Bal: Toki 54 Milyar Dolarlık Kar Elde Etti

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İstanbul-Halkalı`Da, Hasılat Paylaşımı Ve Müşteri Finansmanına Dayalı Proje Kapsamında, Toplam 2 Bin 740 Konut Yaptırılacak -İhaleyi, En Yüksek Teklifi Veren Eltes-Sutek-Özer Ortak Girişimi Kazandı -Bu Proje, Sosyal Donatılar Dahil Olmak Üzere Toki`Ye Toplam 97 Milyar Dolarlık Bir Getiri Sağlamıştır -Toki, 54 Milyar Dolarlık Kar Elde Etti -Müşteri Finansmanına Dayalı Bir Diğer Projeyi İse Bir Hafta 10 Gün İçerisinde Açıklayacağız


ANKARA (A.A) - 27.11.2000 - Devlet Bakanı Faruk Bal, İstanbul-Halkalı`da Hasılat Paylaşımı ve Müşteri Finansmanına Dayalı Konut Üretimi Projesi ile 2 bin 740 konut yaptırılacağını bildirdi. Devlet Bakanı Faruk Bal, Toplu Konut İdaresi`nde (TOKİ) düzenlediği basın toplantısında, söz konusu projeyle ilgili bilgi verdi. İstanbul-Halkalı`da gerçekleştirilecek proje ile ilgili ihalenin geçen hafta yapıldığını ve ihaleyi en yüksek teklifi veren Eltes-Sutek-Özer ortak girişim grubunun kazandığını belirten Bal, söz konusu konsorsiyumun toplam 1 milyon metrekarelik bir alanın, 268 bin 680 metrekaresi üzerinde, halkalı-2000 konutlarının yapımını gerçekleştireceğini bildirdi. Bu proje için 36 firmanın ihale dosyası aldığını, 4 firmanın teklif verdiğini ve yapılan ilk değerlendirme sonunda da birinci gelen firmanın 57 milyon 500 bin dolar teklif verdiğini belirten Bal, ikinci gelen firmanın 57 milyon dolar, üçüncü gelen firmanın 48 milyon dolar, 4. gelen firmanın da 27 milyon dolar tutarında teklif verdiklerini bildirdi.


TOKİ tarafından birinci gelen firma ile yapılan pazarlık sonunda, bu teklifin 75 milyon dolara çıkartıldığını ve sosyal donatı olarak bir ilkokul, iki anaokulu, ticaret merkezleri, spor tesisleri, değer ıslahı ve arıtma tesislerini de bu firmanının yapmayı kabul ettiğini anlatan Bakan Bal sosyal donatıların toplam maliyetinin ise 22 milyon dolar olduğunu bildirdi. Bu model ile yapılan ihale sonunda TOKİ`ye konutlar için 75 milyon dolar, sosyal donatılar içinde 22 milyon dolar olmak üzere toplam 97 milyon dolarlık bir getiri sağlandığını bildiren Bal, bunun karşılığında ise yönetim planı ile mahal planı gösterilmek, konut adedi ve kalitesi TOKİ tarafından kontrol edilmek suretiyle inşaat yapılacak arsanın sözkonusu firmaya verildiğini anlattı. Bu konutların yapımlı için kullanılacak arsanın bedelinin Mayıs ayında verilen ekspertiz raporuda 43 milyon dolar olarak bildirildiğini belirten Bal, dolayısı ile 54 milyon dolar TOKİ lehine gelir elde edilmiş bulunmaktadır dedi. Bu konutların tünel kalıp söstemi ile yapılacağını ve söz konusu arsanın mütahitlere teslim edilerek satılıp parasının getirilmesi esası güdülmediğini de anlatan Bal, satış bedellerinin tümünün TOKİ adına açılan bir hesapda birikeceğini ve TOKİ`nin kontrlünde olacağını kaydetti. Bal, şöyle dedi:


TOKİ, bu satış bedelinden kendisine isabet eden 75 milyon doları 4 yıllık bir zaman dilimi içerisinde üçer aylık periyotlarla muhasebesine alacaktır. Diğer taraftan mütteahite isabet eden kısmı ise müteahhit inşaatı belirli aşamalardan geçirdikten sonra hak edişen göre verecektir. Yani bu sisteme göre buradan konut olacak olan değerli tasarruf sahiplerinin yatırmış olduğu para TOKİ`nin garantisinde, taahhüdünde ve inşaat yürüdükçe müteahhide verilecektir. Bu inşaat sektörümüzdeki güven duygusunun bu sistem içinde değerlendirilmesini ortaya koyan bir uygulamadır. Söz konusu konutların toplamının 250 milyon dolara satılmasının planlandığını anlatan Bakan Bal, bu rakamın üstünde bir fiyata satılması halinde, fazla yatırılan kısımın tümünün firmanın karı olarak değerlendirilmeyeceğini, bu fazla kısmın yüzde 35`ini TOKİ`nin olacağını bildirdi. Bakan Bal, Halkalı 2000 konutlarının yapımı sırasında uyulması gereken asgari şartların idare tarafından belirleneceğini, hedef kitle, konut tipi, konut mahal malzeme listeleri ve konut satış bedellerinin ise sözkonusu firma tarafından belirleneceğinikaydetti. Bal, sözkonusu firmanının altyapı ve sosyal donatıları da dikkate alarak toplam hasılat tutarını da kendisinin belirleyeceğini bildirdi.


MÜŞTERİ FİNANSMANI PROJESİ;

Müşteri Finansmanına Dayalı konut projesi adı altında bir diğer proje daha hazırladıklarını anlatan Bakan Bal, bu projeyi ise bir hafta-10 gün içerisinde düzenleyeceği bir toplantı ile açıklayacağını kaydetti. Maliye Bakanı ile imzalamayı umduğu kamu arazilerinin inşaat yapımı için TOKİ`ye veya Arsa Ofisi`ne devredilmesi ile bu arazilerin altyapılarının da, Hasılat paylaşımı projesinden elde edilecek kaynak ile yapılacağını belirten Bakan Bal, bu projeyle dar gelirli vatandaşların uygun, taksitlerle konut edinmelerinin sağlanacağını bildirdi. Bakan Bal bu arada, TOKİ`nin 16 yıllık süre içerisinde toplam bir milyon 140 bin konutun yapımına finansman desteği sağladığını bildirdi. Geçen yıldan bu yana bekleyen hak ediş tutarının ise 111.5 trilyon lira olduğunu belirten Bal, TOKİ`nin bu yılki bütçesinin ise 48 trilyon lira olmasına dikkati çekti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.