İki dev Türk bankası kapıştı

11.03.2013 - 08:29 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tokalasma-anlasma.jpg">Sermaye artırım şartının getirildiği Azerbaycan’da finansal gücü olmayan bankaların patronları son iki aydır, Türk bankalarının kapısını aşındırıyor. ‘Bizi alın ya da ortak olun’ diyen Azeri heyetlere Türk bankalardan da iadei- ziyaretler arttı. Hatta aynı banka için devrede olan iki Türk bankası pişti oldu.

Hülya GÜLER / hurriyet.com.tr

KÜRESEL kriz sürecinde sağlamlığı ile öne çıkan Türk bankaları, büyümek için ortak arayan çevre ülke bankalarının dikkatini çekiyor. Bu yılın başında sermaye artırımı şartı getirilen Azerbaycan’da bazı Azeri bankalar, Türk bankalarıyla ortaklık arayışına yöneldi. Azerbaycan’da bankacılık için daha önce 10 milyon manat olan sermaye şartı, bu yılın başında 50 milyon manata (60-65 milyon dolar civarı) çıkarılınca, bu şartı yerine getirecek gücü olmayan küçük ve orta ölçekli Azeri bankalar tek tek Türk bankalarını ziyaret etmeye başladı. 1 Ocak 2014’e kadar sermayesini tek başına 50 milyon manata çıkaracak gücü olmayan Azeri banka patronları, son iki aydır yurtdışında banka alabilecek güçteki büyük Türk bankalarına, ‘bizi alın ya da ortak’ olun
ziyaretleri yapıyor.

TÜRKLERDEN İADE-İ ZİYARET

Azerbaycan’da bankacılık sektörü açısından büyük fırsatlar bulunduğuna inanan Türk bankalarının gözünün bir süredir zaten Azerbaycan’da olduğu biliniyor. O nedenle Türk bankalarının da Azerbaycan’da bir banka alma ya da ortak olma konusuna sıcak baktıkları, gelen heyetleri dinledikleri, hatta bazı bankaların Azerbaycan’da inceleme yapmak üzere, gelen bankalara iade-i ziyarette bulundukları öğrenildi. Türkiye’ye gelen Azeri bankacıların birden çok Türk bankasını ziyaret ettikleri ve bu durum aynı anda birden çok Türk bankasının aynı Azeri bankasıyla ilgilenmesine yol açtığı belirtiliyor. Hatta iki büyük Türk bankasının bu konuda geçtiğimiz haftalarda pişti oldukları öğrenildi.

AZERİLER ACELE EDİYOR

Azeri heyetler ile Türk bankacılar arasındaki en kritik konunun ise, fiyat olduğu kaydediliyor. Azeri banka patronları, bankasını mümkün olan en yüksek fiyattan satmaya çalışırken, Türk bankacılar da, doğal olarak daha ucuz fiyat için zorluyor. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Azeri bankacılar Haziran ayından önce muhtemel Türk ortağıyla el sıkışmak istiyor. Çünkü yılın ikinci yarısına kaldıklarında, sermaye artırımı için zaman iyice daralmış olacak ve o zaman da acil ortak arayışı nedeniyle bankanın fiyatının ucuzlamasından endişe ediyorlar.

Türkler 4 banka alabilir

AZERBAYCAN bankacılık sektörüne yakın bir kaynak da, daha önce Azerbaycan’da banka almayı istediğini duyuran İş Bankası’nın yanı sıra, 3-4 Türk bankasının daha bu pazardan banka almasının yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Azerbaycan’da şu anda Yapı Kredi Bankası ile Ziraat Bankası faaliyet gösteriyor. Ziraat Bankası’nın Azer-Türk Bankası’nda yüzde 50 hissesi bulunuyor.

Uluslararası ortaklı, 15-20 şubeli bankalar

ŞU anda en az 6-7 Azeri bankanın 3-4 Türk bankasıyla temas içinde olduğunu söyleyen bir sektör kaynağı, şu noktada banka ismi vermekten kaçındığını ancak söz konusu bankaları tarif edebileceğini belirtti. Yapılan tarife göre, sektördeki en büyük ilk 15 bankanın altındaki bankaların patronları, bankasını ya satmak istiyor ya da ortak arıyor. Türk bankaları ise, Türk bankacılığının gelişmiş katma değerli ürünleriyle Azerbaycan’da iyi bir büyüme potansiyeli görüyor. Ancak pazara girerken banka için çok büyük fiyatlar ödemek istemiyor. O nedenle de en fazla 15-20 şubesi olan ve Dünya Bankası’nın kuruluşu IFC veya EBRD gibi kurumların küçük ortak olduğu Azeri bankaları ortaklık görüşmelerinde öne çıkıyor.

Türkiye ve Rusya’ya yakın

Türk ve Azeri bankanın ortaklık konusunda anlaşmasının ardından Azerbaycan bankacılık otoritesinin izin verme sürecinin zaman alacağı ancak Azeri hükümetin Türkiye ile Rusya’dan gelecek yeni banka yatırımlarına sıcak baktığı konuşuluyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.