Bankalara döviz iadesi önerisi yankı buldu!

12.07.2013 - 08:27 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası, son bir ayda ateşi yükselen dolara müdahale etmek için 6 milyar 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı.

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/merkez_bankasi_.jpg">Merkez Bankası, son bir ayda ateşi yükselen dolara müdahale etmek için 6 milyar 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı.

Milliyet Gazetesi`nden Songül Hatırasu`nun haberine göre; ancak bu müdahaleler doların tansiyonunu düşürmeye yetmedi. Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras’ın dün gündeme getirdiği “Merkez Bankası döviz satacak yerde, bankaların zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’na yatırdıkları dövizleri, bankalara iade etmesi piyasayı rahatlatmaya yardımcı olabilir” önerisi ekonomi çevrelerinde yankı buldu.

Tartışmaya açılan öneriyle ilgili görüşler şöyle:

‘Bugün değilse hangi gün?’
Ege Cansen / Ekonomist

Şu an Türkiye’de bir döviz türbülansı var. TL mevduatın munzam karşılığının döviz olarak yatırılması iyi bir uygulama değil. Çünkü TL’nin karşılığının TL, dövizin ki de döviz olmalı. Bu, geçen yıl bir nevi dövizi merkeze akıtmak için icad edilen bir yoldu. Çünkü döviz boldu. Şimdi döviz kıtlığı varken bu garip uygulama bu suretle yavaşça tasfiyeye tabi tutulmuş olur. Bu iş bugün yapılmayacaksa hangi gün yapılacak. Türkiye’nin temel iktisadi sorunu cari açıksız yapamaz olmasıdır. Meselenin özü buradadır.

Cari açık meselesine çare bulmadıkça, yani cari açığı milli gelirin yüzde iki seviyesine kadar düşürmedikçe Türkiye daha çok döviz fırtınalarına maruz kalır.

‘Dövize keskin müdahale şart’
Yaman Törüner  / Merkez Bankası Eski Başkanı

Merkez bankamız son yıllarda munzam karşılıkları bir politika aracı olarak kullanmaya başladı. Hem döviz, hem altın üzerinden munzam karşılık tesis edilmesinin yolunu açtı. Merkez bankamızın 130 milyar dolar civarında bir rezervi var. Bu rezervi de hiçbir faiz almadan yabancı bankalarda tutuyor.

Merkez bankamız piyasaya olan borçlarını ödediği takdirde elinde kendi gerçek döviz rezervi kalacaktır. Merkez bankası son zamanlarda belli miktarlarda döviz satıyor. Sattığı dövizin ihtiyaca yetip yetmediği ya da hangi seviyede döviz kuru oluşacağı belli değil.

Oysa merkez bankaları faiz kadar döviz fiyatını da belirlemek durumundalar. Hele elinde bizimki gibi çok yüksek miktarda döviz rezervi bulunan bir merkez bankası bunu rahatlıkla yapabilir.

Bunun için bir taraftan merkez bankası bankalara olan döviz ve altın borçlarını öderken diğer taraftan da piyasada miktar değil fiyat üzerinden belirleyici olacak döviz satışları yapmalıdır. Yani mesela 200 milyon dolar yerine o günün şartlarında belirleyeceği bir kur üzerinden mesela 1 dolar: 1.95 TL’nin üzerindeki tüm talepleri karşılamalı ve dolar fiyatını geçici olarak bile olsa sabitlemelidir.

Böylelikle hem iş alemi önünü görebilecek hem de merkez bankamız istediği döviz kurunu belirlemiş ve istikrarı sağlamış olacaktır.

‘23 Temmuz’dan önce Merkez adım atamaz’
Kerem Alkin   Ekonomist

Merkez Bankası para politikası araçlarıyla ilgili düzenlemeleri ayda bir kez açıklıyor.  Para politikası araçlarıyla ilgili bir yöntem değişikliğini 23 Temmuz’dan önce açıklaması imkân dahilinde değil.

Bunun için olağan dışı para politikası kurulu toplantısı yapması gerekir ki, bu da işlerin çok ters gittiği şeklinde yanlış anlaşılabilir. Bu nedenle 23 Temmuz’a kadar Merkez Bankası daha çok doğrudan veya dolaylı satış müdahalesiyle ve TL’yi günlük bazda sıkıştırarak döviz kurlarını sakinleştirme çalışıyor. Güngör Uras’ın teklif ettiği metod, 23 Temmuz için Merkez Bankası’nın masasındaki alternatiflerden biri olabilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.267 Değişim: -0,10% Hacim : 103.322 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.326
Açılış: 10.282
32,3030 Değişim: -0,11%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,8347 Değişim: 0,07%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.413,51 Değişim: 0,83%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.419,34
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.