İşte piyasalardaki haftalık beklenti

23.02.2015 - 16:57 | Son Güncelleme :

BIST ve dolar TCMB'yi takip edecek, altında satış baskısı arttırabilir...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsa_3914.jpg">

BİST 100: Komşu yakın markajda izlenecekken, TCMB de gözlerden kaçmayacak

Yurt içinde piyasalar yurt dışı gelişmeler ile birlikte yon buldu. Özellikle Yunanistan’a ilişkin gelişmeler yakından takıp edilmekle birlikte, ocak ayı FED toplantı tutanaklarda izlendi.

Yunanistan’a dair hareketli gündemi yakından takip eden Borsa İstanbul, söz konusu gelişmelerin gelişmekte olan ülke piyasalarında yaratmış olduğu etkiye paralel olarak bir dargın bir barışık bir hafta geçirdi.

Ocak ayı FED toplantı tutanaklarının ardından USDTRY paritesinde görülen gevşemelerle birlikte rahat bir nefes alan Borsa İstanbul’da olumlu hava kalıcı olamadı ve haftanın genelinde satıcılı bir haftayı geride bıraktı.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

23 Şubat haftası beklentileri

Hafta boyunca yurt dışı gelişmelerin etkisi altında kalan Borsa İstanbul’da bu hafta hem yurt içi hem de yurt dışı gündemin yoğun olması nedeniyle yoğun bir hafta bizleri bekliyor. Yurt içinde haftanın en önemli gündem maddesi TCMB’nin faiz oranı kararları olacak. 24 Şubat kararının kapıya dayandığı hafta öncesinde piyasalar merkez Bankası’nın politika faizinde  25-50  baz puan indirim yapacağı beklentisi içinde. Bizim beklentimiz ise politika faizinde ve borç alma faizinde  50 baz puan indirim olması yönündedir.

24 Şubat öncesine piyasalarda dile getirilen faiz indirimine gidilmesi veya herhangi bir değişiklik görülmemesi Borsa İstanbul tarafından sakın karşılanabilir diye düşünüyoruz. Ancak beklentilerin üzerinde yapılacak bir faiz indirimi USDTRY paritesinde sert yukarı yönlü hareketlere neden olabileceğinden Borsa İstanbul cephesinde satış baskısına neden olabilir. Hafta içerisinde USDTRY cephesinde 2,4680  seviyesi üzerinde görülebilecek hareketler, kurun geçtiğimiz haftalarda test etmiş olduğu ve psikolojik seviyesi haline gelen 2,50 seviyesine hareketini kuvvetlendirebilecektir. Kur cephesinde, Yunanistan gelişmeleri de göz ardı edilememelidir.

Yunanistan endişesinin piyasalarda bu hafta da gündeme gelmesi durumunda gelişmekte olan ülkeler para birimleri üzerinde yaratacağı baskı, Türk Lirası’nın da seyrini zayıflatabilir. 28 Şubat yaklaşırken Yunanistan ve Avrupa cephesinden bir uzlaşı göremememiz durumunda USDTRY paritesi  2,50 seviyesi üzerindeki konumunu sağlamlaştırabilir. ABD tarafında da gündeme konu olacak veri akısında; tüfe ve GSYH verileri önem arz etmektedir.

Veri akısının yanı sıra FED başkanı Janet Yellen’in senato ve Kongre’ye yapacağı sunumda ABD ekonomisine ilişkin yorumları öne çıkacak olup, satır aralarında faiz artırımına dair sinyaller alınmaya çalışılacak. Söz konusu hareketli gündemi ele aldığımızda; volatil bir hafta geçirecek olan USDTRY paritesinin 2,50 seviyesinin üzerinde tutunması durumunda kur cephesinde yeni rekor seviye arayışını gündeme getirebilir. Bu acıdan kurda 2.5000 seviyesi BİST 100 endeksi acısından da  önem arz etmektedir.

Söz konusu gelişmeler ile birlikte geçtiğimiz hafta seyri zayıflayan endekste, bu hafta hareketli gündemde ve USDTRY paritesinde 2,50 seviyesi üzerinde görülebilecek hareketler Borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesine yol açacağından dikkatle izlenmelidir. Zayıflayan seyir ile birlikte 85.000 ve 83.500 seviyeleri önemli destek seviyesi konumuna gelmiştir.

Endeksin 85.000 seviyesinin aşağı yönlü kırmasıyla 83.500 desteği hedeflenebilir. Endeksin 83.500 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda ise  satış baskısı artabilir. Endekste anlamlı yükseliş denemelerinin görülebilmesi için 85.000 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, 87.000 direncinin  kırılması gerekmektedir. Haber ve veri akısı ile beraber 87.000 direncinin yukarı yönlü kırılması endeksi destekleyebilir.

EURUSD: Veri ve haber akışı oldukça yoğun

Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddeleri Yunanistan ile ilgili gelişmeler ve FED tutanaklarıydı. Yunanistan’ın Euro grup toplantısında kreditörleri ile yaptığı toplantıda sonuç çıkmazken, Yunanistan’ın kurtarma paketine 6 ay uzatma talebinde bulunması, Almanya’nın bu talebi reddetmesi paritede dalgalanmalar yarattı. Haftanın son günü ise kreditörlerle Yunanistan’ın kurtarma paketini prensipte 4 ay uzatma konusunda anlaştıkları haberi geldi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ABD tarafında ise FED tutanaklarında denizaşırı ekonomilerin zayıflığının endişe yarattığı, FED üyelerinin erken faiz artırımının riskli olduğunu düşündükleri, enflasyonda yüzde 2,00 hedefinin uzun vade de yakalanacağı beklentisi yer  aldı. Daha önce basta ABD istihdam piyasası olmak üzere, ekonomide görülen toparlanmayı vurgulayan FED söylemlerinin bu tutanaklarda endişeleri vurgulaması dikkat çekti.

Parite FED tutanakları ve Yunanistan ile ilgili  gelişmeler ile dalgalanırken, haftanın son günü Almanya’nın Yunanistan kurtarma programını uzatma talebini reddetmesi ile parite geriledi. Bu hafta,  haftanın ilk işlem günü Yunanistan’ın kurtarma paketini 4 ay uzatılacağı konusunda prensipte anlaşıldığı, Yunanistan’ın bugün kreditörlerine reform listesi sunacağı haberlerine rağmen paritede zayıf seyir devam ediyor.

Bu hafta veri akışı açısından oldukça yoğun.  Euro bölgesinde; Euro bölgesi tüfe, Almanya IFO ıs ortamı endeksi, Almanya büyüme ve tüfe, Almanya istihdam verileri ve Avrupa merkez bankası (AMB) başkanı Draghi konuşması  ve Yunanistan ile ilgili gelişmeler izlenecektir. ABD tarafında ise konut satışları, tüfe, büyüme, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve FED Başkanı Yellen konuşmaları izlenecektir. Veriler arasında Euro bölgesi büyüme, ABD büyüme ve tüfe verileri on plana çıkmakla beraber, Yellen ve Draghi konuşmalarının da piyasalarda dalgalanma oluşturacağı unutulmamalıdır.

Teknik acıdan ise haftanın son işlem günü Yunanistan haberiyle paritede 1.1300 desteğini test etmiştir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda ilk etapta 1.1260 desteği hedeflenebilir. Euro bölgesi tarafından gelebilecek olumsuz, ABD tarafında ise gelebilecek olumlu verilerle 1.1260 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise paritede 1.1200 ve 1.1100 destekleri hedeflenebilir. Paritenin ısrarla 1.1300 üzerinde tutunması durumunda 1.1370 ve 1.1450  dirençleri  izlenebilir. Olumlu Euro bölgesi verileri yanı sıra beklentiyi karşılamayan ABD verileri ile 1.1450 direncinin yukarı yönlü kırılması önem arz etmektedir. veriler ise 1.1450 direncinin yukarı yönlü kırılması parite acısından olumludur, zire paritede anlamlı bir toparlanma için bu seviyenin yukarı yönlü kırılması gerekiyor.

USDTRY: TCMB kararları ve Yellen sunumları izlenecek

Geçtiğimiz hafta Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmeler ve FED tutanakları takip edildi. Yunanistan ve Eurogroup hafta içinde bir anlaşma zemini bulamazken, Yunanistan’ın mevcut kurtarma programının 6 ay uzatılmasına yönelik teklifi Almanya’nın muhalefetiyle karşılaştı. Bu durum Yunanistan belirsizliğinin hafta boyunca sürmesini, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde ise dolaylı bir stres oluşması durumunu ortaya çıkardı. FED tutanaklarında ise, birçok FOMC üyesi faiz artırmak için erken olduğu görüşünü dile getirdi. Bazı üyeler “sabırlı” ifadesinin düşürülmesine gösterilecek aşırı reaksiyondan endişe duyduklarını söylerken, faiz politikasının datalara bağlı olduğu yinelendi. Tutanaklar geçici bir rahatlama getirse de, Yunanistan kaynaklı endişeleri bu havanın kalıcı olamamasına neden oldu.

Bu hafta yurtiçinde TCMB’nin faiz kararları izlenecektir. piyasa beklentisi politika faizinde 25, gecelik borçlanma faizinde ve gecelik borç verme faizinde ise 50 baz puan olabileceği şeklindedir. Bizim beklentimiz ise politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde 50 baz puan indirim olması, gecelik borç verme faizinde ise değişiklik olmaması yönündedir. Faiz indirimi olmaması veya piyasa beklentisi dahilinde olması paritede gevşemeye, beklentiden yüksek faiz indirimi ise paritede sert yukarı yönlü harekete neden olabilir.

Bu hafta FED Başkanı Janet Yellen senato ve Kongre’ye 6 aylık olağan sunumunu yapacak. Yellen’in FED faizleriyle alakalı sinyalleri ve ABD ekonomisine ilişkin görüşleri önemli olacaktır. Aynı zamanda hafta içinde FED başkan yardımcısı Stanley Fischer’in konuşması, tüfe, GSYH ve dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecektir.

Teknik olarak paritede kısa vadede 2,4680  önem arz etmektedir. Paritenin TCMB faiz hamlesi veya olumlu ABD verileriyle bu seviye seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde ilk etapta 2,4800, sonrasında ise 2,5000, 2,5080 ve 2,5150 dirençleri hedeflenebilir. Paritenin ısrarla 2,4680 üzerinde tutunması, özellikle de FED ve TCMB etkisiyle oluşabilecek volatilitede 2,5000 direncini kırması yeni rekorları beraberinde getirebilir. Paritede 2,4350 seviyesi geçtiğimiz hafta dip seviyesi olarak oluşmuştur. Haber ve veri kaynaklı gevşemelerde bu destek seviyesinin kırılması aşağı hareketin devamı acısından önemli olacaktır. İzlenecek destek seviyeleri ilk etapta 2,4560, 2,4470 ve 2,4350 olmakla beraber 2,4350 desteğinin kırılması halinde ise 2,4150 ve 2,3950 destekleri izlenecektir.

Altın: 1197 USD desteği test ediliyor, kırılması satış baskısını arttırabilir

Geçtiğimiz hafta en önemli gündem maddeleri Yunanistan ile ilgili gelişmeler ve FED tutanaklarıydı. Yunanistan’ın Euro grup toplantısında kreditörleri ile yaptığı toplantıda sonuç çıkmazken, Yunanistan’ın kurtarma paketine 6 ay uzatma talebinde bulunması, Almanya’nın bu talebi reddetmesi paritede dalgalanmalar yarattı.  ABD tarafında ise FED tutanaklarında  denizaşırı ekonomilerin zayıflığının endişe yarattığı, FED üyelerinin erken faiz artırımının riskli olduğunu düşündükleri, enflasyonda yüzde 2,00 hedefinin uzun vade de yakalanacağı beklentisi yer aldı. Daha önce basta ABD istihdam piyasası olmak üzere, ekonomide görülen toparlanmayı vurgulayan FED söylemlerinin bu tutanaklarda endişeleri vurgulaması dikkat çekti. Tutanaklar ve Euro bölgesinde su ana kadar çözülemeyen Yunanistan sorunu ile altında yukarı yönlü hareketler görülse de, yükselişler satış fırsatı olarak kullanıldı ve altın haftayı kayıpla kapattı. Hafta boyunca altında zayıf seyir devam etti.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu hafta veri akısı acısından oldukça yoğun. ABD tarafında konut satışları, tüfe, büyüme, dayanıklı tüketim malı siparişleri ve FED Başkanı Yellen konuşmaları izlenecektir. Büyüme ve tüfe verilerinin beklentiden yüksek gelmesi, yanı sıra FED Başkanı Yellen’ın faiz artırımı yönünde mesajlar vermesi altın üzerinde satış baskısını arttıracağını için bu veriler takıp edilmeli. Ayrıca ABD verileri yanında Yunanistan ile ilgili gelişmeler ve Çin HSBC imalat PMİ, verileri izlenecektir.

Teknik açıdan ise altın geçtiğimiz hafta gerilemiş ancak 1197 USD desteğini aşağı yönlü kıramamıştır. Altının 1205 USD desteğini aşağı yönlü kırması durumunda 1197 USD desteği, olumlu gelebilecek ABD büyüme ve tüfe verileri, yanı sıra FED başkanın Yellen’in faiz artırımı yönünde algılanabilecek mesajları ile 1197 USD desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda altında satış baskısının hızlanması ve 1187 USD ve 1180 USD desteklerini hedeflemesi beklenebilir. Altının 1205 USD desteği üzerinde tutunması durumunda ise 1220 USD direnci hedeflenebilir. Olumsuz ABD verileri yanı sıra Yellen tarafından piyasa dostu mesajlar verilmesi durumunda yaşanabilecek yükselişler de, altının 1220 USD üzerinde  sırasıyla 1227 USD, 1235 USD ve 1244 USD dirençleri izlenebilir. Altında anlamlı bir yükseliş görülmesi için altının 1220 USD direnci üzerinde kalıcı olması gerekmektedir.

Arda Coşar
ALB Menkul Değerler / Araştırma uzmanı


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2249 Değişim: 0,07%
Düşük 32,1593 20.05.2024 Yüksek 32,2713
Açılış: 32,202
35,0630 Değişim: 0,16%
Düşük 34,9771 20.05.2024 Yüksek 35,1059
Açılış: 35,0069
2.506,67 Değişim: 0,24%
Düşük 2.500,11 20.05.2024 Yüksek 2.512,73
Açılış: 2.500,70
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.