreğinde geldiği belirtildi.
Raporda ayrıca gelişmiş ülkelerde ekonomi büyürken Türkiye ekonomisinin ise yüzde 11.7 büyüdüğünün altı çizildi. Bunarağmen ABD ve AB ülkelerindeki inşaat ve gayrimenkulde toparlanmanın zayıf olduğu bilgisi de raporda yerini aldı.

Konut satışları zayıfladı

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, verilerin ve eğilimlerin yılın ikinci yarısında Türkiye ekonomisinin birçok dünya ülkesine göre büyümesini göreceli olarak sürdüreceğini söyledi.
Tanes, Son sekiz çeyrekteki kayıpların çok azı telafi edilebildi. Yeni konut başlangıçları, arzı ve satışları zayıfladı. Konut kredi talebi göreceli de olsa hızlı bir büyüme trendi içinde diye konuştu.

Ofisler doluyor

Krizin ilk etkilendiği gayrimenkuller arasında yer alan AVM yatırımlarının canlandığına değinen Tanes, A sınıfı ofislerdeki boşluk oranlarının ilk kez gerilediğine de işaret etti. Tanes`e göre otel yatırımları cazibesini korurken, lojistik alan yatırımlarında durgunluk sürüyor. Sektördeki kredi kullanımı durağanlaşırken yabancılara gayrimenkul satışı ise devam ediyor.

Zararlar telafi edilemedi

Raporu değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, ilk çeyrekte yaşanan büyümenin moral olduğunun altına çizerek, Ancak özellikle Avrupa kaynaklı yeni riskler nedeniyle dünya genelinde ekonomik iyileşmenin yavaş olacak şeklinde konuştu.

Tanes, Türkiye`de sekiz çeyrek sonrası inşaatın ilk kez pozitif değerlere çıkması çok sevindirici bir durum. Ancak bu  büyüme geçen iki yıl boyunca yaşanan kayıpların çok azını telafi  edebildi dedi.

Bir bakışta

-  Türkiye’de 8 çeyrekten bu yana ilk kez inşaat sektörü büyüyor
-  Türkiye`de yabancılara gayrimenkul satışı devam ediyor
-  ABD ve Avrupa’da kriz kaynaklı yeni durgunluklar kapıda
-  Ofislerde doluluk oranı yükseliyor

Emlakta da outlet dönemi

Son yıllarda piyasaya sürülen farklı konut türleri karşısında alternatif üretmeye çalışan inşaatçılar,  farklı pazarlama tekniklerine başvuruyor. Bunlardan birisi de konutların outlet yoluyla satılması oldu.

Buvan Yatırım tarafından alt yapısı geliştirilen satışında sistem www.outletkonut.com adresindeki web sitesi üzerinden işliyor. Sistemde alıcı ile satıcı buluşturuluyor ve anlaşma sağlanıyor. Açık artırma yöntemiyle emlak alım ve satımının da yapılabildiği platformdan bütçelerine uygun konut arayanlar ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Emlaklarını satmak isteyen şirketler ise 3 ay boyunca ücretsiz olarak sisteme dahil olabiliyor.

`Tüketicinin fiyat beklentisinden emlak alabilme` düşüncesinden yola çıkan Buvan Yatırım, satıcıların da tüketiciye kolay ulaşmalarını sağlıyor. outletkonut sistemini ile bir boşluğu doldurmak istediklerini belirten Buvan Yatırım Genel Müdürü Hakan Buvan Sistem çok yeni ve Türkiye`de ilk kez uygulanıyor. Bu sistemin farklı kılan şey web sitesi üzerinden kurulmuş olması. Tüketiciye ekstra bir yük getirmiyor ve avantajlar sağlıyor. Bu sistemde aynı zamanda interaktif altyapısı sayesinde alıcı ve satıcıda kazançlı çıkıyor. Tüketici, bölge, il ve semte göre araştırma yapabiliyor ve en uygun konuta ulaşabiliyor dedi.

Emlak projelerini gerçekleştiren satıcıların ve şirketlerin, gayrimenkul satışını gerçekleştirmeleri için www.outlet.com üye olmaları gerekiyor. Buvan, sisteme üye olacaklardan ilk 3 ayın ücret alınmayacağının altını çizdi.

Eminönü’nde 9 milyon liraya iş hanı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Eti Finansal Kiralama’ya ait olan Eminönü`ndeki Ananyadi Hanı satıyor. TMSF`nin, Eti Finansal Kiralama adına satışa sunduğu Eminönü`ndeki Ananyadi Hanı 582 metrekare büyüklüğe sahip. İki mağazası olan ve Sirkeci Yeni Postane Caddesi`nde bulunan Han için 9 milyon TL tahmini bedel tayin eden TMSF, geçici teminat olarak da 450 bin TL istiyor. Hanın satışı 30 Temmuz günü gerçekleşecek.

İcradan satılık at çiftliği

Manisa 4. icra Müdürlüğü Bağyolu Köyü Çullu çiftliği mevkiinde bulunan 164 bin 395 metrekare büyüklüğündeki at çiftliğini satışa çıkardı.
Tahmini bedeli 2 milyon 750 bin TL olarak belirlene at çiftliğinde 550 metrekare iki katlı villa, güvenlik evi, depo olarak kullanılan bölümler, at yetiştirme padok ve haraları, 60 bin metrekare çim alanı, saman depoları, at gezdirme ve koşturma alanları bulunuyor. Tapuda 1. sınıf tarım arazisi olarak görünen at çiftliğinde yaklaşık 1.200 metrekare büyüklükte bir hara, 1.500 metrekare saman deposu da mevcut. Manisa 4. İcra Müdürlüğü çiftliğin satışını 3 Ağustos 2010 günü gerçekleştirecek.

Vakıflar üç ihale yapacak 15 konut sahibi olacak

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü Eyüp, Fatih ve Beyoğlu`nda bulunan üç arsasının üzerine kat karşılığı metoduyla bina yaptırma kararı aldı. Vakıflar bu ihalelerden toplam 15 konut istiyor.

Vakıflar`ın kat karşılığı ihale edeceği ilk taşınmaz Alibeyköy`de bulunan 927 metrekare büyüklükteki arsa. Burası için 2 milyon 372 bin 386 TL tahmini bedel belirleyen Vakıflar, geçici teminat olarak da 71 bin 171 TL istedi. Yaklaşık bir dönüm büyüklüğündeki arsaya yapılması planlanan binadan İstanbul Vakıflar 10 konuta ek olarak bin TL`de nakit ödeme istiyor. İhale 26 Temmuz`da gerçekleştirilecek. Beyoğlu`nda bulunan 296 metrekare büyüklükteki arsaya da bina yaptırmayı düşünen Vakıflar, tahmini bedeli bir milyon 171 bin 864 TL belirledi. Yapılacak olan binadan 3 konut ve bin TL`de para almak isteyen Vakıflar ihaleyi 15 Temmuz`da yapacak.

İstanbul Vakıflar`ın Fatih`te düzenlediği ihalenin arsası ise 158 metrekare büyüklüğü ve 417 bin 416 TL tahmini bedeli var. Vakıflar, 2 konut alma istediği ihaleyi 15 Temmuz yapacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2662 Değişim: -0,03%
Düşük 32,2147 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0989 Değişim: 0,04%
Düşük 35,0330 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.467,24 Değişim: 0,04%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.470,16
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.