Yeniden Galata

04.06.2010 - 11:28 | Son Güncelleme :

Eski, izbe ve gözden düşmüş bir semt iken, Galata-Kuledibi son yıllarda yeniden yükselişe geçti. İstanbul’un en eski ve en güzel semtlerinden olan Galata-Kuledibi’nin popülaritesi her geçen gün katlanarak artıyor.

Seda TABAK/HÜRRİYET EMLAK

Ortaköy ve Cihangir’den sonra önemli bir çekim merkezi haline gelen semt, 1990’larda Cihangir’e rağbet gösteren entelektüel kesimin yeni gözdesi. Birçok ünlünün de yaşadığı Galata-Kuledibi, Amerikalı, Alman, Fransız, İtalyan ve Kanadalı gibi yabancıların da ilgisini çekiyor.

Dünyanın pek çok yerinden gelenler hem tarihi dokunun içinde olmak, hem yatırım yapmak, hem de hoş vakit geçirmek için soluğu Galata’da alıyor. Böylece Galata-Kuledibi, son yılların gözde semtlerinden Cihangir’e rakip olarak gösteriliyor.

Fiyatlar yükselişte

Yakın zamana kadar İstanbul’un en yıkık dökük semtlerinden biri olan Galata-Kuledibi’nde bulunan konutlar, astronomik fiyatlarına rağmen deyim yerindeyse peynir ekmek gibi satıyor. Bölgenin cazibesini keşfeden pek çok büyük şirket satın aldıkları eski binaları yenileyerek yüksek fiyatlardan satarken, büyük şirketler de Kuledibi’nin yolunu tutuyor. Birkaç yıl öncesine kadar kimsenin oturmak, hatta geçmek istemeyeceği semtte bugün, ev sahibi olmak için milyon dolarları gözden çıkarmak gerekiyor. Özgür Emlak’ın sahibi Zekeriya Mankırcı’ya göre, Galataport projesinin gündemde olmasıyla birlikte ev sahipleri fiyatları gün geçtikçe yükseltiyor. Talebin de yüksek olduğunu belirten Mankırcı, bölgede 150 bin doların (240 bin TL) altında 1+1 konut bulunmadığını, manzarasına göre bu rakamın 300 bin dolar (480 bin) ile 1 milyon dolar (1,6 milyon TL) arasında değiştiğini söyledi. Galata ve Kuledibi’nde 1+1 veya stüdyo dairelerin kiraları ise 1.000 TL’den başlıyor.

Her dönemin gözdesi Doğan Apartmanı

Birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Serdar-ı Ekrem Sokak’taki Doğan Apartmanı, bölge en değerli gayrimenkullerinin başında geliyor. Toplam 90 ile 300 metrekare arasında büyüklüğe sahip 51 dairenin yer aldığı binadaki dairelerin fiyatı 600 bin dolardan başlayıp, 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor. (960 bin - 1,6 milyon TL) Apartmandaki kiralar da 3 bin dolar (5.400 TL) civarında. Okan Bayülgen, Şener Şen, Tarkan ve Sezen Aksu bu ünlü apartmanın sakinleri arasında. Ünlü televizyoncu Okan Bayülgen’in Doğan Apartmanı’nda üç dairesi olduğu biliniyor. Apartmanın manzarasına vurulan Sezen Aksu ise, daireyi stüdyo amaçlı kullanıyor. İstanbul’un ilk apartmanlarından olan Doğan Aparmanı’nın, 1840’da yapıldığı biliniyor.

Galata ve çevresindeki diğer inşaatler ise 1858’de ilk Belediye’nin kurulmasıyla hız kazanmış. 1864 sonlarında Prusya elçiliğini açmak için Galata Kulesi yakınlarında teraslar üzerinde yer alan geleneksel bir konak satın alınmış. 1872’de bu konak yıktırılarak yerine daha görkemli bir elçilik yaptırılması kararlaştırılırsa da; yeni elçi projeyi Ayaspaşa’da başka bir arsada uygulattırmış. Galata’daki arsa uzun yıllar boş kaldıktan sonra, burada Belçikalı bir banker aile olan Helbig’ler 1894’de görkemli bir apartman yaptırmışlar. Toplam 45 dairenin yer aldığı apartmana Yazıcı (günümüzdeki Serdar-ı Ekrem Caddesi) sokağından 330 metrekare büyüklüğündeki bir iç avluya giriliyor. Burada apartmanın dört bloğunun girişleri bulunuyor. Apartmanda 1920 sonuna dek bir “bohem” yaşamı sürdürüldüğü biliniyor. Apartmanın adı sahiplerinin adlarını yansıtır biçimde bir kaç kez değişmiş. 1919’a dek yapının Helbig olan ismi sonraları Nahid Bey, Boton Apartmanı ve Viktorya Hanı olarak değişmiş. 1942’deyse bankacı Kazım Taşkent, satın aldığı apartmana, İsviçre Alpleri’nde kaya düşmesi sonucu kaybettiği oğlu Doğan’ın adını vermiş. O günden beri bu tarihi yapı Doğan Apartmanı ya da Doğan Kardeş Apartmanı olarak bilinir.

Galata’ya ünlü akını

Çok sayıda tarihi binanın restore edildiği İstanbul’un Galata semti, ünlü isimlerin yeni gözde yaşam merkezi haline geldi. Faruk Eczacıbaşı’ndan Okan Bayülgen’e, Ferzan Özpetek’ten Bahar Korcan’a kadar çok sayıda ünlü semtte ev sahibi. Birçok eski yapının restore edilerek yeni bir çekim merkezinin yaratıldığı Galata’da ünlülerin tercih ettiği bir diğer bina ise (Osmanlı döneminin ünlü Yahudi bankerlerinin adını taşıyan) Kamondo Apartmanı... 8 rezidans’ın bulunduğu apartmanda daireler sanat dünyasının ünlü isimlerince daha restorasyon aşamasındayken kapışıldı. Apartmandan daire alan ünlüler arasında Bülent Ersoy ve Şener Şen’in de adı geçiyor. Galata’yı tercih eden bir diğer ünlü Sezen Aksu’nun ise tarihi bir apartmandaki daireyi stüdyo olarak kullandığı belirtiliyor. Perküsyon sanatçıları Okay Temiz ve Mısırlı Ahmet, yönetmen Nuri Bilge Ceylan, oyuncu Füsun Demirel ve Hasibe Eren de Galata sakinleri arasında.

Bölgeye kimler, hangi yatırımı yaptı?

Son 5-6 yıldır bölgedeki birçok tarihi binanın satın alma operasyonuna imza atan Beyoğlu AŞ, bu binaları restore ederek konuta dönüştürüyor. Bölge ayrıca işadamlarının da gözdesi haline geldi. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, İstanbul’daki Galata Kulesi’nin tam karşısındaki 100 yıllık binayı satın almıştı. 960 metrekare alana sahip 6 katlı binayı 2006 yılında satın alan Eczacıbaşı, gelen misafirlerini ağırlamak için bu binayı bir rezidansa dönüştürdü. Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk ise geçtiğimiz aylarda Galata’da Faruk Eczacıbaşı’nın sahip olduğu binanın yanındaki tarihi apartmanı 8.5 milyon TL’ye satın alarak Eczacıbaşı’na komşu oldu. Şahkulu Mahallesi’nde 283 ada, 2 parselde bulunan ve 19. yüzyılın başlarında yapıldığı öğrenilen, bir kez restorasyondan geçen taş dış cepheli ve ahşap çift cumbalı tarihi bina 202 metrekare arsa üzerinde, 160 metrekare taban oturumuna sahip. 5 kattan oluşan ve ortalama bin metrekare kullanım alanına sahip binada, Şahenk’in restorana dokunmayıp, üst katlarını butik otele dönüştürebileceği konuşuluyor. Semtin yeni sakinleri arasında işadamı yönetmen Ferzan Özpetek ve modacı Bahar Korcan da bulunuyor. Son dönemde İngiliz Fairmont gibi bazı fonlar da bölgede Komando Han, Rizzo Apartmanı, eski Sümerbank binası gibi tarihi binaları satın alarak restore etmişti.

Hedef Galata’yı moda ve turizm merkezi haline getirmek

Galata Kuledibi’nde son üç dört yıldır yoğun olarak çalışmalar sürdüren ve ilk adımın Galata’nın etrafındaki transit yolu kapatmak olduğunu söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, bölgede yapılan çalışmaları ve hedefleri şöyle anlatıyor:

“Galata Kulesi’nin önünde eskiden Şişhane’den Karaköy’e inen bir ana aks vardı. Bu ana aks olduğu sürece buranın turizme açılamayacağını anladığımızdan, Galata Kulesi’nin çevresindeki üç sokağı kapadık. Galata’nın minik olan meydanına katmak suretiyle Kuledibi’nin çevresini genişlettik ve burayı büyük bir meydana çevirdik. Bu yayalaştırma işi, transit trafiği kaldırdığından sakinleşmeyi gündeme getirdi, meydana bakan tüm binaların değerini artırarak restorasyon hareketini hızlandırdı ve çevrede turistik mekanların açılmasına sebep oldu. Oradaki insanları da teşvik ettik. Bu teşvik ile birlikte orada bir iyileşmenin söz konusu olduğunu gördük. Kuledibi’ni aydınlatarak buna destek verdik. Daha sonra Küçük ve Büyük Hendek Sokakları’nı onarmak ve aydınlatmak suretiyle Şişhane ile Galata’nın bağlantısını güçlendirdik; bu da yaya akışının iyileşmesini ve Kuledibi ile olan irtibatın sağlamlaşması sağlandı. Bu da turistlerin daha rahat ve yoğun bir şekilde gelmelerine olanak verdi. Bununla da kalmadık. Galata’nın bu güzelleşmiş halini Galata Moda, Galata Tasarım, Galata Sahaf festivalleriyle ve müzik aktiviteleriyle taçlandırdık. Vatandaşlar da buranın son halini iyi algıladı. Yatırımcılar ve buranın dokusuna uygun esnaf da geldi. Galata, moda ile anılacak diye Galata Moda Festivali’ni yaptık. Tasarımcı ve modacıların gelmesini vurguladık. Tasarımcı ve modacıların gelmesi halinde burayı iyileştireceğimizin güvencesini verdik. Serdar-ı Erkem Sokağı’na gelmelerini tercih etmiştik. Galata ve Serdar-ı Ekrem’den Kumbaracı Sokak’a kadar uzanan bu cadde modacıların yeni merkezi olacak. Tarihi zeminlere ulaştık ve temizledik ve yeniden sokağı döşedik, bu inanılmaz güzel bir görüntü oluşturdu. Tarihi değerleri yakalamış bina restorasyonlarına bir de sokağın güzelleşmesi eklendi. Modacıların açtığı şık dükkanlarla çok iyi bir ambiyans oluşturduğunu düşünüyorum. Nihai hedefimiz Yüksek Kaldırım’dan Galipdede Caddesi’ni restore etmek suretiyle Galata bölgesini Kuledibi ile beraber gerçekten moda, turizm ile tarihi binalarının ön plana çıktığı bir yer haline getirmek. Galata’ya yatırım yapanların buna inandığını ve bu gelişmeleri gıpta ile izlediğini görüyoruz.”

Galataport yeniden gündemde

Beş yıl önce İsrailli işadamı Sami Ofer ile Türk ortağı Mehmet Kutman tarafından alınan ve sonrasında iptal edilen Galataport ihalesinin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. İhale sonrasında yapım aşamasının yaklaşık üç yıl sürmesi öngörülen liman sayesinde İstanbul’a günü birlik gelen turist sayısının 5-6 katına kadar çıkabileceği hesaplanıyor. Galataport Projesi’ne özel bir ilgi gösterdiklerini belirten Ahmet Misbah Demircan, “Galataport Karaköy’in gelişmesi açısından önemli. Etkilerini başladığı zaman gösterecek. Şişhane, Asmalımescit ve Galatasaray Meydanı’ndan Tünel’e kadar olan bölüm gelişme trendi yakaladı. Bu gelişme trendiyle birlikte hedeflerimiz ve planlarımız sayesinde bu bölgeleri iyi bir noktaya getirdiğimizi düşünüyorum. Tophane Semt Konağı çevresinde de bir çalışma başlattık. Bu çalışmalar sayesinde Beyoğlu değişecek, güzelleşecek.”dedi. Tamamlanması halinde Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan proje, ticari liman işletmeciliği açısından büyük önem taşıyor. Kruvaziyer turizminden Türkiye, uğrak limanları arasında yer almasına rağmen ancak yüzde 0,5’lik bir pay alıyor. Türkiye’nin kruvaziyer turizminde gelişmemesinin en büyük nedeni olarak yeterli büyüklükte kruvaziyer liman ve terminalinin bulunmayışı gösteriliyor.

Galata-Kuledibi’nin bazı sakinleri

Arif Aşçı
Bahar Korçan
Behiç Ak
Faruk Eczacıbaşı
Ferit Şahenk
Ferzan Özpetek
Haydar Ergülenİsmail Acar
Mısırlı Ahmet
Nuri Bilge Ceylan
Okan Bayülgen
Okay Temiz
Oral Çalışlar
Salih Memecan
Sezen Aksu
Şener Şen
Tarkan
Teoman
Teoman
Yazgülü Aldoğan


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.994 Değişim: 0,79% Hacim : 42.282 Mio.TL Son veri saati : 11:49
Düşük 9.942 29.04.2024 Yüksek 9.997
Açılış: 9.992
32,3621 Değişim: -0,23%
Düşük 31,7688 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4375
34,7131 Değişim: -0,08%
Düşük 34,5177 29.04.2024 Yüksek 34,9922
Açılış: 34,7411
2.432,92 Değişim: -0,24%
Düşük 2.384,03 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.