Kredi yasağında tartışmalı karar

09.12.2013 - 09:22 | Son Güncelleme :

BDDK’dan bankacılara emsal olacak ‘geçiş’ bileti sağlandı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira8.jpg">BDDK, Abdullah Tivnikli’nin yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu Kuveyt Türk’ün, Tivnikli’nin ortağı olduğu Dicle Enerji Yatırım’a kredi vermesine, ‘dolaylı ortaklık’ diyerek onay verdi. Bu karar sektörde büyük tartışma yarattı.

Bankacılık Yasası’nda açık biçimde yasaklanmasına karşın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların kendi ortak ve yöneticilerinin şirketlerine kredi açmasına izin verdiği, özel bir duruma onay verdiği ortaya çıktı. Hürriyet`ten Uğur Gürses`in analizine göre; Wall Street Journal Türkiye, temmuz ayında işadamı Abdullah Tivnikli’nin yönetim kurulu başkan yardımcısı olduğu Kuveyt Türk’ün yine Tivnikli’nin birkaç şirket üzerinden dolaylı olarak yüzde 30’dan fazla paya sahip olduğu Dicle Enerji Yatırım’a kredi açtığı haberini yapmıştı.

YASA DOLAYLI AŞILMIŞ

Bu haberden sonra, haberde adı geçen kişi ve banka BDDK’ya başvurmuş. BDDK da, ilgili tarafın bu görüş alma talebine ağustos ayında; ortaklığın ‘dolaylı’ olması durumunda bu sınırın aşılmasında bir sorun olmadığını belirterek yazılı yanıt vermiş. BDDK buna özel olarak onay vermiş oluyor. Yani kapıyı açan, yasayı ‘dolaylı’ olarak aşılmasına bilet veren BDDK.

KREDİ FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN...

BDDK bu haberler yayımlandıktan sonra hiçbir açıklama yapmadı. Bankacılık Kanunu’nun 50. maddesine göre; bankalar, kendi yönetim kurulu üyelerine, genel müdür ve yardımcılarına ve kredi açmaya yetkili mensuplarına ya da bunların eş ve çocuklarına, tek ya da birlikte sermayesinin yüzde 25’i ya da fazlasına sahip oldukları şirketlere “her ne şekilde olursa olsun” kredi açamıyorlar. Yasa “her ne şekilde olursa olsun” diyor, ama BDDK’ya göre bu durumda; bankaların ortak ya da yöneticileri birkaç şirket üzerinde ortaklık yapısı tesis ederek, kendi bankalarından bu birkaç şirketin dolaylı olarak ortak olduğu bir başka şirkete kredi açabilecekler. Doğrudan olursa ‘yasa var’, dolaylı olursa ‘olur’. Çok uzak değil, 2001 öncesinde banka ortaklarına ve yöneticilerine kendi şirketlerine tahsis ettikleri krediler yüzünden açılmış onlarca dava var. Gazeteci Necati Doğru’nun bulduğu benzetme ile bu ‘hortumlama’ davalarından onlarca banka ortağı ve yöneticisi ceza gördü. Merak ettiğim şu; bu tür davalardan yargılanan ve durumu uyanlardan kimileri çıkıp da bu BDDK ‘görüşünü’ emsal olarak kullanmak isterse ne olacak?

2001 ÖNCESİNE DÖNDÜRÜR

İlginç ayrıntı; batık banka davalarının yargılamasını yapan ve de karar veren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi eski başkanı, 2008’de BDDK’ya hukukçu üye olarak atanmış, görev süresi geçtiğimiz Kasım ayı sonunda bitmişti. BDDK, yukarıdaki görüşü kararlaştırıp ilgili tarafa yazdığında kurul üyesi idi. Duruşu itibariyle bu görüşe itiraz etmiş olabileceğini tahmin ediyorum. Bankalar, tereddüt ettikleri konularda ilgili otoritenin görüşünü sorabilir.  Ancak, bu tür bir ‘baypass’ yorumu 2001 öncesine dönüşün kapısını açar.

AÇIKLAMA YAPILMALI

Zaten her ayrıntısı kamuoyu tarafından bilinen bu konunun özel niteliği kalmadı. Kamuya mal olmuş bu konunun, artık BDDK tarafından ‘özel’ bir çerçevede tutulması olanaklı değil. Mutlaka kamuoyuna bu konuda açıklama yapılması gerekiyor. Örneğin bu görüşün, mevcut ticari bankalar ve finans kurumları tarafından da kullanılması, benzer uygulamalarda hayata geçirmek istenmesi durumunda ne olacak? “Hayır, size yok. Biz kuruma özel izin verdik” mi denecek? Aslında bu soruları bağımsız kurumlara atama yapan siyasal iradeye sormak gerekiyor. Özel olarak da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a; yasanın açık maddesindeki yasağı ‘dolaylı’ biçimde aşmak normal midir? ‘Bağımsız kurulların aldığı kararlar, bu kurulları atayan siyasetçileri bağlar’ felsefesini dillendiren siyasal iradenin üyesi olarak, sizin imzanızla atanan üyelerden oluşan BDDK’nın aldığı kararlara ne diyorsunuz?


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 0,00% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,5129 Değişim: 0,23%
Düşük 32,4378 29.04.2024 Yüksek 32,5630
Açılış: 32,4378
34,9113 Değişim: 0,49%
Düşük 34,7333 29.04.2024 Yüksek 34,9415
Açılış: 34,7411
2.435,87 Değişim: -0,12%
Düşük 2.426,46 29.04.2024 Yüksek 2.448,09
Açılış: 2.438,67
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.