Kredi ve kredi kartına müdahale yolda...

14.11.2013 - 08:54 | Son Güncelleme :

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi ve kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirtti

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ali-babacan-4.jpg">Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi ve kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirterek, “Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Bu nedenle makul genişlemenin önünü açacağız” dedi.

KREDİ KARTINDA GEREKLİ EK DÜZENLEMELERİ ÇALIŞIYORUZ

Babacan, bireysel krediler, tüketici kredileri kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin önemli bir bölümünü yaptıklarını, bunların yayımlanıp uygulamaya girdiğini belirterek, Geride kalan 3 çalışma alanı vardı. Bu üç  alanla alakalı etki analizleri üzerinde çalışılıyor.  Bu çalışma bittikten sonra  hangi alanda ne kadar düzenleme yapacağımızın kararını vermiş olacağız. Aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacağız ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. O `makul` kelimesinin altını çizerek söylüyorum. Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek, ama makul ve dengeli büyüyecek ifadesini kullandı.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

Ali Babacan, kredilere, ihracat, yatırım ve KOBİ`ler içinse evet dediklerini, ancak tüketim içinse dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, gerekirse ilave tedbirler alacaklarını söyledi.

Kredi ve kredi kartına müdahale yolda

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi ve kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirterek, “Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Bu nedenle makul genişlemenin önünü açacağız” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısının etkilerinin açıklandığı basın toplantısında basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

Sigortalar Birliği (TSB)Yönetim Kurulu Başkanı Recep Koçak’ın Kıdem Tazminatı Fonu’nda BES’in de yer alması önerisi ile ilgili yorumlarının sorulması üzerine Babacan, şunları kaydetti:

“Kıdem tazminatı hakkından yüzde 10 pay alıyor, yüzde 90 alamıyor. Bu yüzde 10 sendikalılık oranının büyük olduğu kesim. Bunun yanında kamuda olanlar, büyük şirketlerde görev yapanlar hakkını alıyor. Burada sendikasız yığınlar hakkını alamıyor. Örnek veriyorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sendikalarla bir araya geliyor. Masada yüzde 10 var, kıdem tazminatı alamayan yüzde 90 yok. Gelinen aşamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdem tazminatı ile ilgili projeyi yürütecek. Ama biz iktidar olarak her kesimi göz önünde bulundurmalıyız.

Kıdem Tazminatı Fonu’nu bir şirket temelinde de ele alabiliriz. Şirkette görev yapanların büyük bölümü fona geçmeye sıcak ise bu yapılabilir. Tabii dileyenler de eski sistemde devam edebilir. Ama bir şirkette görev yapanlar Kıdem Tazminatı Fonu’ndan yana ise, bu anlamda irade koyuyorsa biz kapıyı açmalıyız. Çünkü burada yüzde 10 şanslı, yüzde 90 mağdur. Bu mağdurların temenni ve taleplerini karşılamak, hak kayıplarını gidermek sorumluluğumuz. Öte yandan o da sistemin ilerlemesi, fonun ilerlemesi için önemli bir ilave teşviktir. Tabii bunlar fikir ve tasarı safhasında, onu da unutmayalım.”
Cari açıkla ilgili bir soru üzerine de Babacan, “Tahminleri ortaya koyduk. Bu sene yüzde 7’yi bir miktar aşan açığa ihtimal veriyoruz. Tabii bize göre açığı ay ay değil de, senenin tamamına bakarak ele almada fayda var” şeklinde konuştu.

KREDİ KARTI UYARISI

Kredi kartı limit ve taksit sınırlaması yasa tasarısına ilişkin olarak ise Babacan, “Bireysel kredi, tüketici kredisi, kredi kartı ile ilgili yasal yeniliklerin önemli bir bölümünü yaptık. Bunlar Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladığımız mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Şu an üç alanda ise Kalkınma Bakanlığı, Merkez Bankası, Hazine ve BDDK etki analizi ile ilgili çalışıyor. Bu çalışmalar bittikten sonra hangi konuda, ne kadar yenilik yapılacak, bunların kararını vereceğiz. Şu beyan edilmeli; aşırılığın meydana geldiği alanlarda daha fazla yenilik yapacağız. Makul kredi genişlemesinin önünü açacağız. Makul kelimesinin altını çiziyorum. Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Kredi hacmi makul ve dengeli büyüme önemli. Krediler üretim içinse, ihracat içinse, yatırım içinse evet ama tüketim içinse işte orada dikkatli olacak, makul olacak. Bu anlamda ilave önlemleri alacağız” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 0,00% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,5277 Değişim: 0,28%
Düşük 32,4378 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4378
34,9163 Değişim: 0,50%
Düşük 34,7333 29.04.2024 Yüksek 34,9415
Açılış: 34,7411
2.436,00 Değişim: -0,11%
Düşük 2.426,46 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.