Borsada temizlik reformu

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

SPK, Fon`a devredilen bankaların küçük hissedarlarının hakkını arayacak

Yeni yol haritası için arama konferansı düzenleyen SPK`ya ilk olarak 36 bin borsazedenin haklarını koruma görevi verildi. SPK, Fon`a devredilen bankaların küçük hissedarlarının hakkını arayacak

SPK`nın yeni yönetimi geniş kapsamlı bir arama konferansı düzenleyerek önündeki yol haritasını belirledi. İlk iş yeni borsazedeler yaratan fona devredilen bankaların küçük hissedarlarının durumunu kurtarmak. Geçen yıl çıkartılan Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde yayımlanması gereken Yatırımcıları Koruma Fonu, Aracı Kurumlar Birliği ve kaydi sistem gibi uygulamaları hayata geçirecek tebliğleri yayımlamak, elektronik ortamın daha etkin kullanılması ve bu ortamda manipülasyonun önlenmesi gibi konular da SPK`nın yeni dönemde yapması istenen icraatlar arasında yer aldı.

Kızılcahamam`da Doç.Dr.Oğuz Babüroğlu tarafından yönetilen Arama Konferansına, SPK üyeleri ve üst düzey yönetimi, İMKB üst düzey yönetimi, Takasbank genel müdürü, aracı kurum, şirket, yatırımcı temsilcileri ve eski SPK başkanları katıldı. Üç gün süren arama konferansının sonucunda önümüzdeki dönemde SPK`nın icraatlarına yol gösterebilecek şu ortak noktalara varıldı:

* Borsada işlem gören bankalar da halka açık anonim ortakların tabi olduğu mevzuata tabi olsun.

* Sermaye piyasasını modernleştirecek kaydi sistem, yatırımcıyı koruma fonu, aracı kuruluşlar birliğinin kurulması yayımlanacak tebliğlerle bir an önce gerçekleştirilsin.

* Kriz anlarında likidite yaratmak ve fiyat oynaklıklarını azaltmak amacıyla, yeni manipülasyonlara meydan vermeyecek şekilde şirketlerin kendi hisselerini satın alabilmelerine olanak tanınsın.

* Şirketlerin kendi hisselerini vererek başka şirket hisselerini satın alması mümkün kılınsın.

* Manipülasyon ve insider trading`in önlenmesi amacıyla elektronik gözetleme yapılsın.

* Manipülasyonun azaltılması amacıyla `para peşin, hisse peşin` esasına geçilsin ve müşteri numarasıyla işlem yapılsın. Gün içi işlemlerde netleştirme yapılmasın, aynı gün işlemlerde aynı aracının kullanılması zorunlu olsun.

* Küçük hisse senetlerinde market makerlık sistemi kurulsun.

* Yargının etkinleştirilmesi için sermaye piyasası suçlarına Ankara ve İstanbul`da belli mahkemeler baksın.

* Uluslararası muhasebe standartlarının uygulanmaya konulsun.

* Komisyon oranları serbest bırakılsın.

* Özel emeklilik fonları vergi teşviği verilerek kurulsun.

* Değiştirilmesi için Meclis`te görüşülmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu`nda halka açık şirketler için Sermaye Piyasası Kanunu`na uyum sağlansın.

* Böyle bir uyum sağlanamıyorsa ayrı bir Halka Açık Anonim Ortaklıklar Kanunu Taslağı hazırlansın.

* İMKB`nin borsaların globalleşmesine uyum sağlaması amacıyla şirketleşsin, yeni yapısıyla yabancı ortaklıklara gitsin.

`Gerekirse yeni AŞ Yasası`

Devlet Bakanı Recep Önal, şu anda Meclis gündeminde görüşülmeyi bekleyen Türk Ticaret Kanunu`nun Sermaye Piyasası Kanunu`na uyumlaştırılmasının sağlanamaması durumunda yeni bir halka açık anonim şirket yasası taslağının hazırlanması gerektiğini söyledi. Kızılcahamam`da üç gün süren sermaye piyasası arama konferansının kapanış oturumuna katılan Recep Önal şöyle konuştu: Herşeyden önce siyasi ve ekonomik istikrar gerekir.

Bu iki şey olmazsa olmaz koşullar. Biz de hükümet olarak bunu sağlamaya çalışıyoruz. Burada da konuştuğumuz konular ve vardığımız sonuçlar yüksek enflasyonun yaşandığı bir ortamda yürüyecek konular değil. Geçen yıl sermaye piyasası için yeni yasa çıkardık. SPK`ya geniş yetkiler verdik. Piyasayı düzenleme ve denetleme yetkilerini genişlettik. Bir yenilik daha yaptık. Uygulama yetkisi de verdik SPK`ya. SPK, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak, küçük tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını sağlamak ve piyasanın açıklık, kararlılık ve güven içinde çalışmasını sağlamak misyonudur.

`Hedef çağdaş sermaye piyasası`

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, arama konferansınının kapanışında yaptığı kısa konuşmada, hedeflerinin çağdaş ülkelerdeki sermaye piyasaları seviyesine çıkmak olduğunu söyledi. Cansızlar şöyle konuştu: SPK`nın baştan beri misyonu vardı. Bundan sonra da olacak. Bu misyon da çağdaş ülkelerdeki sermaye piyasaları seviyelerine çıkmak. Banker krizinin yaşandığı kaos ortamından sermaye piyasasının kurularak geliştirilmesi ve bugün bir sektör haline gelmesi başarıdır. Sermaye piyasası para piyasasının bir sonucudur. Ekonominin barometresidir. Onun için yapacağımız düzenlemelerde, atacağımız adımlarda tek başımıza hareket edemeyiz.(SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.