Çelebi, Pazarlama Konsorsiyumu Kuruyor

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Çelebi Hava Servisi Genel Müdürü Murat Öztürk, yurtdışında büyük pazarlardan pay alabilmek hedefiyle dünya genelinde, hizmet veren her biri kendi ülkesinin en büyüğü olan beş şirketle ortak ihalelere girmeye ve bu amaçla şirket kurmaya karar verdiklerini söyledi. Öztürk, şirket için imzanın 6 Kasım`da atılacağını açıkladı. Ortaklığa İngiltere`den Ghı, Fransa`dan Allyazıa , İsrail`den Lafuer, İsviçre`den Jetavyasyon, İspanya`dan Euro Handling ve Türkiye`den Çelebi Hava Servisi katılacak.

Bunun Çelebi için stratejik bir pazarlama yöntemi olduğunu kaydeden Öztürk, Bu ortaklık pazarlama konsorsiyum` şirketi olacak. Diğer bir deyişle biz aynı kalitedeyiz` anlamında bir ortaklık. İngiltere, İspanya, İsviçre, Türkiye, İsrail ve Fransa`dan katılan altı firmanın ortaklığında kurulacak bu şirketin merkezi İngiltere olarak belirlendi. Bu altı şirketin içinde en büyük biziz ve kurucu ortak olduğumuz için kural koyma şansına sahibiz. Bu pazarlama yöntemi ile dünya genelinde monopol olarak açılan ihalelerde monopolu kırmaya yönelik olarak biz bu grupla ihaleye girebiliriz. Toplam altı firmanın ciro büyüklüğü de 300 milyon dolar civarında ve işbirliği imkanları çok açık. Bu altı şirketin hepsi yer hizmetleri dışında holding bünyesinde. Maksat hukuki yapısını oluşturmak dedi.

Ortakların bağımsızlığı sürecek

Çelebi Hava Servisi olarak Avrupa`nın en iyisi olduklarını ancak neticede sadece Türkiye`de bulunduklarını dile getiren Murat Öztürk, Bizim gibi Avrupa genelinde büyük olup ancak sadece kendi ülkesinde olan firmalar kendi aramızda bir araya gelmeye karar verdik. Sektörümüzde bir çok havayollarının uzantısı kapsamında kurulmuş çok uluslu yapılar oluştu. Havaş bunun Türkiye`deki örneği. Bu kapsamda altı şirketin ortaklığında vakıf ile şirket aralığında bir araya gelmeye karar verdik.

Ortaklığa İngiltere`den Ghı, Fransa`dan Allyazıa , İsrail`den Lafuer, İsviçre`den Jetavyasyon, İspanya`dan Euro Handling ve Türkiye`den Çelebi katılıyor. Bu yapıda herhangi bir sermayeye gerek yok. Yeni ortaklıklara açık, ortakların hiçbirinin bağımsızlığına gölge düşürmeyen, isteyen ortağın istediği zaman ortaklıktan ayrılabileceği bir birliktelik. Bu arada İngiltere`deki şirketin tamamı halka açık. Bu da önemli bir kriter açıklamasını yaptı.

6 Kasım`da imza atılacak

Ortak bir çalışma prensibi belirlendiğini ve bu projenin iki lokomotifinden birinin Çelebi Hava Servisi olduğunu kaydeden Öztürk, 6 Kasım`da şirket kurulacak ve altı şirketin temsilcisi imza atarak uygulamaya geçeceğiz. Amaç dünya genelinde bu altı şirketin ortak bir konsept içinde hizmet vermesi. Herkes müşteri portföyünü ortaya koydu ve görüşmelere başladık. Mart, nisan ayı gibi ilk müşterimizi ilan etmeyi planlıyoruz şeklinde konuştu.

2001, altın yıl olacak

Genel Müdür Öztürk, 2000 yılında sadece siyasi istikrar ile 99 krizini atlatacaklarını düşündüklerini dile getirerek şunları söyledi: Ancak depremin etkileri hala sürüyor. Bu yüzden uçak sayısı açısından 99 yılını yakalayamadık. Karımız ise sürüm politikalarından vazgeçip daha rafine faaliyetlere yönelmemiz sayesinde oldu. Dolayısıyla turizmde beklenen patlama tam olarak gerçekleşmemesine rağmen bizim patlamamız kendi içimizde oldu. Dokuz aylık dönemde de kar rakamımızda ciddi bir artış bekliyoruz. Ancak önümüzdeki sene kar rakamımız daha da artacak. 2001 yılında bu senenin yüzde 20 üzerinde bir trafik bekliyoruz. Biz 25 bin uçağa kadar bugünkü koşullarda başabaş noktasına geliriz. Fakat 25 bin uçaktan sonraki her uçak artı kardır. Dolayısıyla biz bugünkü yapıyı muhafaza ederiz. Ve artı yüzde 20 yaparsak karımızda inanılmaz artış trendi sağlarız. Gelecek sene bizim için altın sene olacak.

Stratejik konusunda seçim aşamasındayız

Çelebi Hava Servisi`nin yabancı ortaklık konusunda anlaşma yaptığına yönelik spekülasyonlara da cevap veren Öztürk, şu açıklamayı yaptı: Sektörde yeniden yapılanma süreci havayolu firmalarına da yansıdığı için bizim de stratejik ortak arayışımız ortaya çıktı. Biz çok iyi bir firmayız, çok büyüğüz ama sadece Türkiye`deyiz. ABM Ambrobank ile 1 Temmuz itibariyle bu nedenle bir anlaşma yaptık. Yaklaşık 1.5 ay kendimizi tanıttık. Onlar bizim resmimizi çekti, siz şu kadar değere sahipsiniz, sizin değeriniz bu ve bu şirketle stratejik ortaklık kurabileceğiniz şirketler şunlar diye bir rapor verdiler.` Biz bu kapsamdaki raporu 2 hafta önce aldık. Ve biz aybaşı itibariyle tercih bildireceğiz. Veya diğer bir değişle aybaşında bu şartlarda ortaklık talebimizi firmalara ileteceğiz. Bu konuda sonuç yaklaşık 4-5 ay içinde çıkar ya da bir daha açılmamak üzere uzun süre bu konu kapanır. Ortaklık konusunda şubat, mart ayına kadar hiç bir şey konuşamayız. Çünkü şu anda elimizde sadece stratejik ortaklık yapabileceğimiz şirketlerin listesi var. Biz yabancı ortak bulduk` ya da bulamadık` değil. Biz bu konuda 1 Temmuz`da düğmeye bastık, çalışmalarımız devam ediyor. Bunun dışında piyasada dolaşan her şey spekülasyondan ibarettir.(DÜNYA EK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.