700 milyonluk batık krediyle meclis gündeminde

27.06.2013 - 15:10 | Son Güncelleme :

700 milyonluk batık kredi ile meclis gündemine gelen Ziraat Bankası`nı hem iktidar hem muhalefet vekilleri topa tuttu

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ziraat.jpg">700 milyonluk batık kredi ile meclis gündemine gelen Ziraat Bankası`nı hem iktidar hem muhalefet vekilleri topa tuttu.

Ziraat Bankası`nın Ora İstanbul Alışveriş Merkezi’ne verdiği 270 milyon Euro`luk kredi, hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Vekiller, Ziraat Bankası Yönetimine, Şirkete önce Garanti Bankası 160 milyan avro kredi vermiş, ödeyemeyeceğini anlayınca ilave teminatlar istemişler. Onlar da Zirat Bankası`na başvurmuşlar. gelmişler. Hiç mi sormadınız niye yarıda kaldınız, niye bize gelmediniz. Üstüne üstlük kredi tutarını 270 milyon Euro`ya çıkarmışsınız. Faizini de komisyon ücretini de düşürmüşsünüz tepkisini gösterdiler.

Ora Grup`un Ziraat Bankası`ndan kullandığı ve ödeyemediği 270 milyon Euroluk kredi, TBMM KİT Komisyonu`nda gündeme geldi. Ziraat Bankası yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdür yardımcılarının da hazır bulunduğu Ziraat Bankası yönetimi, hem iktidar hem de muhalefet milletvekillerinin soru ve değerlendirmeleriyle zor anlar yaşadı.

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

CHP Milletvekili Kamer Genç, 270 milyon Euro kredi verirken tenimat aramadınız mı diye sorarken, Aykut Erdoğdu, Ziraat Bankası bu krediyi verirken iki ayrı istihbarat raporu hazırlanmış. Birinci raporda projenin fizbl olmadığı, dolayısıyla kredi verilmemesi gerektiğini belirtilmiş. Ama bundan 4 ay sonra hazırlanan ikinci raporda ise varsayımlar değiştirilerek, proje fizbl`dır, denilmiş.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek batık kredisi. Ne zaman bilgi istesek, bankacılık sırrı, deniyor. Oysa KİT komisyonu olarak kamu bankalarını denetleme görevimiz var. Eğer bu bilgiler daha önce verilmiş olsaydı, böyle bir batık olmayacaktı. Sayıştay`ı da uyarıyorum. Bu noktaya gelene kadar sesinizi çıkarmadınız, şimdi 25 sayfa rapor hazırlamışsınız. Bu bilgiler bize kadar geldiyse, mutlaka size de gelmiştir dedi.

700 MİLYONU VERİRKEN HİÇ Mİ SORMADINIZ

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da Garanti Bankasının, firmanın ilave kredi istemesi üzerine hem teminat hem de sermaye artırımı istediğini anımsattı. Domaç,” Başka bir bankadan gelmiş firmaya kredi verirken sormadınız mı niye yarıda kaldınız niye bize geldiniz diye.İstanbul Bayrampaşa’da o kadar çok AVM var ki bunun fizbl olmayacağını orayı gören herkes anlar. Bölgenin ekonomik durumu, sosyal yaşam biçimi, GSMH’den aldığı pay belli. Hele ki AVM’lerin zarar etmeye başladığı bir yıl olan 2010 yılında sonunda verilmiş. Görünen o ki iyi hesap yapılmamış, yeterli teminat alınmamış “ diye konuştu.

Tüm bu eleştirilerden sonra söz alan Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise şirketin ilk olarak 2007’de bir bankadan 160 milyon Euro kredi kullandığını ancak, proje değişikliği nedeniyle çıkan anlaşmazlık üzerine yeni banka arayışına girdiğini belirterek Ekim 2010’da bu kredinin Ziraat Bankasına transfer edildiğini söyledi.

Kredi miktarının 270 milyon Euro’ya çıktığını. 3 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli verildiğini ifade eden Aydın, faizinin ise Euro üzerinden yüzde 4 olduğunu ifade etti.

Hüseyin Aydın, firmadan 450 kişinin 55 milyon Euro’luk alacağı bulunduğunu, firmanın iflas erteleme davası açtığını ve duruşmanın da 9 Temmuzda yapılacağı bilgisini verdi. Her şeye rağmen İstanbul gibi bir yerde böyle bir projenin orta veya uzun vadede kendisine geri ödeyeceğine inandığını belirten Aydın, “ Bu alacağın tahsilâtı konusunda her şeye rağmen pozitif düşünüyorum. İyi yönetim olursa tahsil edilebilir” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.209 Değişim: 1,62% Hacim : 130.046 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.097 02.05.2024 Yüksek 10.209
Açılış: 10.097
32,3589 Değişim: -0,38%
Düşük 32,2102 02.05.2024 Yüksek 32,4866
Açılış: 32,4815
34,7515 Değişim: -0,16%
Düşük 34,5396 02.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,806
2.392,49 Değişim: -1,25%
Düşük 2.378,09 02.05.2024 Yüksek 2.425,10
Açılış: 2.422,72
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.