Kuyumculardan bankalara dava

14.03.2013 - 08:32 | Son Güncelleme :

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/ceyrek_altin.jpg">İstanbul Kuyumcular Odası, bankalara Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için dava açtı

İstanbul Kuyumcular Odası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara Cumhuriyet ve ziynet altınları alıp satma yetkisi vermesinin ardından yönetmeliğin iptali için Danıştay’da dava açtı. İstanbul Kuyumcular Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, ilgili yönetmeliğin, bankalar ile sarraf ve kuyumcu esnafını eşit olmayan rekabet koşullarında rekabet haline soktuğu gerekçesiyle iptali istendi.
İstanbul Kuyumcular Odası, 5 Mart tarihinde açtığı iptal davasında, “2012 yılında toplam 23 milyar TL net kâr elde etmiş olan bankalara esnafla rekabet edecekleri bir ticari faaliyet alanı yaratmak esnafın ihmal edilmesi, gözden çıkarılması anlamına gelmektedir” denildi.
TCMB’nin zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilmesine imkân sağlaması ardından bankalar altın bankacılığına yönelerek hurda altın toplamaya başlamış ve kuyumculuk sektörünün şimşeklerini çekmişti.

25 bin kuyumcu var

İstanbul Kuyumcular Odası, Türkiye’de yaklaşık 25 bin sarraf ve kuyumcu esnafı olduğunu, bu kişilerle doğrudan ve dolaylı ekonomik ilişki içerisinde olan yaklaşık 1 milyon kişinin bulunduğunu öne sürerek, söz konusu 1 milyon kişinin eşit olmayan bu rekabet koşullarından etkileneceğini ve bu yönetmeliğin sosyal düzende rahatsızlıklar doğurabileceğini savundu.

İptal davasında, bankalara Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altın ticareti yapma yetkisinin verilmesinin bankaları bu alanda tekelleştireceği, esnafın bu piyasadan silineceği yönünde gerekçeler yer aldı.

Açıklamada ayrıca, KDV Kanunu’nun 17. maddesinin sadece külçe altın ticaretini istisna tuttuğundan ve bankacılık hizmetlerinden hiç biri katma değer vergisine tabi olmadığından bankaların sadece külçe altın alım satımı yapabildiği hatırlatıldı.

İptal gerekçesinde, bu yönetmelik ile bankalara farkında olunmadan, normalde katma değer vergisine tabi olan bir ticareti katma değer vergisiz yapma olanağı getirildiği ve devletin vergi kaybına uğrayacağı vurgulandı.

‘Zorunlu karşılıklar hurda altın tutulsun’

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), Merkez Bankası’na (TCMB) daha fazla yastıkaltı altını ekonomiye kazandırmak üzere altın zorunlu karşılık oranlarının belli bir kısmının halktan doğrudan gelen hurda ya da fiziki altınlardan olması yönünde önerileri içeren bir rapor sundu.

İAR Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altın günleri kapsamında işbirliği yaptıkları bankalar aracılığıyla geçen yıl 13 ton altın toplandığını belirterek şöyle konuştu:

“TCMB’nin böyle bir uygulamaya gitmesi halinde toplanan altın tutarı bir yıl içinde rahatlıkla 50 tona çıkar ki bu da 2.5 milyar dolara denk geliyor. Elimizin altında durup değerlendiremediğimiz bir kaynak. Raporu başta TCMB olmak üzere ilgili makamlara ilettik.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3373 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8413 Değişim: 0,14%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.391,02 Değişim: -0,24%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.