2013 `Bankacılıkta Mükemmellik Yılı` olacak

06.03.2013 - 11:12 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Burak_Tansan.jpg">Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG), Bankacılıkta Operasyonel Mükemmellik (Operational Excellence in Retail Banking) araştırmasının üçüncüsünü yayınladı. 

BCG’nin raporu Türk bankalarına da ışık tutacak, 4 temel operasyonel performans trendini vurguluyor:

1. Müşteri deneyiminin güçlendirilmesi

• Lider bankalar, şube çalışanlarının ortalama 2/3`ünü müşteriyle direk çalışan rollere ayırıyorlar, bu konuda en etkin olan bankalarda bu oran %75`e varıyor. Bu bağlamda, özellikle şubelerde, müşteri ile iletişim içermeyen aktivitelerin daha sade hale getirilmesi ve/veya merkezileştirilmesi kritik bir önem taşıyor.

• Araştırmaya katılan bankaların %60`ı müşteri memnuniyetini düzenli olarak, değişken yöntemlerle ölçümlüyorlar ve bu bulgularla ilgili özel aksiyon planlamaları yapıyorlar.

• Bu bankalarda müşterilerin şikâyet veya sorunlarını içeren çağrıların %85’i anında çözümleniyor.

2. Satış performansının arttırılması

• Araştırmaya katılan bankalarda kıdemli bir satış personeli (müşteri temsilcisi) her sene ortalama 500 yeni müşteri kazanıyor. Bu konuda en iyi durumda olan bankalarda bu oran yılda 1300 yeni müşteri kazanımına ulaşıyor.

• Müşterisine birden fazla kanalla düzenli olarak ulaşabilen bankalarda satış verimliliğinde ciddi bir artış gözlemleniyor. Sadece internet bankacılığı kullanan müşteriler yılda ortalama 15 işlem gerçekleştirirken, bu rakam çoklu kanal müşterilerinde 70’i aşıyor.

3. Operasyonel süreçlerin yeniden tasarlanması

• Lider bankaların %90`ı operasyonel süreçlerin iyileştirmesine artık tek bir proje olarak değil, sürekli bir süreç olarak baktıklarını belirtiyorlar.

• Temel operasyonel süreçleri sadeleştirilerek operasyon personelinin üretkenliğinde önemli artışlar gerçekleştiriliyor. Örnek olarak, son 1 senede, iyi performans gösteren bankalarda operasyon personeli başına düşen ortalama cari hesap işlem sayısında %30`a varan verimlilik artışları görülüyor.

• Araştırmaya katılan bankaların yarıdan fazlası karmaşıklığı minimize etmek için ürün sayısını azaltmayı planlıyorlar. Bunu en başarılı olarak yapan bankalar tasarruf ürünlerinde yaklaşık %75`e varan bir sadeleşme gerçekleştirmiş.

• Bankalar operasyonel süreçleri düzenlerken müşterilerden gelen geribildirimlere giderek artan bir önem veriyorlar.

4. Organizasyonel verimliliğin arttırılması

• Araştırmaya katılan lider bankaların %70`i organizasyonlarını yeniden yapılandırıyorlar.  Bundaki amaç sadece maliyet tasarrufu değil, aynı zamanda karar verme süreçlerinin hızlanması ve sorumluluğun daha belirginleşmesi.

• Bu bağlamda, organizasyon modellerinin gözden geçirilmesi kritik bir önem taşıyor.  Örnek olarak, bankalar organizasyon şemasındaki toplam kademe sayısının 7`yi aşmamasına dikkat ederken her yöneticinin de en az 7-8 kişiyi doğrudan yönetmesine (değişik fonksiyonlar bazında değişkenlik göstermekle beraber) özen gösteriyorlar.

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türk bankacılık sektöründe de operasyonel verimlilikte önemli bir artış gözlendiğini belirtiyor:

• Türk bankacılık sektöründe ortalama aktif karlılık oranı %1.7`den %1.8`e yükselirken operasyonel giderlerin toplam giderlere oranı %29`dan %26`ya geriledi.

• Personel verimliliğinde de belirgin bir artış yaşanırken personel giderlerinin toplam giderlere oranı %14`den %12 seviyesine indi.

• Şube başına düşen bankacılık işlem hacmi ise %8 artarak 142 milyon TL`ye ulaştı.

Tansan, BCG raporunda belirtilen operasyonel önceliklerin, önümüzdeki dönemde sektörde yaşanması beklenen kredi hacmi büyümesindeki yavaşlama ve faiz marjlarındaki baskı nedeniyle Türk Bankaları için de en öncelikli alanların başında geldiğini belirtiyor. Tansan`a göre bu önceliklerden bazıları, şubelerde müşteriye ayrılan zamanın maksimize edilmesi, daha küçük ölçekli ("hafif") şubelerle özellikle kırsal kesimde büyüme, satış etkinliğinin sistematik ve CRM destekli olarak arttırılması,   alternatif dağıtım kanallarının / çoklu kanalların etkin kullanımı,  organizasyonel verimlilik ve basitleştirilmiş verimli süreçler.

Bankacılıkta Operasyonel Mükemmellik araştırması, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik`teki lider bankalarda kriz sonrası yeni standardın müşteri odaklı operasyonel mükemmellik olduğunu vurgularken, sektör için kritik öneme sahip konulara global örnekler sunarak uzman bir bakış açısı getiriyor. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3454 Değişim: -0,04%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8538 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.390,13 Değişim: -0,28%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.