Kredi kartı hesap özetlerine dikkat!

26.03.2013 - 10:14 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ali-babacan.jpg">Bankayla yaptığınız sözleşmenin şartları bir gece ansızın değişebilir...

Babacan ve BDDK bankaların vatandaşa gönderdiği hesap özetlerinin arka sayfalarına koydukları küçük notlarla üyelik ücretlerini yükseltme, yeni koşullar getirme gibi vatandaşın aleyhine işlemler yapabileceğini açıkladı. Vatandaşın ekstredeki bu notu görmeden, ödeme yapması ve kartı kullanmaya devam etmesi halinde yeni koşulları kabul etmiş sayılacağını vurguladı.

Bankaların kredi kartı aidatı, işlem ücretleri vb adı altında vatandaştan aldıkları ücretlerle ilgili tartışma sürerken, vatandaşın daha büyük bir sorunla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Bankaların kredi kartı ekstrelerinin genellikle de arka yüzüne küçük notlar koyarak vatandaşın ödeyeceği ücretleri artırdıkları, yeni maliyetler ortaya çıkardıkları anlaşıldı. Üstelik bu notları görmeksizin ödemelerini yapan ve kartını kullanmaya devam eden vatandaşların, bu değişiklikleri kabul etmiş sayılacağı da en üst düzeyden resmiyet kazanmış oldu.

CHP Milletvekili Umut Oran`ın soru önergesini yanıtlayan BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankaların hesap ekstrelerinin arkasına küçük notlar ekleyerek vatandaşın ödediği ücretleri artırması yeni ücret getirmesi gibi işlemleri savundu. Babacan, vatandaşın, ekstredeki bu notu görmeden ödeme yapması ve kartı kullanmaya devam etmesi halinde yeni koşulları kabul etmiş sayılacağını vurguladı. Böylece vatandaş bankalara karşı bir kez daha korumasız kaldı.

BANKANIN NOTUNU GÖRMEDEN KARTI KULLANAN, KABUL ETMİŞ SAYILIR

Oran`ın konuyla ilgili sorularını BDDK notuyla 19 Mart`ta yanıtlayan Babacan, vatandaşı mağdur eden bankaların tek taraflı sözleşme değişikliklerini savundu.

Babacan, Bankaların müşterilerine gönderdiği kredi kartı hesap özetlerinin arka sayfalarında küçük puntolarla kimi bildirimlerde bulunarak o kart sahibi aleyhine bir işlem yapması, örneğin kart aidat ücretini yükseltmesi, yani tek taraflı sözleşme değişikliği yapması yasal olarak uygun mudur? sorusunu şöyle yanıtladı:
Sözleşmede yapılacak değişiklikler kart hamiline bildirilir. Bu değişiklikler bildirim yapıldığı döneme ilişkin son ödeme tarihinden itibaren hüküm ifade eder. Son ödeme tarihinden sonra kartın kullanılmaya devam edilmesi halinde sözleşmede meydana gelen değişiklik kabul edilmiş sayılır.

HESAP ÖZETLERİNİN ARKASINI BİLE İYİCE İNCELEYİN

Babacan, vatandaşın haberi olmadan faiz artırılmasına ilişkin de şunları söyledi: Faiz oranının artırılması durumunda bu değişikliğin vatandaşa otuz gün önce bildirilmesi gerekir. Vatandaş, bildirimden itibaren altmış gün içinde tam borcunu ödeyip, kredi kartını kullanmaya son verirse, faiz artışından etkilenmez.

Babacan, bankaların bu bildirimleri kredi kartı ekstrelerinin arka yüzlerine küçük notlarla yapılmasına ilişkin olarak da, yasal olarak değişiklikler hesap özetinde 12 punto harfler kullanılarak belirtilir demekle yetindi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.