2014`te bankaları ne bekliyor?

31.12.2013 - 08:43 | Son Güncelleme :

Şimdiden öne çıkan iki zorluk var...

HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, Türk firmalarının bilançoların baskı altına girdiğini ancak buna rağmen ülke ekonomisinin bu baskıları yönetmeyi başardığını söyledi. Spurling, Türkiye`de bankacılık sektörünün 2013 yılındaki genel performansına farklı açılardan bakılması gerektiğini söyledi.

2014 NASIL OLACAK?

Banka karlarının 2013 yılının sekiz ayında yıllık olarak yüzde 18,1 artış gösterdiğini ve kredi hacminin yüzde 28,9 büyüdüğünü hatırlatan Spurling, bu olumlu tüketici talebi ve Türkiye ekonomisinin büyümesi ile de desteklendiğini ifade etti.

Spurling, bu rakamların 2013 yılının 4. çeyreğinde korunamayacağını öngörerek, Zira son birkaç ayda Türkiye`deki bankaların özsermaye karlılığında ve genel olarak karlılıklarda ciddi düşüşler görmeye başladık bile. Hem piyasadaki koşullar hem de yasal düzenlemelerdeki değişiklikler nedeniyle bankacılık sektörünün faaliyet giderleri yükseliyor ve net faiz marjı daralıyor. Bu zorlukların 2014`te de sürmesi muhtemel diye konuştu.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

HANGİ ZORLUKLAR VAR?

2014 yılında bankacılık sektörüne ilişkin beklentilerini paylaşan Spurling, 2014 zorlu bir yıl olacak. Türk bankaları için öne çıkan iki zorluk; yeni faiz oranı seviyelerine ve yeni düzenleme ortamına adapte olmak dedi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Faiz oranlarını 2013`ün mayıs ayında gerçekleşen tarihi düşük seviyelerle karşılaştırdıklarında yaklaşık 400 baz puan yükseliş gerçekleştiğini söyleyen Spurling, bu durumun çeşitli sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Spurling, sektör bilançolarında büyük oranda vade uyumsuzlukları oluşması sonucu net faiz marjlarının daha fazla baskı altına girdiğini, satılmaya hazır menkul kıymet portföylerinde gerçeğe uygun değer kayıpları ve bunun Türk bankalarının sermaye pozisyonlarında önemli bir etkiye yol açtığını ifade etti.

KREDİ BÜYÜMESİ DÜŞER Mİ?

Spurling, Türk bankalarının 2014 yılında kazançlarının, kredili mevduat hesapları ve ticari kredi kartlarında faiz oranlarının sınırlandırılmasından, kredi kartlarında genel karşılıklar ve risk ağırlıklarının artırılmasından, tüketici kredilerinde taksit sayılarının sınırlandırılmasından ve ücret ve komisyonlarda potansiyel sınırlamalar dahil olmak üzere yeni düzenlemelerden de etkileneceğini vurguladı. Spurling, 2014 yılında nispeten daha düşük bir kredi büyümesi beklediklerini ifade etti.

Segmentasyon bakımından tüketici kredilerinden KOBİ ve ticari kredilere bir kayma olacaklarını öngören Spurling, 2014`ün ilk yarısında olması muhtemel varlıkların yukarı yönlü yeniden fiyatlandırılması ile net faiz marjı baskısı daha fazla hissedilecek. 2014`ün ikinci yarısında net faiz marjları daha iyi olacak. Bankalar aktif kalitelerinde bir miktar düşüş görebilirler ancak beklenen GSYH seviyesi ve işsizlik oranı stres seviyelerinde olmadığından bunun önemli düzeyde olmasını beklemiyoruz dedi.

İŞTE 2014`TE TÜRKİYE İÇİN TEMEL RİSKLER İŞTE 2014`TE TÜRKİYE İÇİN TEMEL RİSKLER

2014 yılında bankacılık sektörü için muhtemel risklere değinen Spurling, düzenleme değişikliklerinin 2013`ün ikinci yarısında yürürlüğe girdiği için risklerin çoğunlukla makro risklerden oluştuğunu belirtti.

Spurling, şunları kaydetti: Daha yavaş bir GSYH büyümesi ya da işsizlik oranının artması Türk bankaları için 2014`teki temel riskleri oluşturuyor. Çünkü bu faktörler karlılık üzerinde ek baskılar yaratarak beklenenden daha fazla kredi kayıplarına yol açabilir. Buna ek olarak, küresel likidite ortamı (parasal genişleme, ABD`nin tahvil alımını azaltması, vb.) son derece önemli. Bu gelişmeler, yalnızca bankaların küresel piyasalarda kendilerini yeniden finanse etmeleri açısından değil, aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle önemli olan genel faiz oranı seviyesini belirlemek için de önemli olacak.

Türkiye ekonomisinin kırılganlığını azaltması için yeniden dengelenmeden geçmesi gerektiğine işaret eden Spurling, Bu sebeple 2014 yılının başlarında para politikasının bir miktar daha sıkıştırılacağını tahmin ediyoruz. Daha sıkı bir para politikası büyümenin biraz yavaşlamasına sebep olsa da, aynı zamanda Türkiye`nin yüksek cari açığını azaltmasına, hedefin üzerinde seyreden enflasyonunu düşürmesine, Türk Lirası`nın volatilitesinin azalmasına ve piyasada güven ortamının artmasına izin verecektir

2014 BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ 3,1

Türkiye`nin 2014 yılı GSYH büyümesinin yüzde 3,1 seviyesinde olacağını öngören Spurling, ortalama enflasyon oranının yüzde 7, yıl sonu işsizlik oranının yüzde 10.5 olmasını ve yıl sonunda cari açığın GSYH`ya oranının yüzde 6,5 civarında olacağını tahmin etti.

Dünya ekonomisinin 2014 yılında nasıl geçeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Spurling, özellikle Avrupa`da, AB ülkelerinin, kredi akışlarını kolaylaştırmayı ve kıtadaki finansal riskleri azaltmayı hedefleyen bir bankalar birliği kurulması yönünde nasıl bir ilerleme kaydedeceklerini görmenin ilginç olacağını vurguladı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.269 Değişim: 0,20% Hacim : 94.982 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.188 09.05.2024 Yüksek 10.304
Açılış: 10.274
32,2470 Değişim: 0,02%
Düşük 32,2042 10.05.2024 Yüksek 32,3103
Açılış: 32,2421
34,7662 Değişim: -0,10%
Düşük 34,7353 10.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8007
2.441,61 Değişim: 0,38%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.444,99
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.